Ha még nem ettél hagymalevest, ideje, hogy készíts magadnak egy tányér, forró sajtos hagymalevest. Ehhez mutatunk három remek receptet. A hagymalevesben az a jó, hogy egész évben gyorsan és könnyedén összedobható, így még a kezdő háziasszonyok is bátran neki láthatnak a készítésnek. Laktartó, tartalmas és nagyon finom, a sajt pedig csak megkoronázza ezt a finom levest.
Sajtos hagymaleves 1.
- Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma, só, törött bors, 2,5 dkg liszt, 1 zacskó reszelt natúr Pannónia sajt, 5 dkg vaj, 1 tojás, 1,5 l víz
Elkészítés: Az apróra vágott vöröshagymát a vajban megpároljuk, majd a liszttel beszórjuk, világosbarnára pirítjuk. Állandó keverés mellett a rántást vízzel felengedjük, megsózzuk, megborsozzuk. Tíz percig főzzük. A levest nagyon forrón tűzálló csészékbe merjük. Egy tojást felverünk, belekeverjük a reszelt sajtot. Mindegyik adag tetejére kis halmot rakunk a sajtos masszából. Ez után azonnal forró sütőbe tesszük a csészéket kb. 5 percre, hogy a sajtos massza aranyszínűre piruljon. Forrón tálaljuk.
Sajtos hagymaleves 2.
1 kg hagymát vékony karikákra szeletelünk. Vajon vagy olajon megpirítjuk, forró vízzel feleresztjük. A víz legyen valamivel több, mint amennyi levest szeretnénk készíteni. Negyed óráig főzzük, ízlés szerint megsózzuk, esetleg hozzátehetünk egy húsleveskockát. Míg a leves fő, zsúrkenyeret vékony szeletekre vágjuk. A levest levesszük a tűzről, rátesszük a kenyérszeleteket, amelyeket előzőleg vastagon meghintettünk reszelt sajttal. Az így elkészített levest forró sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a sajt meg nem olvad, és halványpiros réteggé nem sül a tetején.
Szépen lehet tálalni, ha személyenként külön-külön tűzálló tálkában vagy csészében készítjük el.
Sajtos hagymaleves 3.
- Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma, 5 dkg reszelt sajt, 1 liter húslé- vagy csontlé (vagy 2 marhahúsleves-kocka), 1 zsemle, 2 tojásfehérje, 4 evőkanál olaj, ízlés szerint só és törött fehér bors
A megtisztított vöröshagymát szeletekre vágom, és az olajon megfonnyasztom. Ráteszem a kis kockákra aprított zsemlét és ráöntöm a húslevet. Sóval, borssal fűszerezem, és addig főzöm, amíg a zsemle egészen szétfő. A levest ezután átöntöm egy tűzálló tálba. A tojásfehérjékből kemény habot verek, amibe beleforgatom a reszelt sajtot. A sajtos habot elosztom a leves tetején, és a tálat betolom az előmelegített forró sütőbe. Addig pirítom, amíg a hab szép aranysárgára sül. (Vigyázat, nem szabad megbarnítani, mert keserűvé válhat!)
Ezt a receptet láttad már? 1 recept három variáció: Paradicsomleves friss paradicsomból készítve