A csalán 5 gyógyító tulajdonsága

A csalán már az ókorban ismert gyógynövény volt. Régen főként ízületi gyulladásra és derékfájás enyhítésére használták. Miért érdemes manapság alkalmazni?A csalán égő, viszkető érzést okozó csalánszőrétől biztosan te is rettegsz, ám a növény feldolgozott formában, fagyasztva, szárítva vagy főzve már teljesen ártalmatlan és biztonsággal fogyasztható. Tanácsos is, hiszen gazdag A, C és K-vitaminban, kalciumban, magnéziumban, vasban, foszforban, káliumban, fontos aminosavakat és értékes zsírsavakat, valamint antioxidánsokat tartalmaz.

Ismerd meg 5 fontos gyógyhatását!

1.Gyulladáscsökkentő

A csalán csökkentheti a gyulladások mértékét, mivel olyan vegyületeket tartalmaz, melyek gátolják a testben a gyulladáskeltő faktorok termelődését. Különösen ajánlott a csalán fogyasztása krónikus ízületi gyulladás esetén, hatására enyhülhet a gyulladás okozta fájdalom. Mivel csökkenti a vér húgysav-szintjét, köszvényes bántalmak esetén is hatásos lehet.

2.Csökkentheti a magas vérnyomást

A csalánt a népi gyógyászatban régóta alkalmazzák a magas vérnyomás csökkentésére. Fokozza a nitrogén-oxid termelődését, ami értágító hatású. Antioxidánsai révén a szív egészségét is védi.

3.Lúgosító, vértisztító és vízhajtó hatású

Zöld növényről lévén szó, igen magas a zöld színét adó klorofill tartalma, mely erősen lúgosító, méregtelenítő, vértisztító, sejtregeneráló és sejtfiatalító hatású. Vérszegénység és fokozott gyomorsav-termelődés, gyomorégés esetén is ajánlott a fogyasztása. Jótékonyan hat a húgyutakra és a vesére, kövek esetén is érdemes csalánteát fogyasztani kúraszerűen.

 

Egyes kutatások szerint a csalán csökkentheti a prosztata méretét jóindulatú megnagyobbodás esetén, mivel gátolja a tesztoszteron dihidro-tesztoszteronná történő átalakulását. A vizelési panaszokra is gyógyírt jelenthet a csalánkivonat, s mindezt mellékhatások nélkül.

5.Csonterősítő hatású

A csalán kalciumban és szilíciumban gazdag. Utóbbi nem csupán a bőrödet és a hajadat szépítheti meg és teheti feszesebbé, hanem a csontok szilárdságát is fokozhatja, mivel kovasavként a csontképződésben is részt vesz.

A csalánt érdemes továbbá vércukorszint csökkentő és májvédő hatása miatt is fogyasztanod.

Vesefájdalom ellen hatásos gyógynövény a csalán!

Erdeink, árokpartjaink, de még kertjeink is sok olyan növényt rejtegetnek, amelyekről nem is gondolnánk, mennyi jótékony hatással bírnak.

Ilyen a sárga, a fehér és a már sorozatunkban is említett nagy csalán.

Nedves talajú erdőkben, árkok partján és kerítések mentén, cserjésekben, mindenféle nedves helyen, ahol rokona a csípős, nagy csalán is nő, ott a sárga árvacsalán is előfordul.

Április-májusban ontja sárga virágait. Másik társa, a fehér árvacsalán is sokoldalú jótevőnk, ami szintén hasonlóan néz ki, csak fehér virágok ülnek levelei tövében. Leveleit és főként virágját gyűjtik, május és október között.

Az árvacsalán vértisztító hatású, használ ideges álmatlanság ellen, és a legkülönbözőbb női bajokon segít.

Virágját és levelét hasonló panaszok esetén alkalmazhatjuk, különösen vizelési zavarok, hólyagpanaszok, vesebetegség, szív ödéma esetén. Emésztési zavarok, bőrkiütések estén a virágját alkalmazzuk. Ilyenkor egy csésze teát fogyasszunk el délelőtt. Fekélyekre, visszerekre teafőzetes borogatást rakjunk.
Tavasszal végezzünk egy csalán tisztítókúrát!

A csalán kissé csípős stílusát már sokan megtapasztalták, pedig azok az anyagok, amelyek érintkezéskor a bőrünk alá jut, értékes hatóanyaggal rendelkeznek, ez pedig az acetilkolin és a hisztamin.

Épp ezért a csalán talán ma, az egyik legismertebb gyógynövény is, amely bármely gyógynövényboltban megvásárolható, de kertünkben is érdemes belőle pár tövet termeszteni.

