Az igazán finom lazac sütése

Talán valamilyen különleges konyhai eszközt kell beszerezni hozzá, vagy egy ritka fűszernövényre lesz szükségünk? Az lazac sütése egyszerűbb, mint gondolnánk, amennyiben sikerül betartanunk néhány alapszabályt.

Manapság már nem luxuscikk

Mégis sokan hajlamosak még mindig így tekinteni rá. Bár a csirkénél még mindig drágább, a marhánál azonban sokkal olcsóbb, amiből hazánkban jelentősen több fogy a lazaccal ellentétben. Noha ennek kapcsán azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy sokan nem kedvelik a halételeket, annak ellenére, hogy mennyire egészségesnek számítanak. Nincs ez másként a lazaccal sem, ami tele van omega-3 zsírsavakkal.

Receptek minden mennyiségben

Nem kell sokat keresgélnünk, hogyha szeretnénk fóliába csomagolt, nyárson sült, vagy csak úgy, magában elkészített lazaccal meglepni a családot. De az előkészületek is legalább annyira fontosak a végeredményt illetően, mint a lazac sütése. Lehetőleg mindig friss halat vásároljunk, amit ezután megszabadítunk a szálkáktól! Filé esetében jó esély van rá, hogy nem tartalmaz szálkát, de sütés előtt ezt sem árt ellenőrizni.

Mire figyeljünk?

A grillrács mindig legyen forró és tiszta. A lazac sütése során a magas hőmérséklettől a hal karamellizálódik és ezáltal füstös aromát kap. Ha a rács nem melegszik fel kellőképpen, akkor a lazac kiszáradhat és könnyen odaragadhat. A receptek alapján jobban járunk, hogyha nem távolítjuk el a bőrét, mert sütés közben védi a halat a kiszáradástól, továbbá nem engedi, hogy szétessen. A bőrt a sütést követően el lehet róla távolítani, de ezzel együtt is fogyasztható, mivel ropogós csemegének számít.

A legfontosabb dolog talán az, hogy ne süssük túl, mert kiszárad. Oldalanként a 3-4 perc sütés bőven elegendő. Elég csak arra gondolni, hogy a lazac nyersen is fogyasztható, például sushiként.

A receptekből kiderül, hogy a fűszerezést sem kell túlzásba vinni, mivel ez egy eleve ízletes húsú hal. Kevés sóval és némi zöldfűszerrel tökéletes ízvilágot varázsolhatunk a tányérra. Ami viszont elmaradhatatlan az a citrom és a lime.

(X)

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.