Tudtad, hogy az avokádó zsírtartalmának kb. 70%-át természetes zsírok alkotják? Ez a tulajdonsága teszi a vegán konyha kiemelkedő favoritjává. Akár fogyózol, és diétás étrendet követsz, akár életed első maratonfutására készülsz, és erősítő táplálékra van szükséged, próbáld ki a vegán avokádókrémet.
Ismerd meg az avokádót!
A guacamolét, vagy ismertebb nevén avokádót az aztékok fedezték fel és kezdték el termeszteni már több ezer évvel ezelőtt kultúrnövényként. A dél-amerikai konyha egyik alapanyaga. Kiemelten sok alapvető ásványi anyagot tartalmaz. Gazdag egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban, antioxidáns hatású és magas rosttartalmú. Tudtad, hogy az említett összetevők pozitív hatással vannak a szívműködésre, az idegrendszerre, az agyműködésre és a vércukorszintet is szabályozzák?
Hogyan vásárolj avokádót?
Amikor avokádó szemlét tartasz a boltban, figyelj a termék héjára. Legyen minél simább, sérülés mentes. Amennyiben nem találsz barnás színű érettet, választhatod a zöldeset is. Beteszed a gyümölcskosárba otthon és pár nap alatt megérik. Óvatosan rázd meg, és ha a mag lötyög, felejtsd el a vásárlást! Az azonnal felhasználható guacamole héja feketés, kicsit ropog, és ha késsel a magnál körben kettévágod, a pépes halványzöld hús elválik a héjtól.
Mit vásárolj az avokádókrémhez?
Az alaprecepthez szükséged lesz:
– két érett avokádóra,
– egy fél hagymára, lehet lilahagyma vagy újhagyma is,
– egy gerezd fokhagymára,
– 5 koktélparadicsomra,
– egy lime levére,
– egy maroknyi petrezselyemzöldre, de helyettesítheted friss korianderlevéllel is,
– egy kanál olíva olajra,
– sóra és borsra.
Készíts avokádókrémet a reggelihez!
Éles késsel vágd ketté az avokádót és egy kanállal kapard ki a húsát egy tálba. A hagymát és a fokhagymát szeleteld apróra. Vágd négybe a koktélparadicsomokat és tedd őket félre. A petrezselyemzöldet vagy korianderlevelet aprítsd fel a vágódeszkán. A tálba készített hagymás, avokádós masszát egy villával törd össze, add hozzá az illatos zöldségleveleket és a lime levet, majd jól keverd el. Ne aggódj, ha nem kapsz teljesen sima állagú krémet, rusztikusan darabos kinézetű lesz. Ha zavar, turmixold össze következő alkalommal. Ízesítsd a krémet sóval és borssal kedved szerint és a végén koronázd meg a koktélparadicsomokkal, keverd őket is a masszához. Egy utolsó kóstolás után tálald ki egy tálkába a guacamolekrémet és készíts mellé friss, teljes kiőrlésű pékárut. Meglátod, az egész család a konyhaasztal körül fog tolongani.
Ötletelj!
Ha fel akarod dobni az alapreceptet, adhatsz apróra kockázott almát is az avokádókrémhez. Ha már ezt is unod, válts a spenótos változatra, amelyhez zöldségleves alaplevet használj!
Tudtad, hogy az avokádókrém egy olyan élelmiszer, amely segít a neurodermitisz gyógyításában is?