Így készíts mustárt házilag , a bolti változat a nyomába sem érhet

A mustár egy ezerarcú fűszer. Szerte a világon népszerű Amerikától Európán át egészen Kínáig. A receptje nagyon változatos, szinte az egyetlen biztos pont benne a mustármag, a többi hozzávaló teszi ezerarcúvá. Mustárt házilag is könnyedén készíthetsz, így lesz pontosan olyan, amilyennek szeretnéd. Adunk pár tippet az otthoni készítéséhez, és két receptet!

Mustár készítése házilag

Gondoltad volna, hogy a mustárnak többezer éves története van? Kínában 2500 éve főznek vele, az ókori Rómában is kedvenc ízesítő volt. Európában a rómaiak terjesztették el, és a nevét is a rómaiaknak köszönhetjük, ugyanis a musthoz gyakran kevertek összetört mustármagot. Egyébként a mustár őshazája Európa.

Van selymesen krémes állagú mustár, de olyan is, mely egészen darabos az alig összetört mustármagvak miatt. Az ecet a leggyakoribb összetevő, de bort, sört, mustot és még gyümölcslevet is használnak a magvak áztatásához. Az édes ízt a mustárban az amerikai változatban a méz adja, nálunk inkább a cukor, de az olaszok például gyümölccsel édesítik.

A legfontosabb tudnivalók a mustárról

Ha szeretnél otthon mustárt készíteni, érdemes néhány fontos tudnivalóval gazdagítanod a mustárról való ismereteidet.

A mustár alapreceptje végtelenül egyszerű: őrölt mustármag és víz. Ez minden recept alapja. A kínai és angol mustár szinte nem is áll másból. Az angol mustárban alig van más összetevő a vízen és a mustárporon kívül, csak só, citromlé és pici kurkuma a színe miatt.

Amit mindenképpen tudni kell, ha mustárt szeretnél készíteni, hogy a csípősségét befolyásolja, hogy milyen hőmérsékletű vízzel kevered össze.

A mustár csípősségét a benne lévő mustárglikozidok adják. Ha a mustárt megőrlöd, felszabadulnak ezek a vegyületek, pont úgy, mint amikor egy hagymát felvágsz. A mustárglikozidok nagyon csípősek, és ezt a csípősséget akkor tudod megőrizni, ha hideg vízben kevered el az őrölt mustárt. Ha nem bírod a csípős ízt, és lágyabb ízű mustárra vágysz, akkor használj a készítéshez meleg vizet. Bár azt is tudnod kell, hogy a mustár állás közben is veszít a csípősségéből pár nap után. Ezért kell hozzá adni ecetet és sót, ami nem csak az ízét erősíti fel, hanem kiválóan tartósítja is a mustárt.

Milyen mustármagból készíthetsz házi mustárt?

Mi leginkább a sárga színű mustármagot ismerjük, ám létezik barna és fekete változata is, melyek szintén remek mustár-alapanyagok. A sárga színű fehérmustár mag enyhén csípős, hozzá képest a barna és a fekete színű erősebb és kissé kesernyésebb ízű. Utóbbiakat az indiai, afrikai és kínai konyha használja mustárkészítéshez, de köretek, mártások, húsok fűszerezéséhez is.

A mustárkészítésnél alig akad könnyebb feladat a konyhában! Készítsd akár sárga, barna vagy fekete mustármagból, minden az ízlésedre van bízva! Próbáld ki különféle fűszerezéssel. Ha pedig nem találod elég sárgának, adj hozzá kevés kurkumát is.

 

Íme, 2 remek házi mustár recept!

Házi mustár 1.variáció

Hozzávalók:

6 evőkanál mustármag

120 ml mustárpor

120 ml víz vagy sör

3 evőkanál fehérborecet

2 teáskanál só

1 teáskanál őrölt kurkuma

2 evőkanál méz

 

Elkészítése:

Kávédarálóban őröld meg a mustármagvakat a kellő állagúra. Az ízlésedre van bízva, hogy darabosan szereted, vagy teljesen krémes állagúan. Természetesen a darabos is krémes alapú lesz, hiszen mustárport is használunk a receptben. Robotgépben, vagy annak híján egy mély tálban keverd össze a megdarált magvakat, sót, és mustárport. Öntsd hozzá a vizet vagy a sört, és azzal is keverd el. Hagyd állni negyed órát legalább. Minél tovább hagyod állni, annál gazdagabb, érettebb ízű lesz a mustár. Állás után add hozzá a mézet és az ecetet is. Töltsd fertőtlenített, kiforrázott üvegbe, alaposan zárd le, és tedd hűtőbe. Kicsit folyékonynak tűnhet a mustárod, de ne aggódj, egy éjszaka alatt besűrűsödik. Ezért csak másnap kóstold meg.

 

Házi mustár 2.variáció

 

Hozzávalók:

5 dkg mustármag

5 dkg mustárpor

150 ml fehérborecet

1 kávéskanál őrölt bors

2 teáskanál őrölt koriander

1 teáskanál őrölt római kömény

1 teáskanál cukor vagy méz

1 kávéskanál só

 

Elkészítése:

A mustármagot kávédarálóban őröld meg, majd keverd össze a mustárporral és a fehérborecettel. Hagyd állni kis ideig, de akár egy éjjelre is beteheted a hűtőbe. A mustárpépet állás után keverd össze a fűszerekkel - borssal, korianderrel, köménnyel -, sóval és a cukorral, és adj hozzá még annyi vizet, hogy a mustár állagnál picit hígabbat kapj, mert még úgyis sűrűsödni fog.

 

Hűtőben a házi mustárod akár fél évig is eláll, de kitartani biztosan nem fog addig, mert hamarabb elfogy!

 

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.