Az acai bogyónak nem csak a neve különleges, de maga a gyümölcs is fantasztikus. Bizonyára hallottad már, hogy a kék és bordó színű bogyós gyümölcsök, rendkívül egészségesek és fogyasszunk belőlük minél többet. Ezt mi sem vonjuk kétségbe, de most bemutatjuk a bogyós gyümölcsök celebjét, az acai bogyót.
Ez a kis kék gömböcske az azonos nevű pálma gyümölcse és az amazóniai őserdőkből származik. Az ott élő őslakosok már több száz éve felfedezték jótékony hatását és régóta előszeretettel fogyasztják.
Mitől olyan különleges ez a kis kék bogyó?
Az acai bogyó nem véletlenül szuper élelmiszer. Olyan sok hasznos tápanyagot, vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet és étkezési rostot tartalmaz, hogy ezzel lekörözi a hasonlóan kinéző bogyós társait. Aminosavak, esszenciális zsírsavak és növényi szterinek, mind-mind megtalálhatók benne. Antioxidáns tartalma tízszer akkora, mint a szőlőé és kétszer akkora, mint a kék áfonyáé. Ez a kis bogyós gyümölcs maga a csoda.
Mégis milyen problémák esetén hasznosítható?
Legismertebb hatása, hogy vitamintartalmával és a benne található rostokkal elősegíti a fogyást és még az étvágyad is kordában tartja, valamint megpörgeti az anyagcserédet. Nagyon hasznos a téli időszakban, hiszen vitaminkészletünket is feltölti, egyúttal energiával látja el a tested. Antioxidánsai segítenek megkötni a szabadgyököket, megelőzni a sejtek korai öregedését. Baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatása is van, valamint erősíti az immunrendszert. Amennyiben szív- vagy érrendszeri gondjaid vannak, feltétlenül fogyassz rendszeresen acai bogyót. A már említett fogyasztó hatásán kívül az emésztés egészséges fenntartását is biztosítja. Rendben tartja a koleszterinszintedet és előszeretettel alkalmazzák a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás kezelésére is. Az acaiban található teobromin miatt a bogyónak stimuláló hatása van, de nem olyan gyorsan élénkítő, mint a kávé, hanem lassabban, ám hosszabb ideig tartó.
Hogyan fogyasszuk?
Ha mind ezek hallatán kedvet kaptál volna az acai bogyó fogyasztásához, van egy jó hírünk: egyre több helyen kapható. Természetesen csakis importból származóhoz juthatunk hozzá, de népszerűsége miatt, egyre több üzlet árulja. Amennyiben lehetséges kerüljük a túlságosan feldolgozott – például joghurtban található – vagy cukrozott – például aszalt – változatot. Vannak nagyon jó minőségű kivonatok, vagy fagyasztott változat, ezeket bátran fogyaszthatjuk, de már kapható friss gyümölcsként is, természetesen úgy a legjobb.
Ez a kis gyümölcs annyi jó dolgot tartalmaz és annyi bajra lehet gyógyír, hogy megéri kipróbálni, ízletes és fantasztikus élelmiszer, megéri felkutatni és beszerezni.