Tudod, melyik a legjobb tavaszi méregtelenítő növény? Nem kétség, hogy a medvehagyma! Ha szereted a fokhagymát, akkor a medvehagymáért is rajongani fogsz.
De nem csak az íze miatt érdemes megkóstolnod, hiszen rengeteg gyógyító erő rejlik ebben a kis növényben.
Érdekes nevét onnan kapta, hogy a téli álomból ébredő medvéknek ez az egyik kedvenc csemegéje. Lássuk, miért érdemes fogyasztanod!
- A medvehagyma levele fontos C-vitamin és karotin forrás, jótékonyan hat a bőr, a szív és a szem egészségére, és erősíti a védekezőképességet.
- Akárcsak a fokhagyma, a medvehagyma is tartalmaz allicint, illóolajokat, fertőtlenítő hatású allilszulfidot. A medvehagyma vegyületei, akárcsak a fokhagymáé, kedvezően hatnak a szív- és érrendszerre, a magas koleszterinszintre, a magas vérnyomásra, de egyesek szerint a medvehagyma még egészségesebb, mint a fokhagyma, mivel vadon terem, ezért nem tartalmaz vegyszermaradványokat, sem más szennyeződéseket, melyek a fokhagymában lehetnek.
- A friss medvehagyma az egyik legjobb méregtelenítő, jótékonyan hat a májra, megköti a toxinokat, és a vérben keringő káros zsírt, és segíthet a magas koleszterinszint csökkentésében is.
- Serkenti az emésztést és a bélműködést, a hasmenés és a székrekedés egyik legjobb ellenszere.
- Pozitívan hat a hólyagműködésre, könnyíti a vizeletürítést. Csontritkulás és ízületi gyulladás esetén is érdemes fogyasztani.
Ez a 20-40 cm-es növény a nedves, árnyékos erdők lakója, és ha kora tavasszal az erdőben sétálva fokhagymaillatot érzel a levegőben, biztosra veheted, hogy medvehagymára bukkantál.
A növény gyógyhatású részeit, a fiatal leveleket április-májusban érdemes szedni, míg a föld alatti hagymák nyáron és ősszel is gyűjthetők a védett területek kivételével. A gyűjtésnél légy körültekintő, mert küllemre könnyen összetéveszthető a halálosan mérgező májusi gyöngyvirággal és őszi kikericcsel. Ám a medvehagyma erős fokhagymaillata miatt egyszerűen megkülönböztethető a másik két növénytől. A medvehagyma a kertedben is kiválóan megterem, csak ásd el a hagymákat, más törődést nem igényelnek.
A medvehagyma változatosan elkészíthető, fogyaszthatod frissen salátába vagy szendvicshez, lehet belőle főzelék, teheted levesbe, szószba, fűszerezhetsz is vele, és remek pesztót is csinálhatsz belőle.