A túrógombóc az egyik legfinomabb desszert, amely könnyen elkészíthető. Megmutatjuk, hogyan tudsz olyan túrógombócot készíteni, amely még másnap is puha marad.
A túrógombóc bár a világ egyik legegyszerűbb étele, mégis misztikus köd övezi, mivel az igazán jó túrógombóc elkészítéséhez kell néhány egyszerű trükk is, így nem lesz túl folyós, vagy épp túl kemény a túrógombóc.
A jó túrógombóc titka
Zsíros, vagy dobozos túróból soha nem lesz finom a túrógombóc, csak jó minőségű félzsíros túrót használj.
A túrót mindig törd át, különben darabos lesz és így nem lesz sima puha a gombóc belseje.
A tojásokat mindig szét kell választani és a fehérjét egy pici sóval kemény habbá kell felverni, ettől lesz a túrógombóc lágy és levegős.
Egyes háziasszonyok szerint a túrógombóc akkor lesz igazán finom, ha a főzés előtt pár órát vagy akár egy fél napot is állni hagyjuk, mert így a gríz megszívja magát nedvességgel, és nem esik szét a túrógombóc.
Érdemes egy próba gombócot megfőzni, mert ha szétesik, vagy túl kemény lesz, még mindig tudsz a többi gombóc állagán változtatni.
A gombócokat enyhén lobogó vízbe kell tenni, de vigyáz, ne tapadjanak le rögtön a lábos aljára, kicsit mozgasd át őket. Amikor a gombóc feljött a víz tetejére, várj egy vagy két percet és szedd ki őket egy szedő kanál segítségével.
Túró gombóc recept, amely másnap is puha marad
Hozzávalók:
50 dkg félzsíros tehéntúró
3 evőkanál búzadara
3 egész tojás
5 dkg vaj
2 dl tejföl
1 mokkáskanál só
2 evőkanál porcukor
Zsemlemorzsa
1 zacskó vaníliás cukorral összekevert porcukor a gombócok tetejére.
Elkészítés
A tojássárgáját keverd ki habosra az olvasztott, de már nem meleg vajjal, sóval és 2 evőkanál porcukorral, majd keverd hozzá a búzadarát és az áttört (vagy villával szétnyomott) túrót. Ezután add hozzá a tojások fehérjéből vert kemény habot. Nedves kézzel formálj nagy gombócokat a masszából, és lobogva forró sós vízbe téve főzd ki őket. A kifőtt gombócokat vajon pirított zsemlemorzsába forgasd bele. Szórd meg a vaníliás cukorral elkevert porcukorral a tetejét, és tejföllel kínáld a vendégeknek.
75 perc
Nehézség: 2