A jó nokedli rugalmas, mégis ízletes, és számtalan variációban el lehet készíteni, pl. pörkölt mellé, lecsóhoz,vagy tojásos galuskának, de szinte bármilyen tészta szósszal tálalhatod. A nokedlihez mindössze három hozzávaló szükséges, liszt, víz és tojás. Fontos, hogy a tésztát ne keverd túl, és kikeverés után, azonnal főzd is ki, mert ha állni hagyod a galuska tésztát kemény lesz a végeredmény.
Van, aki már a főzővízbe tesz egy kanál olajat, így a főzés végén a nokedli nem ragad össze, de ha főzés végén egy kis langyos vízzel leöblíted a tésztát, az is megakadályozza a tészta összeragadását. Ha pedig igazán finom tojásos galuskát szeretnél készíteni, a kifőzött galuskát forgasd bele egy kevés felforrósított kacsa vagy libazsírba.
A jó nokedli tészta sem túl kemény, se túl lágy, pont a kettő között van, és fontos hogy nem szabad túl sokáig főzni, mert megkeményedik. A galuska szaggatásához használhatsz sima boltban kapható nokedli szaggatót, vagy akár egy sima fadeszka segítségével is ki tudod szaggatni a tésztát.
A tökéletes nokedli tészta receptje
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
2 tojás
4 evőkanál olaj
másfél-két dl víz, ízlés szerint só.
Elkészítés:
Tegyél fel egy lábosban vizet a tűzhelyre forralni, és ha már kezd forrni, tegyél bele egy kanál sót, és egy kanál olajat is tehetsz bele, így nem ragad össze a nokedli. A lisztet szitáld át, és tedd bele egy műanyag edénybe, majd készíts a közepébe mélyedést. Egy másik kisebb tányérban a tojásokat üsd fel, és keverd el két evőkanál olajjal, 1 dl vizel, és csipet sóval, majd keverd össze és öntsd rá a lisztre.
Ezután egy fakanállal keverd össze a nokedlit, és ha szükséges még adhatsz hozzá egy kevés vizet, akkor jó a tészta, ha a fakanál könnyen mozog benne, és se nem túl kemény, se nem túl lágy a tészta.
Ezután egy galuska szaggatóval, vagy a hagyományos módon fadeszkáról szaggasd bele a nokedlit a forrásban levő vízbe, és kis lángon néha megkeverve pár percig forrald. Amikor a nokedlik feljönnek a víz tetejére, egy szűrő kanállal szedd ki és öblíts le víz alatt.
Elkészítési ideje: kb. 25 perc.