Íme a ragyogó arcbőr titka avagy: Arctisztítás házilag otthon!

Az arctisztítás sok tévhittel ellentétben a tinédzserkoron túllépve (a pattanások elmúltával illetve enyhülésével) is nagyon fontos, hogy a napi rutin része legyen.

Sőt így a tavasz beálltával, a tél végével – ha lehet – még fontosabb. Ez is olyan dolog, ami nagyon kevés időt vesz igénybe, mégis látványos hatása van, hiszen a felesleges faggyúréteg eltávolításával megszüntethető az arc csillogása, ezen kívül természetesebb a hatás az elhalt hámsejtek nélkül.

Ahhoz, hogy megfelelően tudjuk tisztítani arcunkat, nagyon fontos, hogy tisztában legyünk vele bőrünk típusával, hiszen egy rossz választás a kívánt hatás ellenkezőjét válthatja ki. Ezért a száraz bőrűek inkább válasszanak krémesebb arctisztítót, mely lágyítja a bőrt és jól hidratál, mivel vízzel történő lemosást sem igényel. A zsíros bőrt célszerűbb hetente egyszer, de alaposan kezelni, mintsem naponta. Az érzékeny bőrűek lehetőség szerint olyan arctisztítót válasszanak, melyben minimális az illatósítószer, a színezék, így megkímélik magukat az esetleges allergiás reakcióktól. A normál bőrűek is jól teszik, ha odafigyelnek arra, hogy a melegebb évszakokban zsírosabb, míg a hidegebbekben szárazabb az ember bőre, így ennek megfelelően választanak a kozmetikumokból.

Belépve egy drogériába többnyire a bőség zavara mindannyiunkat megzavar, hiszen arctisztítók tömkelege kacsint le a polcokról mindenféle márkában, típusban, kiszerelésben és árkategóriában. De mint a legtöbb dolognál, itt sem feltétlenül az ár a mérvadó. Inkább álldogáljunk akár fél órát a boltban, végigolvasva a termékleírásokat, minthogy elhamarkodott döntést hozzunk, hiszen megbosszulja magát, ha nem megfelelő arctisztítót választunk. És persze a tapasztalat is nagyon fontos, hiszen ha valakinek bevált egy típus, az nem jelenti automatikusan, hogy nekünk is az a megfelelő. Ezért nem protezsálnék egyetlen márkát sem, inkább megfontoltságra buzdítanék mindenkit.

Nézzük inkább, mit is használhatunk arctisztításkor. Az arctej a leggyengébb arctisztító, viszont minden bőrtípusra nyugodtan használható. A tisztítás mellett szabályozza és regenerálja a bőr természetes védőrétegét, valamint megakadályozza annak kiszáradását. A peeling finomra őrölt tengeri kivonatokkal tisztítja az arcot, miközben élénkíti, feszesíti és hidratálja a bőrt. Kiváló a különböző arckrémek használata előtt, hiszen segíti azok hatékonyságát. Végül, de nem utolsó sorban a tonik a vizet helyettesítve eltávolítja az arclemosó tejek maradványait, ezen kívül frissíti és jobb tónusúvá teszi a bőrt.

A „csináld magad mozgalom” egyre népszerűbb kicsiny hazánkban is, melynek része véleményem szerint az is, hogy a kozmetikust illetve a drága kozmetikumokat megpróbáljuk természetes alapanyagokból, otthon készített krémekkel pótolni. Ehhez adnék néhány – néhol már-már étvágygerjesztő – ötletet.

Talán a legegyszerűbben elkészíthető megoldás egy kamillás arclemosó, melyhez semmi mást nem kell tenned, mint egy deciliter tejszínt felmelegíteni, melybe két evőkanál kamillavirágot keverj bele. Célszerű körülbelül fél órát állni hagyni a keveréket, hogy a hatóanyagok kellőképpen kioldódjanak. Ezt követően leszűrheted, majd légmentesen zárható üvegbe tedd, így hűtőben egy hétig eláll.

Rozmaringos kamillás arclemosóhoz egy teáskanálnyi rozmaringot és kamillát forrázzunk le egy csésze forró vízzel, amit 15 perc pihenés után szűrjünk le. Vattapamaccsal mossuk át az arcunkat a főzettel, majd körülbelül fér óra múlva öblítsük le tiszta vízzel.


Aki hosszabb időt kíván eltölteni arcápolással, annak nagyon tudom ajánlani a következő epres arcmaszkot. Nem is kell mást tennünk, mint 10 deka epret, 4 menta ágacskával és 2 evőkanál tejporral összeturmixolunk, majd egy kevés citromlevet adunk hozzá, hogy sűrű pürét kapjunk. Az arcra felkenve 10 percig hagyjuk hatni, majd alaposan mossuk le. Fontos előtte allergiapróbát végezni a kezünkön, hogy elkerüljük a kiütéseket.

Ha kicsit különlegesebb arctisztítóra vágyunk és nem sajnálunk egy kis utánajárást az ügy érdekében, készíthetünk avokádó tisztítótejet. Ehhez egy csésze rózsavizet melegítsünk fel, majd ebben keverjünk el egy evőkanál avokádó olajat, ugyanennyi mézet és fél teáskanál tejet. És már kész is az egyedi arctisztító tejünk, mely bármilyen boltban kapható kozmetikumot felülmúl.

Bármilyen arctisztítót vagy bőrápolót válasszunk is a legfontosabb mindig az, hogy tudatosan tegyük azt, hogy a nekünk legmegfelelőbb legyen!

Lázár Erika

3 arctisztító házilag gyógynövényekből

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.