1 alapanyag 3 recept: sárgaborsó

A sárgaborsó egy ízletes módja annak, hogy több rostot és fehérjét csempéssz az étkezésedbe. A sárgaborsó hüvelyes zöldség, rokona a zöldborsónak, lencsének, babnak. Igen tápláló, nagyon gazdag növényi fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban, ezért a vegán étrendnek is fontos részét képezheti. Íme, 3 remek sárgaborsós recept!

sárgaborsó recept

A sárgaborsó amilyen egyszerű zöldség, annyira egészséges. Szerényen meghúzódik a boltok polcain, pedig igazi kincs lehet az étkezésünkben. Magas a fehérjetartalma, és sok rostot tartalmaz, zsírtartalma viszont alacsony. Kiváló folsav, kálium és vasforrás. Rendszeres fogyasztása csökkentheti a magas vérnyomás és egyes rákbetegségek kockázatát, valamint növeli a jóllakottság érzését, ezért a fogyókúra sikeréhez is hozzájárulhat.

Sokan lebecsülik a sárgaborsót, és nem találják elég izgalmasnak az ízét. Tény, hogy a sárgaborsó főként leves és püré alap lehet, de azért sokféleképpen lehet izgalmassá tenni az ízét, például különleges fűszerezéssel.

Íme, 3 fantasztikus sárgaborsó recept, amit érdemes kipróbálni!

1.Sárgaborsó-krémleves

A sárgaborsó leves egy fehérjében gazdag, nagyon egészséges leves, mely magyaros ízesítéssel is nagyon finom. Ám, ha szeretnéd különlegesebbé varázsolni, akkor bolondítsd egy kis curry-vel, cayanne borssal és tejszínnel.

Hozzávalók:

40 dkg sárgaborsó

1 kis fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 dl tejszín

kb.1,6 dl víz

bio ételízesítő kocka

1 szál fehérrépa

1 szál sárgarépa

cayenne bors

curry

olívaolaj

 

Elkészítése:

A sárgaborsót áztasd be éjszakára hideg vízbe. A sárgaborsót és a darabokra vágott fehérrépát bő vízben tedd fel főni. Ízesítsd ételízesítővel. Míg a sárgaborsó fő, a sárgarépát és a finomra vágott vöröshagymát olívaolajon dinszteld meg. Fűszerezd a hagymát curry-vel és cayenne borssal, az olajon a fűszerek erőteljesebben ki fogják adni az ízüket. Mikor a sárgaborsó megfőtt, keverd a levesbe a dinsztelt répát és hagymát, és még főzd kis ideig, hogy az ízek összeérjenek. Add hozzá a tejszínt, sózd meg, ha szükséges, és botmixerrel pürésítsd a levest. Tálaláskor díszítheted tökmaggal, olívaolajjal, tejszínnel vagy pirított zsemlekockákkal.

Sárgaborsó krémleves

2.Sárgaborsó-hummusz

 

A sárgaborsó püré küllemben nagyon hasonít a hummuszra, és ha már megfordult valaha a fejedben, hogy akár „hummuszosan” is lehetne ízesíteni, akkor bizony nem tévedtél. A sárgaborsó-hummusz ugyanúgy készül, mint névadó társa, csupán a csicseriborsót kell a receptben lecserélni sárgaborsóra.

 

Hozzávalók:      

2 pohár főtt sárgaborsó

3 evőkanál tahini

2 gerezd fokhagyma

3 evőkanál citromlé

egy teáskanál őrölt kömény

csipet őrölt pirospaprika

1 evőkanál extra szűz olívaolaj

só, bors

 

Elkészítése:

Az előző nap beáztatott sárgaborsót főzd puhára háromszoros mennyiségű vízben. A megtisztított fokhagyma gerezdeket turmixgépben pürésítsd. Add hozzá a főtt sárgaborsót, tahinit, citromlevet, köményt, és pürésítsd krémes állagúra. Ha túl sűrű, akkor a borsó főzőlevéből tegyél bele, hogy lazíts az állagán. Sóval, borssal ízesítsd. Miután elérted a kellő állagot és ízesítést, élvezd a finom sárgaborsó-hummuszt egy finom pitával. Tálaláskor ne felejtsd el meglocsolni egy evőkanál extra szűz olívaolajjal, és megszórni egy csipetnyi őrölt pirospaprikával.

 

3.Korianderes-gyömbéres-citromos sárgaborsó

 

A korianderes-citromos sárgaborsó önmagában is finom, de köretként is kiváló bármilyen sült hús mellé. Ha nem szereted a koriander erőteljes ízét, akkor cseréld le petrezselyemzöldre. Ha pedig salátaként fogyasztanád, tegyél bele sült koktélparadicsomokat.

 

Hozzávalók:

2 pohár sárgaborsó

2 gerezd fokhagyma

2 evőkanál olívaolaj

4 pohár zöldség alaplé

1 evőkanál reszelt gyömbér

1 evőkanál reszelt citromhéj

5 evőkanál citromlé

egy csokor finomra vágott koriander

só, bors

 

Elkészítése:

A beáztatott sárgaborsót mosd meg, és öntsd le róla a vizet. A fokhagymát vágd finomra, és olívaolajon dinszteld egy kicsit, de vigyázz, meg ne égjen. Add hozzá a sárgaborsót, és keverd át, hogy a borsó jól átvegye a fokhagyma finom ízét. Öntsd fel a négy pohár zöldség alaplével, és főzd puhára a borsót. Míg a sárgaborsó fő, reszeld le a citromhéjat, a gyömbért, és facsard ki a citrom levét. Vágj finomra egy csokor koriandert vagy petrezselyemzöldet, amelyik közelebb áll a szívedhez. Ha a borsó megfőtt, ízesítsd sóval, és borssal ízlés szerint, majd keverd bele a gyömbért, a citromhéjat és a citromlevet, végül a finomra vágott zöldet.

 

Jó étvágyat!

Esetleg ez is érdekel? 1 alapanyag a kamrából, és 3 recept: Zöldborsó

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.