A vitaminhiány is okozhat tavaszi fáradtságot

 Mindenki örül a tavasz érkezésének, ám sokan panaszkodnak ilyenkor fáradtságra, enerváltságra, kimerültségre, lehangoltságra. Ezt nevezzük tavaszi fáradtságnak. Ha te is ettől szenvedsz, érdemes tudnod, hogy ebben a hormonális háztartás ingadozása mellett a vitaminhiány is komoly szerepet játszhat.

Milyen vitaminokat érdemes fokozottan pótolnod a tavaszi fáradtság ellen?

D-vitamin

A D-vitamin hiánya télen különösen sok embert érint, ami a napsugárzás hiányának és a szabadban töltött kevés időnek köszönhető. Hiánya gyengítheti a csontjaidat, továbbá az alvásminőség romlását is okozhatja. A leghatékonyabban napi 15 perces napozással győzheted le a hiányát, de D-vitaminhoz juthatsz olajos halak fogyasztása által is.

C-vitamin

A C-vitamint folyamatosan pótolni kell, mert a testünk nem tudja előállítani, sem raktározni. Hiánya nem csak fáradtságot, hanem ízületi fájdalmakat, ínyproblémákat és meggyengült immunrendszert is eredményez. Fő forrásai a citrusfélék, a paprika és a paradicsom.

 

 B-vitaminok

A B1, B6 és B12 vitamin hiánya fáradtsághoz, depresszióhoz, izomtömeg vesztéshez és étvágycsökkenéshez vezethet. Tejtermékek, tojás, hal és gabonák, illetve sörélesztő tabletta fogyasztásával azonban könnyedén hozzájuthatsz ezekhez a vitaminokhoz.

A tavaszi fáradtág nem betegség, ezért orvosi gyógymódot se keress az elűzésére. A legyőzésében fontos az egészséges életmód:

  • egyél minél több tavaszi zöldséget és gyümölcsöt, a napi étkezések egyharmadát ezek alkossák. A vitamin- és tápanyaghiány, és az üres kalóriák fogyasztása önmagukban is fokozzák a fáradtságot, és alacsony energiaszintet eredményeznek.
  • tölts sok időt a szabadban, ez a kiürült D-vitamin raktárakat is segít feltölteni.
  • mozogj minél többet, ha van rá lehetőséged, akkor a friss levegőn.

 

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.