A csalán szinte az egész szervezet anyagcseréjét serkenti, és számtalan betegségre vagy panaszra nyújt enyhülést, és gyógyulást.

Erős vízhajtó hatása miatt csak azok fogyasszák, akik nem szenvednek reumában, hólyaghurutban, vizeletpangásban, vagy komoly vesebetegségben.

A csalánból készült tea, tavasszal tisztíja a szervezetünket, vérképző, és vértisztító, enyhíti a tavaszi fáradtság tüneteit, de nátha és megfázás esetén is gyorsítja a gyógyulás folyamatát. Sok konyhában még ma is előszeretettel készítenek csalán főzeléket, vagy csalán levest, mivel gazdag vasban, magnéziumban és C vitaminban.

A csalánfajták fellelhetők a természetben, de kertünkben is termeszthetjük könnyedén. Begyűjtésnél érdemes kesztyűt húzni, majd a tövénél fogva húzzuk ki a növényt. Szinte egész évben szedhető, frissen vagy szárítva is fogyasztható, teának, illetve főzeléknek, levesnek, vagy salátának is kitűnő.

Júniustól, októberig virágzik.  A fiatal hajtásokat érdemes tavasszal frissen leszedni, és egy négy hetes tisztítókúrával hasznosítani.

Egy csésze teához egy teáskanál csalánt használjunk fel, majd reggel éhgyomorra fogyasszuk el, majd a nap folyamán még további két csésze teát igyunk meg.

 Csípős csalán mint gyógynövény

Nem gaz, hanem az egyik leghasznosabb gyógynövényünk, a csalán! A természet csupa jótékonyságra teremtette ezt a növényt.

Régen olyan nagy tiszteletben tartották, hogy olyan festőket is megihletett, mint Dürer. Ő festette meg, ahogy egy angyal, csalánnal a kezében az Isten színe elé repül.Ez a növény nem mondható szépnek, kellemesnek, illatosnak, sőt kifejezetten taszító, mert ha hozzáérünk, megcsíp. Ez a csípés, amely égő fájdalommal jár, a csalán védekező hatása az állatokkal szemben, hogy ne pusztítsák el. A növény akár egy méter magasra is megnőhet, bárhol megterem. A földfeletti részét - leveleket - használhatjuk zöldségként és gyógyászati célra is. A gyógyászatban minden része felhasználható. A homeopátia is használja a csalánt kalciumhiány pótlására. Gyógyítja a bőrkiütéseket, viszketést, megállítja az orrvérzést. Kivallóan alkalmas a szervezet méregtelenítésére és salaktalanítására.

Tartalmaz: C vitamint, hangyasavat, vasat, kalciumot, foszfort, D-vitamint, meszet.

Gyógyhatása:

- kitűnő vértisztító gyógynövény és egyben vérképző is

- vízhajtó

- vesetisztító

- immunerősítő / vas tartalma miatt/

- reumatikus panaszokra hatásos

- epebántalmak esetén gyógyír lehet

- ekcémára

- angolkórra

- nyirokcsomóra

- légúti megbetegedésre

- szénanátha és más allergiás betegségre

- candida-fertőzésre

- cukorbetegségre is hatásos.

A gyökeréből készített tea jó: bélhurutra, hajhullásra, korpásódásra.

Teakészítés csalán gyökérből: 1 kanál csalángyökeret 1 liter vízben meg kell főzni, ha kihűlt, leszűrni. Hajmosás után a hajunkat leöblítjük vele.

Teakészítés csalánlevélből: 1 kávéskanál csalánlevelet leforrázunk 2 dl forró vízzel, és 5 percig állni hagyjuk. Leszűrjük, és langyosan kortyolva isszuk.

Tavasszal, aki teheti, próbáljon ki csalánteából néhány hetes gyógytea kúrát. Nagyon jó hatással van a szervezetünkre, salaktalanít, erőt ad, tele leszünk energiával, mintha kicseréltek volna minket /ajánlom mindenkinek/.

Kalciumpótlás: a megmosott és megszárított tojáshéjat összetörjük, és összekeverjük a szárított csalánlevéllel. A zöld porból napi 3 alkalommal 1 késhegynyit fogyasszunk. Néhány hónap múlva a fogak állapota javul, és idővel megerősödik.

Aki allergiás a hangyasavra, az ne igyon csalánteát!

 

Apró csalán alkalmazása

Vérképző és vértisztító hatását ugyancsak évente használjuk ki egy tisztítókúránál. Tavasszal gyűjtsük be a fiatal hajtásokat, és kezdjünk el egy négy hetes tisztító kúrát, Reggelente éhgyomorra kortyolgassunk el egy csésze teát, majd a nap hátra levő részében még két csészével fogyasszunk el belőle.

