Ezért érdemes medvehagymát enned tavasszal

Tudod, melyik a legjobb tavaszi méregtelenítő növény? Nem kétség, hogy a medvehagyma! Ha szereted a fokhagymát, akkor a medvehagymáért is rajongani fogsz.

De nem csak az íze miatt érdemes megkóstolnod, hiszen rengeteg gyógyító erő rejlik ebben a kis növényben.

Érdekes nevét onnan kapta, hogy a téli álomból ébredő medvéknek ez az egyik kedvenc csemegéje. Lássuk, miért érdemes fogyasztanod!

  • A medvehagyma levele fontos C-vitamin és karotin forrás, jótékonyan hat a bőr, a szív és a szem egészségére, és erősíti a védekezőképességet.
  • Akárcsak a fokhagyma, a medvehagyma is tartalmaz allicint, illóolajokat, fertőtlenítő hatású allilszulfidot. A medvehagyma vegyületei, akárcsak a fokhagymáé, kedvezően hatnak a szív- és érrendszerre, a magas koleszterinszintre, a magas vérnyomásra, de egyesek szerint a medvehagyma még egészségesebb, mint a fokhagyma, mivel vadon terem, ezért nem tartalmaz vegyszermaradványokat, sem más szennyeződéseket, melyek a fokhagymában lehetnek.
  • A friss medvehagyma az egyik legjobb méregtelenítő, jótékonyan hat a májra, megköti a toxinokat, és a vérben keringő káros zsírt, és segíthet a magas koleszterinszint csökkentésében is.
  • Serkenti az emésztést és a bélműködést, a hasmenés és a székrekedés egyik legjobb ellenszere.
  • Pozitívan hat a hólyagműködésre, könnyíti a vizeletürítést. Csontritkulás és ízületi gyulladás esetén is érdemes fogyasztani.

 

Ez a 20-40 cm-es növény a nedves, árnyékos erdők lakója, és ha kora tavasszal az erdőben sétálva fokhagymaillatot érzel a levegőben, biztosra veheted, hogy medvehagymára bukkantál.

A növény gyógyhatású részeit, a fiatal leveleket április-májusban érdemes szedni, míg a föld alatti hagymák nyáron és ősszel is gyűjthetők a védett területek kivételével. A gyűjtésnél légy körültekintő, mert küllemre könnyen összetéveszthető a halálosan mérgező májusi gyöngyvirággal és őszi kikericcsel. Ám a medvehagyma erős fokhagymaillata miatt egyszerűen megkülönböztethető a másik két növénytől. A medvehagyma a kertedben is kiválóan megterem, csak ásd el a hagymákat, más törődést nem igényelnek.

A medvehagyma változatosan elkészíthető, fogyaszthatod frissen salátába vagy szendvicshez, lehet belőle főzelék, teheted levesbe, szószba, fűszerezhetsz is vele, és remek pesztót is csinálhatsz belőle.

 

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.