A barna és fehér rizs ugyanabból a növényből származik, tehát nem létezik külön barna és fehér rizsfajta, a különbség a feldolgozás mértékében van. A nyers rizs több réteget tartalmaz, az elvárt végtermék függvényében távolítják el róla az egyes rétegeket. Barna rizs esetében kizárólag a felső réteget távolítják el, a fehér rizsnél több réteget leszednek, sőt még fényezik is.
A barna rizs elsősorban abban különbözik a fehértől, hogy teljes értékűnek minősül, ugyanis nem finomított változat. A rizsszem egészét tartalmazza, nemcsak annak magját, a rizsszemben benne van a korpa és a csíra is. Ez a fehér rizsből már hiányzik.
A barna rizs a szervezet működése szempontjából hasznos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, ráadásul magas rosttartalmának köszönhetően az emésztési folyamatokat is megkönnyíti. Ezért sem véletlen, hogy régóta használják különféle emésztőrendszeri panaszok kezelésére, illetve megelőzésére.
A barna rizs glikémiás indexe alacsony, ezért segít a vércukorszint egyensúlyban tartásában, fogyasztásának köszönhetően elkerülheted a gyötrő éhségrohamokat. Ha fogyókúrázni szeretnél, akkor a súlyvesztést akár az étrended lecserélésével is megindíthatod, például a megszokott krumpli-rizs köretet lecseréled barna rizsre. A dietetikusok szerint ez akár heti egy kilogramm súlyvesztést is eredményezhet.