Tele van a mélyhűtő csirkemellel, de nincs, ötleted mit készíts belőle? Mutatunk 5 szaftos és nagyon finom csirkemell receptet!
A csirkemellből számtalan ételt lehet készíteni, mégis sokan úgy gondolják, hogy egy unalmas száraz alapanyagról van szó. Ráadásul a csirkemellből készült ételt gyorsan elkészül, változatos recepteket lehet belőle kipróbálni, könnyű még a diétába is belefér.
Ananászos csirkesaláta
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg főtt vagy sült csirkemell, 30 dkg ananászkonzerv vagy friss ananász, 1 db nagyobb vöröshagyma, 3 szál zeller, 1 csokor fűszerzöld (rozmaring, kakukkfű, majoránna), 2 evőkanál joghurt, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál salátaolaj, néhány szál snidling, só, őrölt bors.
Elkészítés:
A csirkemellet kevés sóval és a zöldfűszer-csokorral megfőzzük, lebőrözzük, kicsontozzuk. A megtisztított hagymát karikára vágjuk, kis időre vízbe áztatjuk, majd lecsepegtetjük. A megmosott zellerszárakat (lehetőleg halványított zeller legyen) kisebb darabokra vágjuk. A felkockázott húst, ananászt, a hagymát és a zellert egy tálban összekeverjük, megszórjuk az apróra vágott snidlinggel, vagy zöldhagyma szárával. A joghurtból, mustárból, olajból, csipet sóból és a frissen őrölt borsból készült mártással összekeverhetjük a salátát, de már a tányérokra halmozott adagok tetejére is önthetjük.
Bakonyi csirkemell
Hozzávalók 4 személy:
2 nagy csirkemell csonttal együtt, 4 evőkanál olaj, 1 közepes vöröshagyma, 2 teáskanál pirospaprika, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, 1-1 paprika és paradicsom (télen 10 dkg lecsó), 40 dkg gomba, 1 púpozott evőkanál finomliszt, 1-1 dl tejföl és tejszín, 1 csapott kiskanál darált cseresznyepaprika, só.
Elkészítés:
A két csirkemellet lebőrözzük, kicsontozzuk, és 4-4 szeletre vágjuk. Kissé kiveregetjük, megsózzuk, és az olajban a szeletek mindkét oldalát pirosra sütjük, a lábosból kiemeljük. A visszamaradó olajban közepes lángon, kevergetve aranysárgára sütjük a finomra vágott hagymát, a pirospaprikával meghintjük, elkeverjük és azonnal - mielőtt a paprika megéghetne - felöntjük 5 dl vízzel. 1 kiskanál sót beleszórunk, a présen áttört fokhagymával és az őrölt köménnyel fűszerezzük. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsom szárát kimetsszük, majd mindkettő húsát fölaprítjuk, az ízes léhez adjuk. A csirkecsontot is beletesszük és lefödve, közepes lángon 30 percig főzzük.
Ez alatt a gombát megtisztítjuk, és cikkekre vágjuk. A paprikás lét átszűrjük, a csont kivételével át is törjük - de az is jó, ha a csontot kivesszük, a lét pedig turmixoljuk -, majd újra a tűzre tesszük. Annyi vizet öntünk hozzá, hogy összesen 5 dl legyen. A gombát hozzáadjuk, fölforraljuk, lefödve, kis lángon 10 percig főzzük. A lisztet a tejföllel és tejszínnel simára keverjük, kevés forró paprikás lét hozzáadunk, majd az egészet a gombához öntjük.
A cseresznyepaprikával tüzesítjük, és néhányszor megkeverve 2-3 percig forraljuk, ez alatt mártássűrűségű lesz. Tálaláskor a húst a paprikás gombamártásban megforrósítjuk. Galuskával kínáljuk.
Elkészítési idő: 1 óra
Borsos csirkemell
Hozzávalók:
2 kisebb csirkemell, 2 tojás, 1 csapott teáskanál só, 1-1 mokkáskanál törött fekete bors és borsmenta, 1 dl tejföl, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál liszt, zsemlemorzsa. A bundázáshoz, 1 dl olaj.
