3 palacsinta alaprecept, amelyekkel szuper finom lesz a tészta

Kicsik és nagyok egyik legnagyobb kedvenc édessége a palacsinta. Nem csak hazánkban, hanem szerte a világon kedvelt desszert változatos tésztareceptekkel és töltelékkel. Mi a francia típusú, vékony palacsintát szeretjük, ám ennek is megvan a titka, amitől puha, vékony és légies lesz. Mutatunk 3 szuper receptet hozzá!

 

Talán meglepő, talán nem, de a palacsintát már az ókori rómaiak is ismerték. Az elnevezése a latin placenta szóból ered, ami méhlepényt jelent, ezzel is utalva lepényszerű küllemére. Az ókoriak akkoriban még kerek kövön sütötték. Az összetétele nagyon egyszerű volt, csupán liszt, víz és só, a tölteléke pedig nem édes volt, hanem sós, ugyanis hússal töltötték meg. Ennek oka az volt, hogy a hússal töltött palacsinta a katonák egyik legfontosabb tápláléka volt. Később a római légiókkal terjedt el a palacsinta receptje szerte Európában.

 

Hazánkban az első írásos palacsinta recept a 16.századból származik egy erdélyi fejedelmi udvari főszakács tollából.

 

A palacsinta fő hozzávalói manapság: liszt, tojás, víz, tej, só és cukor. Minden családban megvan a legfinomabb palacsintatészta titka. Ha neked még nincsen tuti palacsintarecepted, ismerd meg 3 receptünket, melyek között talán megtalálod új kedvencedet.

 

1.Szódás palacsinta

 

Sokan esküsznek a szénsavas ásványvízzel készített palacsintatésztára, amivel a tészta könnyebbé, levegősebbé tehető. Biztosan van benne valami igazság, hiszen sokan így készítik. Ismerd meg a receptjét!

 

Hozzávalók:

20 evőkanál liszt

2 tojás

1 pohár tej (2,5 dl)

1 pohár szénsavas ásványvíz (2,5 dl)

0,5 dl olaj

 

Elkészítése:

Egy keverőtálba öntsd bele a tejet, a tojásokat, a fél deci olajat és egy csipet sót. Habverő segítségével alaposan keverd össze. A lisztet részletekben add hozzá a tojásos tejhez, máskülönben nem kapsz sima masszát, hanem csomós lesz. Miután a tésztamassza már szép sima, sűrű és csomómentes, add hozzá az ásványvizet is. Pihentesd 10 percig, aztán a palacsintasütőt forrósítsd fel. Tegyél bele kevés olajat, majd mérj rá háromnegyed merőkanálnyit a palacsintamasszából. Mozgasd finoman a serpenyőt úgy, hogy a tészta szépen elterüljön benne. Mikor a tészta már elkezd felemelkedni, akkor ideje megfordítani. Nyúlj alá egy lapos fakanállal, és fordítsd meg. Süsd meg a palacsintát a másik oldalán is.

 

2.Élesztős palacsintatészta

 

Merész elképzelésnek tűnhet élesztőt tenni a palacsintatésztába, mégis működik. Nem arról van szó, hogy kelt tésztát csinálunk a palacsintából, ám tény, hogy az élesztő könnyebbé teszi a tésztát. Érdemes kipróbálni!

 

Hozzávalók:

25 evőkanál liszt

150 ml tej

250 ml ásványvíz

100 ml olaj

2 tojás

2 dkg élesztő

1 teáskanál cukor

csipet só

 

Elkészítése:

Keverd el a tejben a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd kicsit felfutni, majd add hozzá a tojásokat, az olajat, és részletekben a lisztet. Habverővel szépen csomómentesre tudod keverni. Add hozzá a buborékos vizet is, pihentesd 15 percig, majd forrós palacsintasütőben kevés olajjal süsd meg mindkét oldalukon a palacsintákat.

 

3.Édes palacsintatészta

 

A palacsintába mindig tehető édes vagy sós töltelék, de az édes palacsinatésztát akkor készítsd el, ha csak édes töltelékre vágysz. Ezt a receptet vaníliáscukorral bolondítjuk meg, attól lesz a tészta még finomabb és édesen-vaníliásan illatozó.

 

Hozzávalók:

30 evőkanál liszt

3 tojás

3 evőkanál olaj

3 dl tej

2 dl ásványvíz

2 evőkanál cukor

2 evőkanál vaníliáscukor

csipet só

 

Elkészítése:

Keverőtálban keverd össze habverővel alaposan a tojásokat, a csipet sót, a cukrot és a vaníliáscukrot. Add hozzá a tejet, és azzal is keverd pár percig. A lisztet részletekben keverd hozzá, hogy szép, csomómentes masszát kapj. Mikor már kész a sima tészta, akkor add hozzá az ásványvizet, és azzal lazítsd fel. A szokásos módon süsd ki a palacsintákat kevés olajjal.

 

A mennyei palacsintatésztákat ízlés szerinti töltelékkel fogyaszthatod. Lehet kakaóporral, lekvárral, dzsemmel, vaníliáscukros-túrós-tejföllel, friss gyümölccsel, reszelt almával, dióval, mákkal. Az ínyencebbek tovább fokozhatják az élvezetet különleges töltelékekkel: nutellával, kókuszkrémes töltelékkel, tejszínhabbal, csokiszósszal, vaníliasodóval, vagy mascarponés krémmel. Sós tölteléke lehet húsos, pörköltös, de az egyszerűen tejfölös-reszelt sajtos palacsinta is mennyei és laktató. A variációk száma végtelen!

 

Jó étvágyat a finom palacsintákhoz!

A folytatásban: Palacsinta tészta készítése és sütése kezdőknek

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.