Nokedlit mindenki tud készíteni, mégis a tökéletes nokedli állagát nehéz eltalálni, de megmutatjuk, mire figyelj a készítés során.
Csirkepaprikás galuskával, pörkölt nokedlivel, tojásos nokedli, és még sorolhatnánk hány féleképp lehet elkészíteni ezt a hazai tészta félét. A nokedlihez mindössze lisztre, tojásra és vízre lesz szükséged persze egy csipet sóra is.
A nokedli készítése előtt tegyél fel egy nagy fazék sós vizet forralni, mert a nokedli tésztát nem szabad túl sokáig állni, hagyni, mert akkor kemény lesz a tészta.
A galuska tésztát nem szabad túl sokáig keverni, csak addig keverd, amíg a tészta összeáll, akkor jó, ha se túl kemény, se túl lágy nem lesz a nokedli tésztája.
A nokedli szaggatásához használhatsz speciális nokedli szaggatót, de az igazi háziasszonyok egy nyeles vágódeszkáról egy késsel szaggatják a galuskát a vízbe. A nokedlit gyorsan kell szaggatnod, mert mire a tészta végét beszaggatod a vízbe az első darabok már meg is főttek.
Amikor a galuskák feljönnek a víz tetejére, egy szűrőkanállal szedd ki, és öblítsd el egy kis langyos vízzel, ha pedig nem szeretnél leöblíteni egy kevés olajjal vagy zsírral forgasd át, így biztosan nem ragad össze a tészta.
A tökéletes nokedli tészta receptje
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
2 tojás
4 evőkanál olaj
másfél-két dl víz, ízlés szerint só.
Elkészítés:
Tegyél fel egy fazék vizet a tűzhelyre forralni, és ha már kezd forrni, tegyél bele egy kanál sót, és egy kanál olajat is tehetsz bele, így nem ragad össze a nokedli. A lisztet szitáld át, és tedd bele egy nagyobb tálba, majd készíts a közepébe mélyedést. Egy másik kisebb tálban a tojásokat üsd fel, és keverd el két evőkanál olajjal, 1 dl vizel, és csipet sóval, majd keverd össze habosra és öntsd rá a lisztre.
Ezután egy fakanállal keverd össze a nokedlit, és ha szükséges még adhatsz hozzá egy kevés vizet, akkor jó a tészta, ha a fakanál könnyen mozog benne, és se nem túl kemény, se nem túl lágy a tészta.
Ezután egy galuska szaggatóval, vagy a hagyományos módon fadeszkáról szaggasd bele a nokedlit a forrásban levő vízbe, és kis lángon néha megkeverve pár percig forrald. Ezután egy szűrő kanállal szedd ki és öblíts le víz alatt. Mivel a vízben már tettél olajat, külön nem kell rá olaj, de pl. a tojásos galuska akkor lesz igazán finom, ha egy kis forró kacsa vagy libazsírban átforgatod.
Elkészítési ideje: kb. 25 perc.
A pörkölt vagy a tojásos galuska mellé pedig készíts egy kiadós és laktató tárkonyos csirkeragú levest.