Elkészítése:
A csirkemelleket lebőrözöm és kicsontozom, majd 4 darabra vágom. A tojásokat habosra verem, megsózom, megborsozom, majd a csirkemellre öntöm. Sütés előtt a melleket lecsöpögtetem, és zsemlemorzsába mártom, majd a felforrósított olajon mindkét oldalán pirosra sütöm. Ezután átteszem egy másik edénybe. A serpenyőben maradt olajból egy evőkanálnyit öntök egy másik serpenyőbe, hozzáteszek 2 dl vizet meg a maradék borsos tojást. Felforralom, végül a simára kevert lisztes tejföllel behabarom, beleszórom a finomra vágott petrezselyemzöldet és a borsmentát. Sűrűre főzöm. Végül beleteszem a félretett sült csirkemelleket. Zsemlegombóccal vagy apró burgonyagombóccal nagyon finom. Érdemes belőle nagyobb adagot is készíteni, mert nemcsak frissen fogyasztható, melegítve is nagyon jó.
Elkészítési ideje: 30 perc
Csípős csirke-curry
Hozzávalók (4 személyre):
2 nagy csirkemell, 3 evőkanál olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl tej, ízlés szerint só, 2 kiskanál currypor, 1 csapott mokkáskanál köménymag, 1 késhegynyi chilipaprika, 1 késhegynyi gyömbérpor, fél citrom leve.
Elkészítés:
A csirkemellet lebőrözzük, kicsontozzuk, és a húsát egy centis kockákra vágjuk. Megsózzuk, majd a curryporral jól összekeverve egy-két óráig állni hagyjuk. Ezután az olajat egy mély, fedeles tűzálló tálba öntjük és a mikrohullámú készülékben 750 Wattal 1- 2 perc alatt, megforrósítjuk. A köménymagot és a hagymát beleszórjuk, és lefedve 750 Wattal 5- 6 percig pároljuk.
Ezt követően a currys húskockákat a hagymába forgatjuk és fűszerezzük a megtisztított, átpréselt fokhagymával, chilipaprikával, gyömbérrel. Fedő nélkül, változatlanul a legnagyobb teljesítménnyel 4-5 percig sütjük, majd ráöntjük a tejet. A tálat ismét lefedjük, és most már csak 650 Wattal 10-12 percig pároljuk, közben többször megkeverjük. Akkor jó, ha a hús a tejet teljesen magába szívta. 10 percig állni hagyjuk, majd néhány csepp citromlével ízesítve tálaljuk. Párolt rizs illik hozzá.
Csirke-curry 2. (Currys csirke - indiai recept)
Hozzávalók:
4 konyhakész csirkemell, 3 zöld chilipaprika kimagozva és vékony karikákra vágva, mogyorónyi friss gyömbér lereszelve, 4 gerezd zúzott fokhagyma, egy-egy kávéskanál őrölt kömény és koriander, 6 szem fehér bors, 3-4 evőkanál kókuszreszelék, só ízlés szerint, 2-3 ek. ghí vagy olvasztott vaj, 1hagyma apró kockákra vágva, 1 evőkanál garam masala, 1 citrom leve.
Elkészítés:
A chilipaprikát a gyömbérrel, a fokhagymával, a köménnyel, a korianderrel, a borssal a kókuszreszelékkel és a sóval mozsárban péppé törjük. Egy magas falú serpenyőben felforrósítjuk a zsiradékot, és aranysárgára pirítjuk a hagymát. Beletesszük a csirkedarabokat, és körös-körül megpirítjuk. Hozzáadjuk a fűszeres pépet, és kevergetve mintegy 2 percig sütjük. Rászórjuk a garam masalát, meglocsoljuk a citrom levével és felöntjük 2,5 dl vízzel. Lassú tűzön kb. 50 percig pároljuk. Ha szükséges pótoljuk az elpárolgott vizet. Rizskörettel tálaljuk.
És ha még több receptet szeretnél kipróbálni: Gombás tejszínes csirkemell spagettivel