Hogyan kell jó nokedli tésztát készíteni?

 Paprikás csirke nokedlivel? Neked is összefut a nyál a szádban, már csak az említésére is? A nokedli a magyarok egyik legkedvesebb körete, mennyei, kiadós és laktató. Nem csak köretnek szeretjük, hanem levesbetétnek is. De hogyan kell elkészíteni úgy, hogy ne legyen se kemény, se óriási, ne is tapadjon össze, és ne is essen szét?

A jó nokedli titka a megfelelő tésztaállagban és persze arányokban rejlik. Ha túl sűrű, akkor a nokedli túl nagy lesz, ha túl híg, akkor pici lesz, agy akár szét is folyhat a főzővízben, anélkül, hogy összeállna nokedlivá. Egy rutinos háziasszony persze nem méricskéli a liszt és víz arányát, szemre is tudja, milyen a jó állag. Ha te még bizonytalan vagy, akkor segítünk megfőzni a tökéletes nokedlit.

 

A tökéletes nokedlikészítés fortélya

 

A nokedlikészítésnél fontos a hozzávalók aránya, az állaga, a kikeverés módja, és az éberség a főzése közben. Lássuk, a legfontosabb praktikákat!

 

A nokedlitészta hozzávalói

 

Búza finomliszt, tojás, víz, só. Egy négyfős családnak körülbelül fél kilogramm lisztet számolhatsz, amihez 1-2 tojás elegendő. Nem feltétlenül kell bele sok tojás, egyrészt, mert akár egy tojással is finom lesz, másrészt minél több tojás kerül bele, annál keményebb lesz a tészta.

 

A tészta összeállítása

 

Végy egy keverőtálat és egy habverőt. Tedd a lisztet a tálba, és keverj hozzá egy teáskanál sót. Adj hozzá két tojást – ha csak egy van otthon, azzal is elkészítheted – de maradjunk a két tojásnál. Keverd át lazán a liszttel, aztán adj hozzá egy pohár szobahőmérsékletű vizet. Lazán dolgozd össze, és addig adagold a vizet apránként, míg a kellő állagot nem kapod. Ne keverj palacsintasimaságú tésztát, a nokedlitésztánál éppen az a lényeg, hogy ne keverjük sokáig, hanem éppen hogy vegye fel a liszt a vizet. Amikor olyan tapétaragasztó-szerű állagot kapsz, akkor jó a tészta.

 

Ha nem érzel rá az állagára, akkor kezd el kiszaggatni a nokedlit, és rá fogsz jönni, hogy jó-e. Ha túl híg, akkor nagyon picik leszek a nokedlik, és nem lesznek formásak, széteshetnek a főzővízben, ha túl sűrű, akkor túl nagyok lesznek a nokedlik. Ezért a megfelelő állagot a gyakorlat során fogod kitapasztalni, minél többször készítesz nokedlit, annál jobban rá fogsz érezni.

 

A nokedli főzővize

 

A főzővizet tedd fel forrni már a nokedlikészítés előtt. A víz akkor már forrjon, mikor bekevered a tésztát, ugyanis a nokedlitésztát nem kell pihentetni, azonnal el kell kezdeni kiszaggatni. A vízbe tegyél kevés sót és olajat.

 

A nokedli szaggatása

 

A nokedlit régi módszerek alapján lehet vágódeszkáról késsel is szaggatni, de ha meg akarod könnyíteni a dolgod és nagyjából azonos méretű nokedlikat szeretnél, akkor legyen otthon nokedliszaggatód. Hasznos eszköz és hatalmas segítség. A szaggatót helyezd a lábos szájára a forrásban lévő víz fölé, stabilan fogjad szaggatás közben, hogy ne csúszkáljon. Tégy egy merőkanálnyi tésztát a szaggatóra, majd egy evőkanállal vagy nokedliszaggató lapáttal húzgáld a tésztamasszát a lyukak fölött. Ha jó a tészta állaga, rögtön látni fogod, hogy a vízbe pottyant nokedli se nem kicsik, se nem nagyok, nem hosszú kígyóként nyúlnak bele a vízbe, és nem is esnek szét.

 

Tempósan szaggass

 

A nokedliszaggatás egy gyors művelet, mert gyorsan is kell végezni. Ne lassan simogasd a tésztát, hanem szaporán, hiszen az első nokedlik azonnal főni kezdenek, ahogy a vízbe esnek, és minden utána következő késésben van. Amikor a tésztamassza felét már beleszaggattad a vízbe, és feljött a víz tetejére az összes nokedli, keverd át őket, hagyd a vizet újra felforrni, aztán szűrőkanállal vedd ki az első adag kész nokedlit. Szűrőben öblítsed le hideg vízzel, és tedd egy tálba. A főzővizet várd meg míg ismét felforr, tegyél bele egy kis olajat, és szaggasd bele a második adag tésztát is. Ha kész, jöhet az öblítés és mehet a többi nokedlihoz ez az adag is. Végül az egészre locsolj egy kis olajat, és keverd át, így nem fognak a galuskák összeragadni.

 

Így készül az „alap” nokedlitészta, amit meg lehet bolondítani a tésztájába kevert túróval, petrezselyemmel, snidlinggel, fokhagymaporral, vagy bármilyen más zöldfűszerrel.

A cikk folytatása: Így készíts nokedli tésztát házilag

 

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.