5 szuper recept a zsemlegombócra

A zsemlegombócot sokan csak a vadas mellé tudják elképzelni, pedig számtalan szaftos étel mellé remekül illik köretnek. Sőt magát a zsemlegombócot is lehet variálni, mutatunk 5 különböző receptet hozzá.

 

Ahány ház annyi zsemlegombóc, mindenkinek más-más receptje van az elkészítéshez. Ha még neked sincs saját jól bevált zsemlegombóc recepted, válassz egyet, és készítsd el akár a vadas mellé, akár egy jó szaftos kis pörkölt mellé.

Zsemlyegombóc recept 1.

3 szikkadt, kockára vágott, 2 ek. zsíron pirított zsemlére öntünk annyi tejet, melybe 1 dkg élesztőt morzsoltunk, hogy lepje. 1 órát állni hagyjuk, hogy a zsemle megszívja magát. Beleütünk 2 tojást, sózzuk, elkeverjük annyi liszttel, hogy galuska keménységű tészta legyen, bedagasztjuk. 10 percig állni hagyjuk, majd vizes kézzel gombócokat formálva belőle, sós vízben 5-10 percig főzzük.

Tálalás előtt vágjunk ketté egy gombócot és kóstoljuk meg, hogy átfőtt-e. Vadas húshoz és szalontüdőhöz illik a legjobban.

Zsemlyegombóc recept 2.

50 dkg burgonyát héjában megfőzünk, lereszeljük. 5 zsemlét apró kockákra vágva 5 dkg zsírban megpirítunk. Mindezeket elkeverjük 75 dkg liszttel, 2 tojással, 2 csapott ek. sóval. Fél tojás nagyságú gombócokat formálva a masszából, erősen fövő, sós vízben főzzük, míg a gombócok feljönnek a víz tetejére. A főtt gombócokat zsírban pirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Morzsa nélkül is készíthetjük.

 

Zsemlyegombóc recept 3.

4 teljes kiőrlésű lisztből készült zsemlét kockákra vágok. 3 evőkanál napraforgóolajon 1 kis fej megtisztított finomra vágott vöröshagymát üvegesre sütök. A zsemlét hozzáadom, megpirítom.

Megsózom, apróra vágott zsázsával és borsikafűvel fűszerezem, majd a tűzről levéve 2 deci tejet, 2 tojást és 8 púpozott evőkanál szójalisztet hozzáadok. Jól összekeverem, és hűtőszekrényben pihentetem. A tésztából gombócokat formálok, és kis lángon, enyhén sós vízben kifőzöm. Ha mind feljött a víz tetejére, szűrőlapáttal kiszedem, tejföllel meglocsolom, végül apróra vágott zsázsával meghintem. Ugyanezt a gombócot szoktam készíteni rántott leveshez is.

Zsemlyegombóc recept 4.

Hozzávalók: 4 zsemle, 4 tojás, 4 közepes nagyságú főtt burgonya, 2,5 dl tej, 10 dkg búzadara, 3 evőkanál olaj, só; zsírban vagy olajban pirított zsemlemorzsa, vagy 5 dkg vaj, 2 dl tejföl.

Kockákra vágjuk, és az olajon megpirítjuk a zsemlét. Összedolgozzuk a tojásokkal, a főtt, áttört burgonyával, a tejjel, a darával meg egy kevés sóval, és fél óráig pihentetjük. Vizes kézzel gombócokat formázunk belőle, bő, forró, sós vízben kifőzzük. Levétől leszűrve vagy pirított zsemlemorzsában forgatjuk meg, vagy olvasztott vajjal elkevert, megforrósított tejföllel öntjük le.

Zsemlyegombóc recept 5.

Hozzávalók: 3 zsemle, tej, 2 evőkanál zsiradék, liszt, 2 tojás, só, 1 dkg. élesztő.

A szikkadt zsemléket kockákra vágjuk, és a zsiradékban megpirítjuk. Ezután leöntjük annyi tejjel, amennyi ellepi, és egy órát állni hagyjuk, hogy a zsemle jól megszívhassa magát a tejjel. Ekkor ütjük bele a tojásokat, a sóval ízesítjük, és annyi liszttel keverjük össze, hogy galuska keménységű tésztát kapjunk. Könnyebb lesz a gombócunk, ha 1 dkg. élesztőt is morzsolunk a tejbe, és azzal dagasztjuk meg a tésztát. Tíz percig állni hagyjuk, majd vizes kézzel formálva belőle, sós vízben 5-10 percig főzzük. Tálalás előtt vágjunk ketté egy gombócot és kóstoljuk meg, hogy átfőtt e. Vadas húshoz és szalontüdőhöz illik a legjobban.

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.