A tökéletes nokedli tészta receptje: ahogy a nagymamáink készítik

Nokedlit mindenki tud készíteni, mégis a tökéletes nokedli állagát nehéz eltalálni, de megmutatjuk, mire figyelj a készítés során.

Csirkepaprikás galuskával, pörkölt nokedlivel, tojásos nokedli, és még sorolhatnánk hány féleképp lehet elkészíteni ezt a hazai tészta félét. A nokedlihez mindössze lisztre, tojásra és vízre lesz szükséged persze egy csipet sóra is.

A nokedli készítése előtt tegyél fel egy nagy fazék sós vizet forralni, mert a nokedli tésztát nem szabad túl sokáig állni, hagyni, mert akkor kemény lesz a tészta.

A galuska tésztát nem szabad túl sokáig keverni, csak addig keverd, amíg a tészta összeáll, akkor jó, ha se túl kemény, se túl lágy nem lesz a nokedli tésztája.

A nokedli szaggatásához használhatsz speciális nokedli szaggatót, de az igazi háziasszonyok egy nyeles vágódeszkáról egy késsel szaggatják a galuskát a vízbe. A nokedlit gyorsan kell szaggatnod, mert mire a tészta végét beszaggatod a vízbe az első darabok már meg is főttek.

Amikor a galuskák feljönnek a víz tetejére, egy szűrőkanállal szedd ki, és öblítsd el egy kis langyos vízzel, ha pedig nem szeretnél leöblíteni egy kevés olajjal vagy zsírral forgasd át, így biztosan nem ragad össze a tészta.

A tökéletes nokedli tészta receptje

Hozzávalók:

40 dkg finomliszt

2 tojás

4 evőkanál olaj

másfél-két dl víz, ízlés szerint só.

Elkészítés:

Tegyél fel egy fazék vizet a tűzhelyre forralni, és ha már kezd forrni, tegyél bele egy kanál sót, és egy kanál olajat is tehetsz bele, így nem ragad össze a nokedli. A lisztet szitáld át, és tedd bele egy nagyobb tálba, majd készíts a közepébe mélyedést. Egy másik kisebb tálban a tojásokat üsd fel, és keverd el két evőkanál olajjal, 1 dl vizel, és csipet sóval, majd keverd össze habosra és öntsd rá a lisztre.

Ezután egy fakanállal keverd össze a nokedlit, és ha szükséges még adhatsz hozzá egy kevés vizet, akkor jó a tészta, ha a fakanál könnyen mozog benne, és se nem túl kemény, se nem túl lágy a tészta.

Ezután egy galuska szaggatóval, vagy a hagyományos módon fadeszkáról szaggasd bele a nokedlit a forrásban levő vízbe, és kis lángon néha megkeverve pár percig forrald. Ezután egy szűrő kanállal szedd ki és öblíts le víz alatt. Mivel a vízben már tettél olajat, külön nem kell rá olaj, de pl. a tojásos galuska akkor lesz igazán finom, ha egy kis forró kacsa vagy libazsírban átforgatod.

Elkészítési ideje: kb. 25 perc.

A pörkölt vagy a tojásos galuska mellé pedig készíts egy kiadós és laktató tárkonyos csirkeragú levest.

 

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.