Bár a knédli a Csehek és a Szlovákok nemzeti étele, itthon is egyre többen próbálkoznak meg a knédli készítésével. Mutatunk három könnyen elkészíthető receptet, amelyeket még a kezdők is el tudnak készíteni.Aki kóstolta már a hagyományos cseh konyha remekeit, biztosan a knédlit is ismeri. Itthon még kevés a knédlirajongó, de aki egyszer megtanulja az elkészítését, utána rendszeres készíti a szaftos husik, pörköltek és sültek mellé.
Mutatunk három különböző knédli receptet:
Burgonyaknédli recept 1.
Hozzávalók:
600 g főtt, áttört burgonya
150 g darás liszt
100 g búzadara
2 tojás, só.
Elkészítés:
A héjában főtt és meghámozott burgonyát áttörjük, megsózzuk, és a liszttel, a búzadarával meg a tojással jól összegyúrjuk. A tésztából liszttel meghintett gyúródeszkán hosszúkás knédliket formálunk, és lobogó sós vízben kb. fél órát főzzük. A kifőtt knédliket kivesszük a vízből és felszeleteljük.
Húshoz köretként tálaljuk.
Burgonyaknédli recept 2.
Hozzávalók:
750 g burgonya
180 g darás liszt
80 g búzadara
2 tojás
só
1 kávéskanál sütőpor.
Elkészítés:
A héjában főtt, meghámozott burgonyát áttörjük, megsózzuk, és összegyúrjuk a liszttel, a búzadarával, a sütőporral meg a tojással. A tésztából liszttel meghintett gyúródeszkán hosszúkás knédliket formálunk, és lobogó sós vízben kb. fél órát főzzük. A megfőtt knédliket kiszedjük a vízből, és felszeleteljük.
Párolt húshoz, zöldséghez köretként tálaljuk.
Burgonyás knédli, forró krumpliból
Hozzávalók:
80 dkg forró krumpli
40 dkg dara
10 dkg zsír
Kis darab szalonna vagy vaj
1-2 tojás vagy csak a sárgája
félkanálnyi só
(pirított zsemlekockák)
Elkészítés:
A gyúródeszkára szórjuk a darát és bele az áttört forró burgonyát. Hozzáadjuk a tojást, a sót és összedolgozzuk tésztává. A tésztához adhatunk pirított zsemlekockákat is. Kis kerek gombócokat formázunk és kb. 15 percig főzzük őket. A kifőtt gombócokat kivesszük, szétrakjuk, vajjal, szalonnával vagy zsírral megkenjük (megszórhatjuk pirított zsemlemorzsával), és párolt káposztával húshoz adjuk körítésként. Ugyanebből a tésztából nagyon finom a gyümölccsel töltött gombóc.