Rizst nagyon sokféleképpen lehet főzni, már csak azért is, mert nem egyformán szeretjük. Van, akinek a keményebb állagú, hosszúszemű rizs jön be, van, aki a puhább, kerekszemű rizst kedveli, és van, aki azt szereti, ha a rizs ragacsos állagú, olyan, mint ami a shusiba való. Van, akinek sehogy sem sikerül eltalálni a megfelelő állagot. Nekik segítünk!
A rizsnek – hacsak nem ragacsos sushi rizst szeretnénk, és általában nem olyat szeretnénk, ha rizsköretről van szó – pergősnek kell lennie, a szemeknek külön kell állnia, ugyanakkor puhának kell lennie, nem szabad összetapadnia, és minden szemnek egyformán kell átfőni, azaz nem úgy, hogy főzés után maradnak benne kemény szemek.
A tökéletes rizsfőzés talán nagy kihívásnak tűnik, de nem ördöngösség. Pár alapszabály betartásával könnyedén készíthetsz megfelelő állagú rizsköretet.
A rizs minősége
A rizs minősége nagyon fontos, egy rossz fajta rizs még gondos főzési technika mellett is szétfőhet vagy kemény maradhat. A rizsen nem érdemes spórolni, ha tökéletességre vágysz. Ezért válassz A minőségű kerek vagy hosszúszemű rizst, semmi esetre sem főzőzacskós formában, hanem a sima csomagoltat.
A rizs megmosása
A rizst érdemes megmosni főzés előtt. Ennek két oka van. Az egyik, hogy olykor elég piszkos, ezért nem árt megtisztítani, másrészt a felesleges keményítőszemcséket így lemosod róla, ami segít abban, hogy ne legyen nyálkás, és ne tapadjon össze.
A tökéletes rizs titka: a víz és a rizs megfelelő aránya
Sok ajánlóban olvashatod az 1:2 arányt, azaz 1 pohár rizshez 2 pohár víz szükséges. Ám gyakorlott háziasszonyok szerint a rizs ennyi vízzel már kissé mászkos lesz, és bőven elegendő 1 pohár rizshez 1,5-1,6 pohár vizet tenni. Az arány valószínűleg a rizs minőségétől és fajtájától is függ, de ha mindig ugyanazt a fajta rizst vásárolod, akkor úgyis ki tudod tapasztalni, hogy melyik a megfelelő arány. Ez már egy főzés után ki fog derülni, szóval nem kell sokat kísérletezni.
A rizsfőzés folyamata
Tedd fel az arányosan kimért vizet, tedd bele a rizst, és sózzad meg. Keverd át, kóstold meg, hogy kellően sós-e. Ha igen, akkor hagyjad takaréklángon főni az edényben a rizst, ne kevergesd egyáltalán. Mikor a rizs már látszólag kész van, és a vizet is magába szívta, tegyél egy fedőt az edényre. Hagyjad az edényt még egy percig a tűzön, aztán zárd el a lángot alatta, de a fedőt ne vegyed le. A gőzben még puhulnak a rizsszemek, és a maradék nedvességet is beszívják, így lesz pergős és puha egyszerre.
Rizsfőzési B tipp, ha az előző módszer nem jön be
Ha a rizs sehogy sem akar sikerülni a kiméregetős módszerrel, akkor van egy egyszerű, tuti módszer a rizsfőzésre, aminél nem kell semmilyen arányt betartanod. Egyszerűen tegyél fel bőséges mennyiségű vizet forrni, alaposan sózzad meg, ellenőrizd, kellően sós-e a víz. Mikor forr, tedd bele a megmosott rizst főni. Nyugodtan megkeverheted, figyeld, és amikor úgy látszik megfőttek a szemek, ellenőrizd kóstolással. Ha jó, akkor ugyanúgy szűrd le a rizst, mint amikor tésztát főzöl ki. Hagyjad teljesen lecsöpögni. Kész is.
És ha inkább ragacsos, sushi rizsre vágysz, akkor az első módszer szerint főzzed a rizst, és 1:2 arányban adjál hozzá főzővizet.
A cikk folytatása: Ezért egészségesebb a barna rizs a fehérnél