Korpás haj kezelése házilag, és a korpás fejbőr tünetei

A korpás haj kezelése nem egyszerű feladat, de házilag is sokat tehetünk azért, hogy a korpa végleg eltűnjön.Sajnos, ha a fejbőrünk nem hámlik megfelelően, akkor megjelenik a korpa. Lehullik a vállunkra, feltűnik a ruhánkon és kellemetlenül érezzük magunkat miatta.   Nem lehetetlen azonban, hogy megszüntessük ezt az állapotot, csak ehhez rá kell találni a probléma lényegére, és fontos a korpás haj rendszeres kezelése! Amint megjelent a korpa, kezdjük el rögtön felderíteni az okát, és próbáljuk ki a bevált módszereket!

Korpás fejbőr tünetei

A korpás fejbőr sok kellemetlenséggel jár, ráadásul ez nem önálló betegség, hanem más egészségi panasz állhat a hátterében. Tudd meg, mi okozhatja!

A korpás fejbőr látható jele a korpa, azaz a kisebb-nagyobb lehulló hámdarabkák, ám ezen kívül más panaszokat is okozhat a fejbőrön: szárazságot, feszülést, száraz, töredezett vagy zsíros hajat, hajhullást, kivörösödést, viszketést. Ezek mind megelőzhetik a korpa megjelenését, azaz ha ilyen tüneteket tapasztalsz, akkor korpásodásra is számítanod kell.

A korpás fejbőr okai

A korpásodás hátterében sokszor a nem megfelelő hajápolás áll. Ha túl gyakran mosol hajat, az felborítja a faggyútermelést, és a bőr kiszáradásához vezethet. Ezt okozhatja a túl forró levegővel történő hajszárítás is, szóval érdemes alacsony fokozaton használni a hajszárítót.

Szintén gyakori kiváltó ok a seborrheás dermatitisz vagy ekcéma, mely fokozott faggyútermelődéssel, bőrgyulladással, viszketéssel és a Malassezia gomba túlzott elszaporodásával jár. A Malassezia gomba egészséges fejbőrön is megtalálható, ám a túlzott zsírtermelés hatására elszaporodik. A seborrheás dermatitisz kialakulásának hátterében állhat a stressz, az immunrendszer gyengülése, hormonális változások, túlzott alkoholfogyasztás, túlsúly, de még idegrendszeri problémák is kiválthatják. Ezért fontos, hogy ne vegyük félvállról a korpásodást, ha az korpásodásra ajánlott termékekkel nem gyógyítható, hiszen súlyosabb betegséget is jelezhet. Korpásodást okozhat továbbá a pikkelysömör, a gombás fertőzés és az allergia is.

Korpásodás kezelése

Első lépésként kezdd a gyengéd gyógymódokkal, azaz próbálj ki egy korpásodás elleni hatékony sampont. Fontos tudni, hogy a korpás fejbőrt nem forró vízzel, hanem langyos vízzel kell mosni, és a legjobb, ha a hajad hagyod magától megszáradni. Bár erre általában nincsen idő, ezért alacsony fokozatosan szárítsad a hajszárítóval. Ha ezek a termékek nem válnak be, próbálkozz gyógyszertárban vény nélkül vagy vényre kapható erősebb hatóanyagú termékekkel, melyek feloldják a korpát, és gátolják a gomba túlszaporodását. Szükség esetén gombaellenes gyógyszer szedését is felírhatja az orvos. Ha ezek a gyógymódok nem válnak be, és a bőr pikkelyesedése, kóros hámlása a test más területén is jelentkezik, keress fel bőrgyógyász szakorvost, aki tudja kezelni a problémát.

 Korpás haj kezelése házilag:

Először azzal kellene foglalkozni, hogy elkülönítsük, hogy száraz vagy zsíros korpával állunk-e szemben. Száraz korpáról akkor beszélünk, ha a fejbőrünk kiszáradt, az elhalt hámsejtek gyorsan peregnek le, és gyorsan termelődnek újra. Apró, majdnem porszerű ez a korpa típus, mivel könnyen kihullik a hajszálaink közül, ezért gyakran jelenik meg a sötét ruháinkon.

