A nutellát felnőtt és gyermek egyaránt szereti, legyen szó reggelire szendvicsről, vagy nutellás muffinról. Megmutatjuk, hogyan készíts házilag vegán nutella krémet. Vegánok közül sokan úgy gondolják, hogy a boltban kapható nutellát ehetik, hiszen az nem tartalmazz állati eredetű élelmiszert, pedig a nutellában tejpor található, így a vegánoknak sajnos le kell mondaniuk erről a finom csemegéről! Vagy mégsem?
Házilag gyorsan és könnyedén el tudsz készíteni otthon egy vegán nutellát, amely nem csak a vegánoknak, de minden kisgyermekes anyukának és nutella rajongónak is ajánlott, hiszen sokkal egészségesebb, mint a bolti változat, amelybe pálmaolaj, emulgeálószer: lecitinek is kerültek, és a termék nagy része csak cukor.
Ebben a receptben nem találsz sima cukrot, sem tejet vagy tejszármazékot, így a tejérzékenyek, sőt még lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
Vegán nutella recept
Bevásárló lista:
25 dkg török mogyoró (Csomagolt formában kapható a legtöbb boltban 100gr kb. 400-500Ft –ba kerül)
15 dkg mag nélküli aszalt datolya (Ettől lesz krémes és édes a mogyorókrém)
5 evőkanál napraforgó olaj
2 evőkanál nyírfacukor vagy helyette használj juharszirupot
4 evőkanál karobpor vagy kakaópor
1 dl növényi tej (A vaníliás változat jól illik hozzá)
Elkészítés:
A török mogyorót terítsd szét egy nagyobb tepsiben, majd 150 C fokos sütőbe tova, kb. 10-15 perc alatt pirítsd meg. Amíg a mogyoró sül, időnként keverd át, majd a datolyákat vágd ketté, és készítsd elő a többi hozzávalót is.
A kihűlt török mogyorót tedd bele egy konyharuhába és kezd el lassan a héját leszedni enyhe dörzsölő mozdulatokkal. Ezután tedd bele őket egy turmixgépbe és forgasd át néhányszor. Jöhet bele a datolya, a karobpor, és a cukor vagy juharszipur, és végül a növényi tej. Addig turmixold az egészet, amíg krémes állagot nem kapsz. Érdemes közben kóstolgatni is, ha nem elég édes vagy nem elég kakaós tudsz rajta változtatni.
A karobpor előnyei:
Vannak vegánok akik a kakaóport sem fogyasztják el, így ők a kakaó helyett karobport tesznek az ételekbe, amely a szentjános kenyérfa magjából készül, megőrölve nagyon hasonlít a kakaóhoz. A karobporban nincs koffein, nem hizlal, és még a liszt érzékenyek is fogyaszthatják.