Csülkös babgulyás bográcsban készítve, a nyár legfinomabb étele lesz ezzel a recepttel!

 Nyáron vétek kihagyni a bográcsban főtt leveseket. Bográcsban főve sokkal ízesebb lesz egy étel, mint egy lábosban a tűzhelyen készítve. Egyik legfinomabb és leggazdagabb hagyományos magyar levesünk, a babgulyás is ilyen bográcsba való fenséges, gazdag, laktató étel. Próbáld ki legjobb babgulyás receptjeink egyikét!

Csülkös babgulyás

A magyarok két igazán kedvenc levese a bableves és a gulyás, ha pedig a kettőt párosítjuk babgulyásban, abból lesz csak az igazán páratlan fogás! A babgulyásból nem hiányozhat a marhahús, a füstölt csülök, a bab, és a burgonya. A csülök nincs az alapreceptben, de ha igazán magyaros finomságra vágysz, érdemes csülökkel megbolondítani a babgulyást. A marhahús lehet marhanyak vagy marhalábszár, de akár mindkettőből tehetsz a levesbe. A csülök is lehet nyers vagy főtt-füstölt, ez is az ízlésedre van bízva. A bab soha ne legyen konzervbab, bármennyire egyszerű megoldásnak tűnik, mert az egész leves ízét elrontja a konzerv-íz. A babot mindig érdemes előző este beáztatni, hogy könnyebben megfőjön, és puhább legyen. A fűszerezéshez sokféle zöldfűszer használható, bátran kísérletezz az ízekkel!

 

Íme, 2 szuper babgulyás recept!

 

1.Fehérbabos csülkös babgulyás

 

Tulajdonképpen mindegy, hogy a babgulyást fehér vagy tarka babbal készíted, mindkettővel lehet nagyon finom. Ebben a receptben aprószemű fehérbabbal készítjük jó sok zöldfűszerrel.

 

Hozzávalók:

40 dkg fehérbab

60 dkg marhanyak vagy marhalábszár

60 dkg füstölt csülök

4 sárgarépa

3 fehérrépa

fél zeller és a zöldje

1 nagy fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

25 dkg burgonya

1 evőkanál pirospaprika

3 evőkanál liszt

olaj

majoranna, kakukkfű, borsikafű, bazsalikom

só, bors

A csipetkéhez:

1 tojás

liszt, amennyit a tojás felvesz

 

Elkészítése:

A babot áztasd be egy éjszakára. A csülköt egy nagy fazékban főzd meg, a levét pedig tedd félre a leveshez. A zöldségeket tisztítsd meg, és aprítsd fel: a hagymát finomra, a sárgarépát, fehérrépát karikákra, a zellert nagyobb darabokra, a burgonyát kockákra, a fokhagymagerezdek maradhatnak egyben. Készítsd el a bográcsban a pörköltalapot: olajon vagy akár zsíron, dinszteld üvegesre a vöröshagymát, majd add hozzá a fokhagymagerezdeket, és a kockára vágott marhahúst. Fűszerezd sóval, borssal, pirospaprikával, és pirítsd fehéredésig. Ezután keverd hozzá a lisztet, add hozzá a feldarabolt zöldségeket, és öntsd fel a csülök főzőlevével. Fűszerezd ízlés szerint sóval, borssal és a zöldfűszerekkel. Addig főzd, míg a hús és a zöldségek puhára főnek. Tedd hozzá a felkockázott csülökhúst is. Míg a bográcsban rotyog a leves, lisztből, sóból és tojásból gyúrj kemény tésztát, amit a végén belecsipkedhetsz a levesbe. A csipetkék hamar megfőnek, és már tálalhatod is a csülkös babgulyást.

 

2.Csülkös babgulyás 2.variáció

 

Másként is készíthető a csülkös babgulyás, amihez nem kell a csülköt előfőzni. A csülök lehet füstölt vagy nyers is, ám fontos, hogy a füstölt csülök nagyon sós lehet, ezért lehetséges, hogy neked már nem kell sót tenni a levesbe, máskülönben túl sós lesz az étel.

 

Hozzávalók:

40-45 dkg tarkabab

1 kisebb sertéscsülök

70 dkg marhalábszár vagy marhanyak

1 nagy fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

3 sárgarépa

3 szem burgonya

3 sárgarépa

3 szál halványítózeller

3 tévépaprika

őrölt babér

borsikafű

őrölt pirospaprika

só, bors

olaj vagy zsír

liszt és egy tojás a csipetkéhez

3-3,5 liter víz

 

Elkészítése:

A babot érdemes előző este éjszakára beáztatni. A húst és a csülköt kockázd fel. A vöröshagymát vágd finomra, és pirítsd olajon vagy zsíron üvegesre. Add hozzá a fokhagymagerezdeket is, majd dobd rá a húsokat, és pirítsd fehéredésig. Add hozzá az őrölt pirospaprikát, keverd át a hússal, majd tedd hozzá a babot, a feldarabolt zöldpaprikát, a felkarikázott répákat, a felkockázott burgonyát, és a nagyobb vagy kisebb darabokra vágott halványítózellert. Öntsd fel vízzel, és fűszerezd sóval, borssal, őrölt babérral, és addig főzd, míg a bab, a hús és a zöldségek is puhák lesznek. Míg az ízek jól összefőnek, egy tojást keverj el pici sóval, és annyi liszttel, hogy kemény, gyúrható tésztát kapj. A végén ezt csipkedd bele a levesbe, és hagyd főni még egy kicsit. Ez picit sűríteni is fogja a levet, ezért nem kell még rántás is a levesbe.

 

Tálalás előtt vedd ki a levesből a nagyobb darabra hagyott zellergumót és zellerszárakat. A babgulyás önmagában is egy gazdag, tartalmas étel, de egy evőkanál tejföllel tovább gazdagíthatod tálaláskor.

A babgulyás mellé egy jókora szelet friss, ropogós félbarna vagy kovászos kenyér dukál!

 

Jó étvágyat!

A folytatásban: Sűrű tunkolni való babgulyás, ezekre figyelj, ha kezdő szakács vagy

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.