3 tavaszi krémleves recept vegán változatban

  A leves az egyik legszívmelengetőbb fogás, ami az étkezőasztalra kerülhet. Tavasszal, amikor újraéled a természet, gazdag kínálatban tárulnak elénk a csábító, zsenge, vitamindús friss zöldségek. Élj a lehetőséggel, és készíts minél több, ízletes tavaszi levest. Mutatunk neked 3 szuper receptet vegán változatban!

tavaszi vegán krémlevesek

Végre itt a tavasz, és vele együtt a legfinomabb zöldségek, melyeket minden formában érdemes fogyasztani, salátától a főzelékeken át a mennyei levesekig. A tavaszi zöldségek remek lehetőséget nyújtanak, hogy feltöltsd velük a télen kiürült vitaminraktáraidat, és egyúttal a tavaszi fáradtságot is elűzd. Abban is segítenek a könnyű, kalóriaszegény tavaszi levesek, hogy könnyebben étkezz, és a télen felszedett plusz kilóktól megszabadulj.

 

Íme, 3 mennyei tavaszi krémleves a legnépszerűbb zöldségekből!

 

1.Rebarbara krémleves

 

A rebarbara egy termetes bokorrá növő évelő, melynek húsos, vastag levélnyeléből többféle finomság készíthető. Már március közepén szedhető ez a várva-várt tavaszi csemege. Az egész növényből a tápanyagokban, vitaminokban gazdag levélnyelét fogyasztjuk csak, ez lehet rózsaszín, pirosas vagy zöld színű. Bár képeken a leggyakrabban a pirosas nyéllel találkozunk, a valóságban a zöld nyelű a legelterjedtebb. A levél nyeléből ízletes leves, lekvár, kompót és főzelék is készíthető, de rétesek, sütemények tölteléke is lehet. Édesen és sósan is elkészíthető. A levelét nem ajánlott fogyasztani, mert sok benne az oxálsav, ami veseproblémákat és mérgezést okozhat. savanykás ízéhez remekül passzol a fahéj és szegfűszeg. Ha vegán változatban készítesz levest belőle, sűrítésként használj vegafölt hozzá.

 

Hozzávalók:

4 vastag rebarbaraszár

2 dl vegaföl

5 evőkanál cukor vagy természetes, nullkalóriás édesítőszer

1 evőkanál liszt

szegfűszeg

fahéj

csipet só

 

Elkészítése:

A rebarbaraszárakat tisztítsd meg, és darabold fel másfél ujjnyi darabokra. Tedd lábasba, öntsd fel 6-7 dl vízzel. Pici sóval és a cukorral főzd forralásig. Ekkor add hozzá a fűszereket ízlés szerint, kis fahéjat, pár szem szegfűszeget, és fedő alatt főzd puhára a rebarbarát. Botturmixszal pürésítsd simára. A vegafölben keverd el a lisztet, és habard be vele a levest. Hidegen a legfinomabb.

 Tavaszi vegán zöldségleves

2.Tavaszi színes zöldségkrém leves

 

A tavaszban az egyik legfantasztikusabb dolog a sok színes, zsenge zöldség. Érdemes kihasználni a szezonjukat és minden nap fogyasztani belőlük változatos formában, mert ilyenkor a legfinomabbak, és rengeteg vitamin van bennük. Egy tavaszi zöldség krém levesbe bármilyen zöldséget beletehetsz, tetszés szerint variálhatod az összetevőket és a fűszerezést is. Víz helyett természetesen használhatsz zöldség alaplevet is, így még gazdagabb lesz az íze.

 

Hozzávalók:

5 szál új sárgarépa

4 szál újhagyma

3 halványítózeller szár

2 zsenge kicsi karalábé

fél fej brokkoli

1 tévépaprika

1 paradicsom

vegán fűszerkeverék

bazsalikom – friss vagy szárított, morzsolt

olaj

víz

 

Elkészítése:

A zöldségeket tisztítsd meg, kockázd fel, és olajon dinszteld fedő alatt, hogy roppanós puhák legyenek. Öntsd fel 7-8 dl vízzel, fűszerezd ízlés szerint, és főzd teljesen készre. Már nem kell sokáig, csak annyira, hogy összeérjenek az ízek. Turmixold krémesre a levest. Barna rizzsel vagy árpagyönggyel kínáld.

 

3.Fokhagymás burgonyás spárgakrém leves

 

A spárgát már az ókori népek is fogyasztották, bár akkoriban legalább annyira volt gyógynövény, mint tápláléknövény. Európában már több száz éve termesztik ezt az ízletes zöldséget. Hazánkban is őshonos, de a 20.század elejéig a tartása csak a főurak kiváltsága volt. Létezik fehér, lila és zöld spárga, mindhárom remek alapanyag a krémlevesekhez is. A spárga jól beilleszthető a fogyókúrás étkezésbe is, mivel kevés benne a kalória. Különösen gazdag rostokban, melyek segítenek rendben tartani az emésztésed. Próbáld ki fokhagymával és kakukkfűvel kombinálva egy szuper vegán változatban!

 

Hozzávalók:

2 közepes sárgarépa

450 gramm spárga

250 gramm újburgonya

8 gerezd fokhagyma

4-5 szál újhagyma

1 babérlevél

csipetnyi kakukkfű

2 kávéskanál miso

olaj

 

Elkészítése:

Olajon dinszteld meg a kockára vágott répát, és a burgonyát. Tíz perc után add hozzá a fokhagymagerezdeket, újhagymát, és a spárgát. Fűszerezd babérlevéllel, kakukkfűvel. Öntsd fel 10 dl vízzel, és fedő alatt főzd, míg a zöldségek megpuhulnak. Mikor kész, picit várj, hogy hűljön, aztán turmixold simára, add hozzá a misót, és ízesítsd még, ha szükséges. Melegítsd vissza, úgy tálald.

Jó étvágyat a finom tavaszi vegán levesekhez!

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.