Vegán módon kiegyensúlyozottabb lehet az étrended
Ennek igen egyszerű és ésszerű a magyarázata. Sajnos, általában nem eszünk elegendő zöldséget-gyümölcsöt nap mint nap. Ám ha kizárod a húst és minden állati eredetű táplálékot az étrendedből, kénytelen leszel növényi táplálékot magadhoz venni, ami egyúttal garantálja az egészségesebb, változatosabb étkezést. A növényi táplálék létfontosságú a kiváló egészséghez, hiszen a növények biztosítják a legfontosabb tápanyagokat a legnagyobb mennyiségben: antioxidánsokat, enzimeket, vitaminokat, ásványi anyagokat, és rostokat. Természetesen fontos, hogy a vegán étrend megfelelően legyen összeállítva, és azokat a tápanyagokat is biztosítsuk a testünk számára, melyek fő forrásai a húsfélék, így a B12 vitamint, vasat, kalciumot és cinket.
A vegánok karcsúbbak és egészségesebbek
Ezt számos megfigyelésen alapuló tanulmány eredménye mutatja. A vegánok nem esznek zsíros húst, zsíros tejtermékeket, kevesebb koleszterint és telített zsírt visznek be a szervezetükbe, hiszen a növények ilyen tápanyagokat nem vagy csak elenyésző mennyiségben tartalmaznak. Ezért a vegánok még fogyókúra nélkül is sokkal könnyebben veszítenek a súlyukból, illetve tartják meg az ideális testsúlyt. A fogyás önmagában is számos súlyos betegség kockázatát csökkenti, a cukorbetegség, a szívbetegség, a csontritkulás, az érelmeszesedés, az ízületi gyulladás veszélyét. A kevés zsírbevitel párosítva a rostokkal, antioxidánsokkal és a növények gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatásával a vegán étkezést az egyik legjobb gyógyító és betegségmegelőző étrenddé teszi.
A vegán étrend csökkenti a rákbetegségek kockázatát
A táplálkozásnak kiemelkedő jelentősége van a daganatos betegségek megelőzésében. A növényi rostokban gazdag táplálkozás például csaknem ötödével csökkentheti a vastagbélrák kockázatát, de az állait táplálék, különösen a vörös húsok elhagyása csökkenti a mellrák, a bőrrák és a prosztatarák rizikóját is.
Senki nem lesz egyik napról a másikra vegán, legalábbis a legtöbb esetben. De még a húsimádóknak is érdemes hetente legalább két-három húsmentes napot tartani. Mivel csakis önmagunkon tapasztalhatjuk meg a vegán táplálkozás előnyeit, kihívásként és újdonságként is tekinthetünk rá, új ételekkel ismerkedhetünk meg, és kezdetnek tarthatunk egy egész vegán hetet vagy hónapot.
Mutatunk neked egy 3 tavaszi krémleves receptet vegán változatban