A brokkoli a keresztesvirágúak családjába tartozik, tehát rokoni kapcsolatban áll a káposztafélékkel. Korábban nem örvendett ilyen nagy népszerűségnek. De mostanra már megszoktuk a nevét, sőt az ízével is megbarátkoztunk ennek a zöld növénynek.
Hogy miért jó a brokkoli?
A brokkoli nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz, magas energia-bevitelt biztosít, viszont alacsony a zsír és szénhidráttartalma is. Ezzel szemben nagyon magas az ásványi anyag tartalma, káliumot, kalciumot, magnéziumot, nátriumot, vasat, cinket és foszfort is tartalmaz. Magas az A-, B1-, B2-, E- és C-vitamin tartalma, viszont a főzés során ezeknek a vitaminoknak egy része elillan.
Sokan fogyasztják, de sokan nem tudják, hogy a brokkolinak kimutatottan jó a rákmegelőző hatása, s ezt a tulajdonságát főzött állapotban sem veszíti el. Elsősorban végbél, hólyag-, prosztata és petefészekrák kialakulási kockázatát tudja jelentősen lecsökkenteni az orvosi kutatások szerint.
Hogyan fogyaszd?
A brokkoli szezonja inkább az őszi és téli időszak. Az üde zöld brokkoli fejek a jó minőségűek, ha virágokat látsz rajta, az már nagyot ront a minőségén.
Felhasználás előtt alaposan mosd meg, bő vízzel. Esetleg áztasd be, hogy az apró rovarok kimásszanak belőle. Fogyasztása hasonló a karfioléval vagy a kelbimbóéval. Elkészítheted főzve, sütve, vajon párolva, rántva. Főzéskor ügyelj arra, hogy nem egyforma idő kell a szárnak és a bimbóknak a megpuhulásához. Előfőzés után akár le is fagyaszthatod, így a brokkoli-szegény időszakokra is tudsz tartalékolni megfelelő mennyiséget.
Milyen ételeket készíthetsz a brokkoliból?
Lehet belőle zöldségleves vagy tejszínes brokkoli krémleves, de akár sűrű mártás is. Számos előétel, töltelék készülhet belőle, sőt akár főzeléket is csinálhatsz brokkoliból. Sajtmártással és rántva is tálalhatod. Nemcsak a fogyókúrádban alkalmazhatod, vendégeid is elégedettséggel fogják fogadni a például az ízletes csirkehúsos rakott brokkolit.