A zsíros korpa ezzel szemben nagyobb hámsejtű, a zsíros fejbőr miatt jön létre, épp ezért jobban rá is tapad a fejtetőre és a fejbőr zsírmirigyeinket túltengése miatt alakul ki.

A korpa kialakulásának számos oka lehet, például: ha elégtelenül mosunk hajat, ritkán és nem hatékonyan, ilyenkor a zsír egy masszává alakul a fejünkön és megjelenik a korpa. Ok lehet továbbá az ekcéma, illetve a különböző hajápoló szerekre való allergia. Illetve a gombás fertőzés. Ez akkor válik kórossá, ha valamilyen oknál fogva elburjánzik, és a túltengés okozza majd a problémát.

Mi az, ami segíthet? Először is fontos, hogy egészségesek legyünk! Oda kell figyelni a táplálkozásra, ha kiegyensúlyozottan étkezünk, beépítjük a mozgást az életünkbe rendszeresen, akkor máris sikereket érhetünk el, hiszen a legtöbb betegség az étrend megreformálásával máris enyhül vagy meg is szűnik. A korpás haj általában azért alakul ki, mert a szervezetben nem kielégítő a cink mennyisége, ezt azonban bevihetjük halak, tenger gyümölcsei, csirkehús és zabpehely fogyasztásával.

Életmódban további tanács lehet, hogy igyekszünk kevésbé stresszes életvitelt folytatni. Oda kell figyelni magunkra, hogy relaxáljunk, tisztító kúrákat végezzünk, hogy tudjunk ellazulni, és kikapcsolni. A lelki egyensúly a legfontosabb a testi harmónia megteremtéséhez. Ihatunk gyógyteákat is, ezek közül a csalánlevél, a fűzfalevél, a római kamilla, a bojtorjángyökér és az ökörfarkvirág a leghatékonyabb a korpa ellen (ezeket 1:1 arányban kell alkalmazni), illetve a cékla fogyasztása is javasolt.

A samponok tekintetében (ha nem kiemelten valamilyen korpásodás elleni készítményt használunk), akkor válasszunk PH-semlegest, amennyiben használunk balzsamot, vagy valamilyen pakolást, azt mindig öblítsük ki jól a hajunkból. Ne használjunk túl sok habot, lakkot, fixálót, illetve figyeljünk oda arra is, hogy a túl forró hajszárító sem kedvez a hajunknak, sem pedig a fejbőrünknek. Az említett hajformázók eltömítik a fejbőr pórusait, és gyakorlatilag tovább rontják a helyzetet, így inkább kerüljük ezeket.

A szakemberek úgy tartják, hogy, akinek korpás a haja, az a kezelést elősegítheti azzal, ha gyakran (akár mindennap) megmossa a haját valamilyen kímélő samponnal. Jó tipp, ha veszünk desztillált vizet és azzal hígítjuk a samponunkat, és így mossuk meg mindennap a hajunkat, mert ez nem szárít, de mégis csökkenti a fejbőr zsírosságát.

Ha a sima, semleges samponok nem válnak be, akkor mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni, hiszen egy bőrgyógyász fel tudja írni a szükséges gyógy-samponokat és gyógy-szeszeket, amik a kiváltó okokat is megszüntetik, nem csak ideiglenes megoldást nyújtanak. A patikákban pedig vagy pedig a drogériákban is tudnak ajánlani a magyar forgalomban lévő korpásodás elleni samponokból, hiszen az ott dolgozók általában kapnak visszajelzést a visszajáró vásárlóktól, így jobban tudják, hogy melyek hatékonyak. Általában a cink és szelén-szulfid tartalmúak a leggyorsabban ható samponok, mert ezek gátolják a fejbőr sejtjeinek osztódását, míg a kén és szalicilsav tartalmúak a bőrpikkelyek fellazításában jelentősek, így azokat könnyen le lehet mosni a hajukról.

