A vegán ételek, így a vegán pizza sem tartalmaz semmilyen állati eredetű élelmiszert, tojást és tejterméket sem. De vajon készíthető igazán ízletes pizza vegán összetevőkből is? Tegyen egy próbát, és kiderül!
Íme, a legegyszerűbb házi vegán pizza receptje:
- lépés: Készíts egy finom vegán pizza tésztát: 350 gramm liszthez (ez kb. fél liter lisztnek felel meg) adjunk egy csapott teáskanálnyi sót, 5 evőkanál olíva vagy napraforgó olajat, 7 gramm szárított sütőélesztőt, és kb. 1,5 dl kézmeleg vizet. Dolgozzuk össze a hozzávalókat, gyúrjunk szép, homogén tésztát, majd tegyük tálba, takarjuk be, és meleg helyen kelesszük a duplájára.
- lépés: Készíts egy szószt a pizzára: Míg a tészta kel, készítsük el a paradicsomszószt. Választhatunk sűrített paradicsomot, amit vízzel a kellő állagúra hígítunk, de finomabb, és egyszerűbb, ha hámozott egész paradicsom konzervből készítjük a szószt – kivéve persze, ha nincs paradicsomszezon, vagy nincsen eltéve saját, házi paradicsomunk.Egy serpenyőbe tegyünk kevés olajat, adjunk hozzá egy konzerv (400 gramm), előzőleg átpasszírozott paradicsomot, és közepes lángon forraljuk fel. Közben tegyünk hozzá ízlés szerint 1-3 gerezd, fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát, sót, cukrot, bazsalikomot és oregánót - frissen vagy szárítva. Ha a szószunkat túl folyósnak találjuk, egy evőkanálnyi olajban keverjünk el csomómentesen egy kis lisztet, és tegyük a szószba. Kevergessük át, és miután felforrt, tegyük félre.
- lépés: Készíts pizzát:A megkelt tésztát tegyük lisztezett felületre, és vágjuk fel annyi darabra, ahány pizzát szeretnénk. Ebből a mennyiségből két nagyobb vagy négy kisebb pizza lesz. Miután felvágtuk, formáljunk kerek cipót, és nyújtsuk tetszőleges vastagságúra.
- lépés: Süsd meg a vegán pizzádat:Nincs más dolgunk, mint sütőlapra tenni a pizzánkat, bekenni a paradicsomszósszal, és megszórni ízlés szerinti feltétekkel: például gombával, hagymával, paprikával, olívabogyóval, rukkolával, végül megkoronázni vegán mozzarrellával, vagy más növényi sajttal. Előmelegített sütőben 180 fokon készre sütjük, míg a tésztánk aranyszínű lesz. Jó étvágyat!