Ehhez egy csészére számítsunk egy púpozott teáskanál aprócsalánt, majd forrázzuk le, és hagyjuk állni fél percig. A tisztító kúrát tavasszal és ősszel is érdemes egyszer megismételni. De évközben is fogyaszthatjuk a csalánteát, amihez a szárított változatot érdemes felhasználni.

A csalán csökkenti a vércukorszintet

Sokan a csalánra csak, mint kellemetlen csípős növényre gondolnak, amely az erdőben séta vagy túrázás közben égető csípős fájdalmat tud okozni. Ám, ez a növény az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk, amely számtalan betegségre és probléma nyújt megoldás már több száz éve.

A csalán (urtica dioica)30 cm.-től egészen 1-1,5 méter magasságik is megnőhet, de néha ember nagyságú csalánerdővel is találkozunk. Levelei tojásdad alakúak keresztben átellenesen álnak egymással szemben. Bár nálunk, mint gyomnövény van számon tartva régen nagymamáink még ültették és szaporították a kertben, hiszen az egyik leghasznosabb gyógynövényünk egyben.

Mitől is csíp a csalán? A növény leveleinek és szárán apró kis csalánszőrök találhatók, amelyek ha letörnek, hangyasavat juttatnak a bőrbe, és ez okozza az égető viszkető szúrós fájdalmat. Állítólag az indián asszonyok még a terhesség alatt is fogyasztották a csalánt, mert erősített a magzatot, és megkönnyíti a szülést.

Ha az erdőben vagy a réten csalánt szeretnénk szedni, a legjobb, ha kesztyűt húzunk és így szedjük le a friss leveleket és hajtásokat. A növény frissen, de akár szárítva is felhasználható, sokáig eltartható. Ihatjuk teának, használhatjuk borogatásként, tinktúraként, de reumás betegségre közvetlenül a fájó testrészre téve.

Ültethetjük kertünkbe vagy egy cserépbe, nagyon hasznos gyógynövényünk válik belőle. Talán nincs is olyan betegség, amelyre a csalán valamilyen formában ne hozna enyhülést. Legismertebb gyógyhatása a magas vízhajtó hatása, ebben az esetben igyunk csalánteát kúraszerűen, de minden hónap után hagyjunk ki legalább 1hét szünetet. A kúra alatt szedjünk kálium tablettát, mert a vízhajtó hatása révén kiüríti a szervezetünkből a káliumot, ami izomgörcshöz, szédüléshez vezet.

A csalánban sok az A –provitamin, ami segít megőrizni a bőr szépségét, és rugalmasságát, hatásos a korpás fejbőr ellen és a hajhullást is csökkenti. De emellett magas a C-vitamin tartalma is, általános élénkítő és erősítő hatású az immunrendszerünkre, javítja a vérkeringést, csökkenti a magas vércukorszintet, vértisztító és vérzéscsillapító is. A csalánfőzet jó hatással van az emésztő rendszerünkre, az epére, a májra, a vesére, és gyulladáscsökkentő hatása is kiemelkedő.

A frissen szedett csalánlevél vízben áztatva, majd néhány nap után leszűrve kiváló permetező szer lehet a tetűk és más rovarok ellen növényeinknél. A csalánteát friss vagy szárított levélből is elkészíthetjük, 4 dl vízhez adjunk 1 kanál csalán levelet, forrázzuk le, majd hagyjuk állni kb. 20 percig. Szűrjük le és fogyasszuk el napi 1x vagy 3 adagban elosztva. Ülő fürdőhöz 7 dl vízhez adjunk 4 nagykanál csalánt, majd forrázzuk le és hagyjuk állni 10 percig és ezt adjuk hozzá a fürdővízhez. Ha a fejbőrünkkel van, problémánk 4 liter vízbe tegyünk 5 maréknyi levelet és forrás után hagyjuk kihűlni, majd ezzel öblítsük le hajunkat. Reumás fájdalmak esetén a fájó testrészt csapkodjuk meg friss csalánnal.

Ám a csalán nem csak, mint gyógynövény, hanem ételként is elkészíthető. Főzhetünk belőle csalánleveset, salátát, vagy főzeléket. Főzés során a csípős érzést okozó vegyültetek eltűnnek, így az étel kellemes és pikáns lesz.

Aki tavasszal fáradtnak és túl energiaszegénynek érzi magát, okvetlenül próbáljon ki egy hónapos csalán kúrát, és májusra úgy érzi magát, mint aki újjászülettet.

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.