A nagyon makacs korpa ellen azonban a kátrány alapú sampon a leghatásosabb. Ha ezzel bedörzsöljük a fejbőrünket, akkor mindenképpen hagyjuk fent legalább 6-10 percig (minden samponnak minimum 5 perc kell a hatás kifejtéséhez), ezután lehet lemosni. Mivel ez a megoldás elég erős, a mindennapi használatra nem javallott, ilyenkor PH semleges samponnal váltogassuk. (Illetve a szőke hajúaknak óvatosság ajánlott, mivel barnásra színezheti a hajukat).

Otthon elkészíthető pakolásként javallott a túró és a joghurt. Ha ezeket felvisszük a fejbőrre és ott hagyjuk hatni körülbelül 15 percet, akkor nagyban segítenek a fejbőr frissítésében és tisztán tartásában, mindemellett, ha fogyasztunk is alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, azok is hatásosak a bőr frissen tartásában. Hatékony lehet még, ha kipróbáljuk a grépfrútmagkivonatot a haj öblítéséhez. Ebből 30-40 cseppet kell 1 liter kamillateához adni, majd pedig hajmosás után ezzel kell a hajat átöblíteni.

A hajbalzsamba, vagy a hajpakolásba továbbá lehet tiszta jojobaolajat, olíva olajat vagy a bogáncsvirágból sajtolt olajat keverni, és ezt felvinni a hajra és hatni 10 percet. Szintén segíthet a korpa elleni harcban.

Fontos még, hogy a hajmosás technikáját nézve, úgy vagyunk hatékonyabbak, ha kétszer mossuk meg a hajunkat és a fejbőrünket a korpa elleni samponnal. Először, a zuhanyozás kezdetén, ilyenkor hagyjuk hosszabban hatni a fejünkön. A zuhanyozás vége felé lemossuk, és ezután egy gyors mosás és öblítést alkalmazunk. Hatékonyabb, ha a samponos hajra zuhanysapkát húzunk, és úgy hagyjuk hatni a készítményt.

Másik trükk, hogy a sampon felvitelekor az ujjbegyeinkkel óvatosan masszírozzuk a fejbőrünket, ezzel segítve a hámlást és a tapadósabb pikkelyek leválását. Ugyanakkor sose vakarjuk, mert az gyulladáshoz vezethet, ami pedig rosszabb, mint maga a korpa. Ha aggódunk a fertőzés miatt, akkor készíthetünk még egy öblítő szert, még pedig úgy, hogy fél liter forró vízbe négykanálnyi szárított kakukkfüvet állni hagyunk 10 percig. Ezt az idő letelte után leszűrjük és hagyjuk kihűlni. A hajmosás után, a tiszta és még nedves hajra ezt kell ráönteni és finoman bemasszírozni (ezt már nem kell tovább leöblíteni).

A korpásodás leggyakrabban a fiatal felnőttkorban kezdődik és főként a középkorúak életében jelent tartós kellemetlenséget. Emellett általában a férfiakat érinti nagyobb arányban, valószínűleg a férfi nemi hormonok magasabb szintje és az intenzívebb faggyútermelés miatt, illetve a stressz és a legyengült immunrendszer még azok a tényezők, amik a kialakulását jobban segítik.

Így tehát figyeljünk oda fokozottan az étrendünkre, és az életmódunkra. Ha pedig már kialakult a korpa, akkor nyugodtan próbáljuk ki az említett módszereket, hogy újra szép, egészséges és csillogó legyen a hajunk, hogy ne kelljen száműznünk a sötét ruhákat a ruhatárunkból.

Így varázsoljuk hajunkat ragyogóvá, 10 perc alatt, gyógynövényes hajöblítővel!

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.