5 tipp a cékla elkészítéséhez házilag

Nem tudod, mit kezdj a céklával? Tudod, hogy nagyon egészséges, és jó lenne többet fogyasztani belőle. De hogyan készítsd el? Segítségképpen álljon most itt 5 tipp a cékla elkészítéséhez házilag.

Cékla saláta eperrel

A cékla értékes vitamin, ásványi anyag és antioxidáns forrás

Vitamin (B1, B2, C, P) és ásványi anyag (Ca, P, Fe, K, Mg) tartalma jótékonyan hat a szívműködésre, a vérnyomásra, a vérképzésre, az idegrendszerre, a májműködésre, valamint a szellemi és fizikai teljesítményre. A benne lévő folsav nélkülözhetetlen a kismamák számára. A színét adó betain erős rákellenes hatású antioxidáns.

A céklát megfőzheted

Ily módon elkészítheted házilag a céklasavanyúságot, céklás nudlit, céklafasírtot vagy a céklalevest.
Legismertebb felhasználása a céklasavanyúság.
Ha télire szánod a céklát, rakd befőttes üvegekbe, és a végén mindegyik tetejére szórj késhegynyi befőtt tartósítószert, ha pedig azonnali fogyasztásra lesz, akkor valamilyen jól zárható edénybe tedd és hűtőszekrényben tárold! Tulajdonképpen mivel a céklát megfőzted, azonnal fogyasztható. De ha vársz vele még egy-két napot, nem fogod megbánni, mert az ízek addigra igazán összeérnek.Főzési ideje mérettől függően 30-60 perc párolási ideje pedig 40-60 perc. 

A céklát sütheted

Mit süthetsz belőle? Például egészséges nasit. Sültkrumpli helyett cékla ropogóst.
A nyers meghámozott céklát szeleteld vagy gyaluld nagyon vékony szeletekre! Kevés olivaolajat keverj össze pici sóval és zúzott fokhagymával, majd keverd bele a céklát! Hagyd állni 10 percig, amíg levet enged, de aztán itasd fel róla a nedvességet és fektesd sütőpapírra a szeleteket! 150 fokon süsd 50 percig! Ropogós céklaszirom lesz az eredmény.
Ha van répatorta, miért ne lehetne céklatorta is. Nem igaz? A főtt vagy nyers, lereszelt céklából süthetsz tortát, brownie-t, uzsonnakenyeret vagy muffint is.

Nyersen salátákba használhatod

Így lesz belőle egy igazi vitaminbomba. Nyersen leginkább reszelve vagy csíkokra vágva add a saláta többi hozzávalóihoz. Itt aztán szabadjára engedheted a fantáziádat!
Legyen az hagyományos ecetes céklasaláta, vagy zöldséges, gyümölcsös, almás, narancsos, gyömbéres, fokhagymás, fetás, joghurtos, vérnarancsos, mézes, tormás, ropogós vagy majonézes céklasaláta. A választék szinte kifogyhatatlan. Szép sorban próbáld ki mindet!

Színezésre is tökéletes a cékla

Megszínezheted vele a tésztát, hogy ne legyen olyan unalmas a tányéron. Tökéletes választás sütemények, torták díszítéséhez 3 evőkanál pépesített főtt cékla, 20 dkg krémsajttal, és 10 dkg porcukorral kikeverve. Kenheted tortalapok közé tölteléknek, vagy tortakinyomó segítségével díszítheted a desszertedet.

Cékla turmix

Italkészítés céklából

Turmixokba is első osztályú a cékla. Ezzel friss, üde színt adsz a turmixodnak még télen is, de a legfontosabb, hogy feltöltöd egy nagy adag vitaminnal is. A nyers, meghámozott cékla levével limonádét is lehet ízesíteni és színezni.

Céklasaláta elkészítése 4 recepttel!

Céklasaláta 1.:Elkészítése: A céklát megmossuk, megfőzzük, vagy sütjük, meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk. Azután üvegekbe rakjuk, cukros borecetet, sót, reszelt tormát teszünk rá.

Céklasaláta 2.:Hozzávalók: 3 kg cékla (lehetőleg hosszúkás, bíborhenger-fajta), 9 gerezd fokhagyma, 2 mokkáskanál őrölt köménymag, 1 szál tormagyökér, ecet, cukor, só ízlés szerint. Egyszerűen elkészíthető.

Elkészítése: A céklákat alaposan lekeféljük, megmossuk és lecsöpögtetjük. Mély, nagyméretű sütőtepsibe egymás mellé tesszük, alufóliával szorosan befedjük, és előmelegített, forró sütőben majdnem teljesen puhára pároljuk. Még melegen meghámozzuk, és az almareszelő legdurvább fokán lereszeljük. A közben meghámozott és lereszelt tormával, és a megtisztított, felmetélt fokhagyma gerezdekkel soronként üvegekbe rakjuk. Leöntjük ecettel, cukorral, sóval, köménymaggal pikánsra ízesített salátalével, amelyet előzőleg felforraltunk. A forró üvegeket azonnal lekötjük, és száraz gőzbe téve 24 órán át, hagyjuk hűlni. Sötét, hűvös kamrában nagyon hosszú ideig eláll.

Megjegyzés: A cékla igen egészséges, leve a természetgyógyászok szerint orvosság. Céklasalátából készíthető kevert saláta, leves, de savanyúságként is fogyasztható.

Céklasaláta 3.:Elkészítése: A céklagumókat jól megmossuk, és meleg vízbe téve, lefedve puhára főzzük. Főzővizét leöntjük, a héját lehúzzuk, és lehetőleg hullámos pengéjű cifrázókéssel vékony szeletekre vágjuk. Közben a szokásosnál savanyúbb ecetes lét készítünk (a cékla édes, és elveszi a savanyúságot), sóval, köménymaggal, nagyon kevés cukorral felforraljuk, és hűlni hagyjuk. Langyosan öntjük a céklaszeletekre, állni hagyjuk, amíg teljesen kihűl. A céklát néhány darabka tisztított tormával együtt üvegekbe rakjuk, a tetejére is tormaszeleteket teszünk, ráöntjük a levét, egy mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot szórunk rá, lekötjük, és 8-10 percig gőzöljük. A vízben hagyjuk kihűlni.

Céklasaláta 4.:Elkészítése: Alaposan lekefélünk 3 kg (lehetőleg hosszúkás, bíborhenger-fajta) céklát, megmossuk és lecsöpögtetjük. Mély, nagyméretű sütőtepsibe egymás mellé tesszük, alufóliával szorosan befedjük, és előmelegített, forró sütőben majdnem teljesen puhára pároljuk. Még melegen meghámozzuk, és az almareszelő legdurvább fokán lereszeljük. Közben meghámozunk és lereszelünk 1 szál tormagyökeret, felmetélünk 9 megtisztított fokhagymagerezdet. A feldolgozott anyagokat soronként felváltva üvegekbe rakjuk.

Leöntjük 2 kk. őrölt köménymaggal, ízlés szerinti ecettel, cukorral, sóval pikánsra ízesített salátalével, amelyet előzőleg felforraltunk. A forró üvegeket azonnal lekötjük, és száraz gőzbe téve 24 órán át, hagyjuk hűlni.

Sötét, hűvös kamrában nagyon hosszú ideig eláll. A cékla igen egészséges, leve a természetgyógyászok szerint orvosság. Céklasalátából készíthető kevert saláta, leves, de savanyúságként is fogyasztható.

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.