Régen a burgonyaleves a szegények egyik gyakori étele volt, mára újra nagy kedvenc lett a hazai konyhákban. Készíts te is egy fazék ízletes forró kolbászos burgonyalevest a téli hideg napokra.A krumpli levest mindenki másképp szereti, van, aki ecettel ízesíti, míg más tejföllel dobja fel. Én most egy tejfölös változatot hoztam el neked, hiszen a burgonyaleves, laktató, mégis nagyon gyorsan elkészíthető étel.
A burgonyaleves elkészítése nem igényel túl sok időt, de mégis egy különleges íz világú ételt tudsz a család asztalára tenni, ha egy kicsit felturbózod fűszerekkel, füstölt kolbásszal vagy csípős paprikával. És természetesen a friss ropogós kenyeret se hagyd ki a tálalásnál.
Magyaros burgonyaleves kolbásszal
Hozzávalók:
20 dkg füstölt kolbász (bármilyen puha kolbász lehet)
30 dkg tisztított burgonya
2 dl tejföl
1 púpozott teáskanál finomliszt
1 mokkáskanál majoránna
1 gerezd fokhagyma
késhegynyi törött köménymag
1 teáskanál piros fűszerpaprika
1 evőkanál olaj
1 kis fej vöröshagyma
ízlés szerint só
1 csokor petrezselyemzöld.
Elkészítés:
A felforrósított olajon üvegesre pirítom a megtisztított és apróra metélt vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök két evőkanál vizet. A tűzre visszatéve belerakom a tisztított és egyforma karikákra vágott nyers burgonyát, és felöntöm nyolc deci vízzel. Felforralva fedő alatt puhára főzöm, csak ezután karikázom bele a bőrétől megfosztott kolbászt. (A kolbász bőre könnyűszerrel lejön, ha meleg vízbe rakjuk, majd a vízből kivesszük, és öt percig hagyjuk szikkadni.) A meg- tisztított és zúzott fokhagymával, a tört köménymaggal és a majoránnával ízesítem, végül beleöntöm a liszttel és fél deci vízzel simára kevert tejfölt. Folytonos keverés közben öt percig főzöm, ezután beleszórom a megmosott és apróra metélt zöldpetrezselymet. A lángról lehúzva ezzel már nem forralom, csak lefedve hagyom állni tíz percig. Forrón tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 55 perc.