Hazánkban a középkor óta készítenek mézeskalács termékeket. A mézeskalács készítő szakma nagy elismerésnek örvend, hiszen a népi motívumokkal gazdagon díszített mézeskalácsok készítése komoly kézügyességet igényel. Karácsonykor a te ünnepi asztalodról se hiányozzon ez a tradicionális kézműves termék, melynek már az illata is karácsonyi hangulatot teremt.
A mézeskalácsnak sokféle receptje létezik, ám fő összetevői változatlanok: a liszt, cukor, méz, tojás és az elmaradhatatlan mézeskalács fűszerkeverék. A tészta készítése időigényes, hiszen az összegyúrása után általában hosszú időn keresztül pihentetni kell. A kész masszát lehet formázni kézzel, de legegyszerűbb, ha tetszőleges sütiformákkal szúrod ki.
A kisült mézeskalács figuráról nem hiányozhat a díszítés cukormázzal. A cukormáz minden esetben tojásfehérjéből és porcukor keverékéből áll. Egy tojásfehérjéhez keverj annyi átszitált porcukrot, hogy kellően sűrű legyen, annyira, hogy pici lyukú nyomózsákkal vékonyan lehessen vele írni és motívumokat rajzolni a kész tésztára.
Íme, 5 szuper karácsonyi mézeskalács receptünk!
1.Karácsonyi mézeskalács recept
Hozzávalók:
60 dkg liszt
25 dkg méz
5 dkg vaj
3 tojás
10 dkg porcukor
egy púpozott evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
egy evőkanál szódabikarbóna
Elkészítése:
A liszt és a méz kivételével robotgépben keverd össze alaposan a hozzávalókat. Kevered bele a mézet is, majd add hozzá a lisztet, de ezzel már kézzel gyúrd össze a tésztát. A mézeskalács tésztamasszát pihentesd egy éjszakán át a hűtőben. Másnap nyújtsd ki 3-4 mm vastagságúra a tésztát, és szúrd ki tetszőleges formákkal. Forró sütőben süsd néhány perc alatt világosbarnára.
2.Tejes mézeskalács recept
Hozzávalók:
1 kg liszt
20 dkg méz
25 dkg cukor
egy csomag sütőpor
egy teáskanál szódabikarbóna
3 dkg vaj vagy margarin
3 tojás
2 dl tej
2 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítése:
Fél pohár vízben keverd el a mézet és a cukrot, és melegítsd tűz fölött, míg a cukor fel nem olvad. Tedd félre hűlni. A lisztet keverd el a mézeskalács fűszerkeverékkel, sütőporral és szódabikarbónával, add hozzá a mézes szirupot, és dolgozd össze vele. Ilyenkor még morzsalékos állagú lesz. Add hozzá a vajat és a margarint, a három tojás sárgáját, és gyúrjál kézzel masszát belőle. Egy éjszakán át pihentesd a hűtőben. Nyújtsd ki 4-5 mm vastagságúra, szaggasd ki a tetszőleges formákat belőle, és forró sütőben süsd barnára 10-12 perc alatt.
3.Puha mézeskalács recept
Hozzávalók:
50 dkg liszt
12 evőkanál porcukor
1 púpozott evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
egy evőkanál szódabikarbóna
125 ml méz
2 tojás
150 gramm vaj vagy margarin
Elkészítése:
A lisztet, cukrot, fűszerkeveréket és a szódabikarbónát keverd össze. Add hozzá a megolvasztott margarint, a mézet és a tojásokat is. Gyúrd össze kézzel a tésztamasszát. Fontos, hogy a tészta lágy legyen, de ne ragadjon, ha ragad, adj hozzá még egy kevés lisztet. Ezt a tésztát nem kell pihentetni, azonnal nyújthatod – 0,5-1 cm vastagságra-, és máris kiszaggathatod belőle a tetszőleges formákat. Süsd 180 fokon 6-7 percig, a vastagabbakat 10 percig. Ennél ne tovább, mert sötét lesz az aljuk és kiszáradnak.
4.Citromos mézeskalács recept
Hozzávalók:
50 dkg liszt
125 gramm méz
125 gramm vaj vagy margarin
3 tojás
2 evőkanál citrom
2 citrom reszelt héja
1 teáskanál szódabikarbóna
egy evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítése:
Keverd össze a száraz hozzávalókat. Add hozzá a megolvasztott vajat, mézet, citromlevet, üsd bele a tojásokat is. Keverd össze, majd kézzel gyúrd össze a tésztamasszát. Éjjelre tedd a hűtőbe pihenni. Másnap nyújtsd ki, és szúrd ki a tetszőleges karácsonyi formákat belőle. Előmelegített sütőben 170 fokon süsd ki a figurákat 9-10 perc alatt.
5.Mézeskalács házikó készítése
A végére hagytuk a legnehezebbet. Ha elég jó a kézügyességed, kreatív vagy és elszánt, akkor próbálj meg igazi mézeskalács házikót készíteni a mézeskalács tésztából. Ettől garantáltan mindenki el lesz ragadtatva, kicsik-nagyok egyaránt.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
15 dkg porcukor
125 ml méz
egy evőkanál vaj vagy margarin
egy púpozott evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
egy kávéskanál szódabikarbóna
3 tojás
A díszítéshez:
tojásfehérje
porcukor
színes cukorkák
napraforgómag
dió
Elkészítése:
Melegítsd össze a mézet a vajjal vagy a margarinnal. Gyúrd össze kézzel a többi hozzávalót, és add hozzá a mézes vajat is. Tedd a tésztát pihenni a hűtőbe a pár órára. A tésztával hidegen kell dolgozni, ezért egyszerre mindig csak egy darabot vegyél el belőle. Nyújtsd a tésztadarabot 8 mm vastagságúra, vágj ki belőle egy téglalapot – akkorát, amekkora házat szeretnél – ez lesz a házikó egyik oldala. Nagyjából 15x10 cm-es legyen az oldala. Az eleje 10x10-es, a tetejéhez pedig két 10x15 cm-es lapra lesz szükség. Vágjál rá ablaknyílást is, a ház elülső oldalának lapjára pedig rajzolj ajtót. A tetőnek szánt lapokon legen kéménynyílás. A darabokat süsd ki aranybarnára forró sütőben. A díszítéshez is használt cukormáz segítségével ragaszd össze a lapokat úgy, hogy a massza takarásban legyen. Addig tartsd, míg megszilárdul. Türelemmunka, de megéri. Mikor áll a ház, akkor lehet a széleket a cukormázzal díszíteni hullámos vonalakkal, körbedíszíteni az ablakkeretet, az ajtónyílást, megrajzolni a tetőn a cserepeket. Színes cukorkákkal, magvakkal, és dióval is díszítheted.
Sok sikert a mézeskalácsok készítéséhez!
A cikk folytatásában : 3 remek gyors csokoládétorta recept karácsonyra!