Sokszor nehéz kitalálni, mit együnk reggelire, hogy laktatóan, finoman és egészségesen indítsuk a napunkat. Remek reggelik készíthetők zöldségkrémekkel, melyekhez nem kell bolti krémeket vásárolnod, hiszen házilag is összeállíthatod őket. Egészséges és finom reggelit jelentenek az egész családnak. Megosztunk veled 5 szuper zöldségkrém receptet!
A zöldségkrémek nagyon egészségesek, hát még a házilag készítettek, melyekben garantáltan nincsenek semmilyen adalékanyagok, ízfokozók vagy tartósítószerek – csak a sok értékes vitamin, ásványi anyag, növényi fehérje és rostok. Jót tesznek az egész szervezetednek és az emésztésednek is. Ha fokozni akarod a pozitív hatásukat, akkor kend a zöldségkrémeket teljes kiőrlésű kenyérre, vagy rozskenyérre, vagy kovászos kenyérre.
Mutatunk neked 5 szuper egészséges zöldségkrém receptet reggelire. Bármelyiket variálhatod kedvedre, és akár más zöldségekkel is kiegészítheted ízlés szerint.
1.Padlizsánkrém
A padlizsánkrémhez a padlizsánt mindenképpen hőkezelni kell, de cserébe hűtőben 4-5 napig is eláll. Bármilyen zöldséggel kiegészítheted, például paprikával és paradicsommal is.
Hozzávalók:
1 padlizsán
1 kisebb fej vöröshagyma vagy salátahagyma
2 citrom leve
1 pohár olívaolaj (2dl)
3 gerezd fokhagyma
kávéskanálnyi mustár
csipetnyi cukor
só, bors
Elkészítése:
A padlizsánt alaposan mosd meg, szurkáld meg több helyen, és tepsiben süsd meg. Várd meg, míg kihűl, majd vágd le a végeit, és hámozd meg. Turmixgépben pürésítsd a padlizsán húsát, a hagymát, fokhagymát, olajat, és ízesítsd csipetnyi cukorral, sóval, borssal ízlés szerint.
2.Magvas zöldségkrém
Ezt a magvas zöldségkrémet bármilyen olajos maggal készítheted, akár többfélével is egyszerre. Mi a tökmagot választottuk hozzá, de napraforgómaggal, szezámmaggal is feldobhatod.
Hozzávalók:
10 dkg darált tökmag
2 szál sárgarépa
1 fej cékla
1 kisebb zeller
1 gerezd fokhagyma
1 dl olívaolaj
só, bors
Elkészítése:
A megtisztított, nyers zöldségeket turmixold apróra, vagy egészen krémes állagúra, ahogyan neked jobban megfelel. Keverd hozzá a fűszereket és az olívaolajat, és máris kész a pompás reggeli zöldségkrém a magvas kenyér tetejére!
3.Brokkolikrém
A brokkoli az egyik legegészségesebb, bizonyítottan rákellenes hatású zöldség. Sajnos keveset eszünk belőle, pedig jobban megérdemelné a figyelmet.
Hozzávalók:
1 fej brokkoli
1 szál sárgarépa
olívaolaj
só, bors
Elkészítése:
A brokkolit darabold fel rózsáira. A szárát is felhasználhatod, mivel úgyis turmixolva lesz, azt is vágd fel. Dobd a brokkolirózsákat és a szárdarabokat forrásban lévő vízbe 8-10 percre. A répát is hozzáteheted. Ennél hosszabb ideig ne forrald a brokkolit, mert az értékes vitaminjai és antioxidánsai elbomlanak. Maximum tíz perc után vedd ki a brokkolikat és a répát, és tedd hideg vízbe. Tedd turmixgépbe a brokkolit, a répát, az olajat, a fokhagymákat, ízesítsd sóval, borssal, és pürésítsd krémes állagúra.
4.Fűszeres sárgarépakrém
A sárgarépa nagyon értékes A-vitamin forrás, jót tesz a szemnek, de még a szívnek is. Kevesen tudják, hogy a sárgarépa értékes vitaminjai könnyebben hasznosulnak a szervezetben, ha a répát nem nyersen, hanem enyhén hőkezelve fogyasztjuk.
Hozzávalók:
4 szál sárgarépa
egy fej salátahagyma
citromlé
curry
szárított bazsalikom
olaj
só
Elkészítése:
A kockára vágott hagymát dinszteld olajon üvegesre. Add hozzá a felkarikázott répát, és dinszteld azt is roppanós puhára. Fűszerezd sóval, citromlével, curry-vel és bazsalikommal ízlés szerint, és hagyd a tűzön még egy-két percig. Végül turmixold krémesre az egészet.
-
Sárgaborsókrém
Sárgaborsóból nem csak főzelék, hanem finom zöldségkrém is készíthető. Próbáld ki bátran, és ha van kedved hozzá, lecserélheted más hüvelyesre is a receptben, például babra, zöldborsóra vagy lencsére is.
Hozzávalók:
1 pohár sárgaborsó
1 fej salátahagyma
1 szál sárgarépa
1 szál angolzeller
őrölt babér
só, bors
olaj
Elkészítése:
A sárgaborsót főzd puhára. A felaprított vöröshagymát dinszteld üvegesre, majd add hozzá a répát, és a felkarikázott zellerszárat is, és dinsztelt azokat is roppanós puhára. Turmixgépben krémesítsd a borsót, a hagymát, a zellert és a répát, és ízesítsd őrölt babérral, sóval, borssal.
A reggeli zöldségkrémeket jól lezárt üvegben 3-4 napig is tárolhatod a hűtőben, így nem kell minden reggel elkészíteni őket. Bármilyen főtt gabonával, vagy akár tofuval is kiegészítheted őket, így tartalmasabbá teheted a növényi krémeket.
Jó étvágyat az egészséges zöldségkrémekhez!
A folytatásban: Vegán avokádókrém recept