Mi az endometriózis 5 jellegzetes tünete?

Az endometriózis definíció szerint az az állapot, amikor a normális esetben a méh nyálkahártyáját alkotó sejtek a test más részein is megjelennek, akár a petevezetéken, a petefészken és a hólyagon kívül is. A probléma pedig abból adódik, hogy ezek a sejtek pontosan úgy működnek, mintha a méhnyálkahártya részei lennének, azaz, a női hormonokra reagálva a menstruációs ciklusok idején növekszenek, illetve véreznek.

Az endometriózis a termékeny korú nők mintegy 5-15 százalékát érinti. Az elhelyezkedéstől függően a tünetek igen változatosak lehetnek az enyhébb panaszoktól egészen a súlyosabbakig, de közös jellemzőjük, a ciklikusság és a fájdalomérzet nagyon gyakori. Íme, 5 jellemző tünete, melyek segíthetnek mielőbb felismerni.

Mi az az endometriózis?

Endometriózis akkor alakul ki, amikor a méh belső falát borító szövet, az endometrium a méhen kívül is megjelenik, és más medencei szerveken is növekedni kezd. A rendellenes területeken megjelenő endometriális szövet ugyanúgy megvastagszik és vérzik, mint a normál endometrium a menstruációs ciklus során. Ám mivel ennek a szövetnek nincsen távozási útja a testből, csapdába kerül, és a felgyülemlő váladék különféle panaszokat okoz. Súlyos esetben a petefészken ciszták kialakulásához vezethet, amely gyakori oka a meddőségnek.

 

Az endometriózis 5 jellemző tünete

1.Fájdalmas menstruáció

A fájdalmas menstruáció nagyon gyakori panasz, de az endometriózisban szenvedő nők az átlagosnál is erősebb fájdalmat tapasztalnak, ami ráadásul idővel egyre fokozódhat. Az alhasi fájdalom és görcs már menstruáció előtt megjelenik, és több napig is eltarthat, ráadásul deréktáji fájdalom is társulhat hozzá.

2.Fokozott vérzés

Az erős vérzés a menstruáció során szintén figyelmeztető jel lehet, de endometriózis esetén még a két ciklus közötti is jelentkezhet rendellenes vérzés.

3.Fájdalmas intim együttlét

Az intim együttlét alatti és utáni fájdalom szintén gyakori jele az endometriózisnak.

4.Rossz közérzet

Gyakori jelenség a diszkomfort érzet, fáradtság, gyengeség, székrekedés, puffadás, hányinger, különösen a menzesz alatt.

5.Fájdalom ürítés közben

A fájdalmas, olykor véres vizelet- és székletürítés is intő jel lehet. Ezek a panaszok akkor jelentkezhetnek, ha a betegségben a húgyhólyag és a belek is érintettek.

A fájdalmak erőssége nem a betegség kiterjedtségére utal, előfordulhat, hogy enyhe endometriózis esetén erős fájdalom jelentkezik, ahogyan az is, hogy a súlyosabb állapot enyhe fájdalommal jár.

Milyen betegségekkel téveszthető össze az endometriózis?

Az alhasi fájdalom nem csak az endometriózis egyik fő tünete, más betegségek is kiváltanak hasonló panaszokat, például a petefészek ciszták, a kismedencei gyulladás, vagy az irritábilis bél szindróma. Utóbbi hasmenést, hasi görcsöket és székrekedést okozhat, ráadásul párosulhat az endometriózissal, ami még jobban megnehezíti a betegség diagnosztizálását.

Mikor fordulj orvoshoz?

Ha endometriózisra utaló tüneteid vannak, vagy régóta nem sikerül teherbe esned, mielőbb keress fel szakorvost. Ez a betegség jelentősen ronthatja az életminőséget, súlyos esetben pedig rákos megbetegedéshez is vezethet. Az endometriózis bármely életkorú nőnél jelentkezhet. Ez egy olyan probléma, mely hosszú távon komoly hatással lehet egy nő életére, de többféle kezelési módszer is segíthet az eredményes kezelésben.

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mi okozza az endometriózist, csupán elméletek léteznek. Az egyik elképzelés szerint egy, ún. retrográd menstruációs ciklus következtében is kialakulhat, amikor a ciklus során a vér visszafelé folyik a petevezetékeken, ahelyett, hogy rendeltetésszerűen elhagyná a testet. Egy másik elképzelés szerint a gyenge immunrendszer miatt is kialakulhat az endometriózis, azoknál a nőknél, akiknek a szervezete nem képes legyőzni az endometriózis sejteket, illetve metapláziájuk van, amely során egy bizonyos sejt típus egy másikká alakul át, így pedig a normális esetben a méh falát alkotó sejtjek meg tudnak jelenni a test olyan pontjain is, ahol egyébként semmi keresnivalójuk nem lenne.


Az endometriózis tünetei

Az endometriózis általában fájdalmas és nehéz menzesszel jelentkezik, illetve a szexuális együttlét is fájdalommal jár, gyakori csípőfájdalom is fellép, illetve alsó háttáji panaszokat okozhat és nem ritkán meddőséget is. Számos esetben azonban az endometriózisra semmilyen jel nem utal, és ezekben az esetekben az érintett nők nem is tudják, hogy ebben a betegségben szenvednek.


Az endometriózis kezelése

Egyelőre semmilyen módszert nem ismer az orvostudomány az endometriózis megelőzésére, de a leginkább 25-40 éves korú nőknél jelentkező betegség esetében többen azt tapasztalták, hogy terhességet követően a panaszaik megszűntek.Egyelőre csupán fájdalomcsillapítókkal és gyulladáscsökkentőkkel lehet enyhíteni az endometriózisos betegek panaszait, illetve egyes esetekben hormonkészítményekkel elnyomható az ovuláció (peteérés) és a menstruáció, és ezzel maguk a tünetek is – ez a megoldás azonban csak azoknál a nőknél jöhet szóba, akik nem kívánnak már teherbe esni. Ez utóbbi esetekben, illetve, amennyiben a gyógyszeres kezelés nem használt, lehetséges még műtéti beavatkozás is, amely során a méhet eltávolítják. A gyógyszerekre nem reagáló betegeknél, akik még szeretnének gyermeket az endometriózis kulcslyuksebészeti beavatkozással (laparoszkópos eljárás) eltávolítható.

A cikk folytatásában: Az endometriózis növeli a vetélés kockázatát

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.