Így készíts nokedli tésztát házilag

A jó nokedli rugalmas, mégis ízletes, és számtalan variációban el lehet készíteni, pl. pörkölt mellé, lecsóhoz,vagy tojásos galuskának, de szinte bármilyen tészta szósszal tálalhatod. A nokedlihez mindössze három hozzávaló szükséges, liszt, víz és tojás. Fontos, hogy a tésztát ne keverd túl, és kikeverés után, azonnal főzd is ki, mert ha állni hagyod a galuska tésztát kemény lesz a végeredmény.

Van, aki már a főzővízbe tesz egy kanál olajat, így a főzés végén a nokedli nem ragad össze, de ha főzés végén egy kis langyos vízzel leöblíted a tésztát, az is megakadályozza a tészta összeragadását. Ha pedig igazán finom tojásos galuskát szeretnél készíteni, a kifőzött galuskát forgasd bele egy kevés felforrósított kacsa vagy libazsírba.

A jó nokedli tészta sem túl kemény, se túl lágy, pont a kettő között van, és fontos hogy nem szabad túl sokáig főzni, mert megkeményedik. A galuska szaggatásához használhatsz sima boltban kapható nokedli szaggatót, vagy akár egy sima fadeszka segítségével is ki tudod szaggatni a tésztát.

A tökéletes nokedli tészta receptje

Hozzávalók:

40 dkg finomliszt

2 tojás

4 evőkanál olaj

másfél-két dl víz, ízlés szerint só.

Elkészítés:

Tegyél fel egy lábosban vizet a tűzhelyre forralni, és ha már kezd forrni, tegyél bele egy kanál sót, és egy kanál olajat is tehetsz bele, így nem ragad össze a nokedli. A lisztet szitáld át, és tedd bele egy műanyag edénybe, majd készíts a közepébe mélyedést. Egy másik kisebb tányérban a tojásokat üsd fel, és keverd el két evőkanál olajjal, 1 dl vizel, és csipet sóval, majd keverd össze és öntsd rá a lisztre.

Ezután egy fakanállal keverd össze a nokedlit, és ha szükséges még adhatsz hozzá egy kevés vizet, akkor jó a tészta, ha a fakanál könnyen mozog benne, és se nem túl kemény, se nem túl lágy a tészta.

Ezután egy galuska szaggatóval, vagy a hagyományos módon fadeszkáról szaggasd bele a nokedlit a forrásban levő vízbe, és kis lángon néha megkeverve pár percig forrald. Amikor a nokedlik feljönnek a víz tetejére, egy szűrő kanállal szedd ki és öblíts le víz alatt.  

Elkészítési ideje: kb. 25 perc.

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.