Bakonyi csirkemell gombával
Hozzávalók 4 személy:
2 nagy csirkemell csonttal együtt
4 evőkanál olaj
1 közepes vöröshagyma
2 teáskanál pirospaprika
1-2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt köménymag
1-1 paprika és paradicsom (télen 10 dkg lecsó)
40 dkg gomba
1 púpozott evőkanál finomliszt
1-1 dl tejföl és tejszín
1 csapott kiskanál darált cseresznyepaprika, só
Elkészítés:
A csirkemellet csontozd ki, és vágd fel 4-4 szeletre. Kissé verd ki egy húskalapáccsal. Egy serpenyőben forrósíts fel olajat, és a hússzeleteket süsd ki, szép pirosra. Ezután vedd ki a csirkemellet és tedd félre egy tányérra. A visszamaradt olajban állandó keverés mellett párold meg a felszeletelt lilahagymát, add hozzá a megtisztított és felszelet, gombát, majd szórd meg egy kevés pirospaprikával, és öntsd fel 2-3 dl vízzel, vagy húsleves alap lével, ettől még finomabb lesz az étel.
Ezután egy fedő alatt párold össze a gombát és a hagymát, a gomba levet fog ereszteni. Ezután ízesítsd sóval, borssal, köménnyel, oregánóval, ízlés szerint, végül mehet bele az összevágott paradicsom és paprika. Akár a csirkemell csontját is beleteheted a főzés során, de ezt a végén szedd ki az ételből, ha nem tedd el a mélyhűtőbe, jó lesz majd egy finom leveshez.
Tedd vissza a hússzeleteket is az edénybe, majd 20 percig főzd össze. Ha igazán finom és selymes állagot szeretnél elérni a bakonyi csirkemellnél, a főzés végén szedd ki a hússzeleteket, és egy botturmix segítségével turmixold össze a szaftot, így a paprika és paradicsom darabok sem lesznek zavaróak.
Tedd vissza a húsokat, majd készíts egy tejszínes lisztes habarást, ezt is jó alaposan keverd ki kézi habverővel, majd vegyél ki egy kevés szaftot a lábosból és ezzel is keverd el a habarást, így nem lesz csomós, amikor hozzáadod az ételhez. Végül még főzd egy pár percig, és készen is van a finom bakonyi gombás csirkemell. Ha úgy érzed túl sűrű a szaft, öntsd fel egy kevés vízzel, ha pedig túl híg, kicsit még forrald vissza. Közben kóstold meg, hogy elég sós és ízletes az étel, ha nem még tudod korrigálni. Ha szereted a csípős ételeket, a főzés végén pár karika csípős paprikát is adhatsz hozzá, de csak mértékkel,de az apróra vágott friss petrezselyemzöld is jó ízt kölcsönöz az ételnek! Tálaláskor galuska vagy főtt rizs illik hozzá.
A cseresznyepaprikával tüzesítjük, és néhányszor megkeverve 2-3 percig forraljuk, ez alatt mártássűrűségű lesz. Tálaláskor a húst a paprikás gombamártásban megforrósítjuk. Galuskával kínáljuk.