A mézeskalács fűszerkeverék egy igazi mágikus fűszer, mely az illatával mindig ünnepi hangulatot varázsol. Nem hiányozhat a mézeskalács receptjéből, de ezen kívül többféle ínycsiklandó sütemény készíthető mézeskalács fűszerkeverékkel. Érdemes felhasználni más sütireceptekben, hiszen sokféle sütit tehetsz vele különlegessé.
Ki mondta, hogy a mézeskalács fűszerkeverék csak a mézeskalács készítéséhez használható? Ismerj meg új sütirecepteket, melyeket igazán különlegessé és ünnepivé tehetsz mézeskalács fűszerkeverékkel! Íme, 5 mennyei sütireceptünk!
1.Szilvás kocka mézeskalács fűszerkeverékkel
Hozzávalók:
20 evőkanál liszt
10 evőkanál porcukor
12 evőkanál olaj
3 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
egy evőkanál holland kakaópor
4 evőkanál szilvalekvár
egy kávéskanál őrölt gyömbér
1 tojás
3 evőkanál felkockázott aszalt szilva
1 pohár meleg tej (250 ml)
egy tasak sütőpor
A tetejére: egy tábla édes étcsokoládé (100 gramm)
Elkészítése:
A tészta száraz hozzávalóit tedd egy tálba, és keverd össze. Add hozzá a nedves hozzávalókat, és keverd simává a tésztamasszát. Öntsd sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 fokon süsd nagyjából 40-45 percig. Közben az étcsoki táblát olvaszd fel egy-két evőkanál olajjal, és a kihűlt süti tetejére öntsd. Hűtőben hagyd megdermedni, és kockákra vágva kínáld.
2.Baracklekváros mézes szelet mézeskalács fűszerkeverékkel
Hozzávalók:
1 kg liszt
2 pohár méz (400 ml)
fél pohár tej
15 kanál porcukor
25 dkg vaj
3 tojás
4 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
2 csapott evőkanál szódabikarbóna
1 üveg baracklekvár
A mázhoz:
5 teáskanál víz
150 gramm porcukor
Elkészítése:
A cukrot, a mézet és a vajat keverd habosra. Add hozzá a többi hozzávalót, és keverd sima masszává. Tedd hűtőbe 2-3 napra, majd a sűrű állagú tésztát oszd 3 felé, és nyújtsd ki lapokká. A lapokat süsd meg egyenként sütőpapírral bélelt sütőlapon 20 perc alatt 175 fokon. A kihűlt lapokat kend meg baracklekvárral, jó vastagon az alsót, és a középsőt. Tedd hűtőbe lefóliázva újabb egy-két napra. Mikor összeállt a süti, és megpuhultak a lapok is, vágd le a széleit 1-1 cm-el, hogy szép simák legyenek. Készíts porcukorból és vízből cukormázat, és ezzel díszítsd a sütemény tetejét. Lehet simán ráfolyatni, de mintát is lehet vele rajzolni.
3.Baracklekváros kevert süti mézeskalács fűszerkeverékkel
Hozzávalók:
30 púpozott evőkanál liszt
4 evőkanál holland kakaópor
10 púpozott evőkanál porcukor
2 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
6 evőkanál szilvalekvár vagy áfonyalekvár
3 evőkanál szódabikarbóna
1 csomag sütőpor
3 tojás
3 pohár tej
A tetejére:
2 tábla cukrozott étcsokoládé
3 evőkanál olaj
színes szórócukor
Elkészítése:
A cukrot és a vaníliáscukrot keverd habosra robotgépben a tojással. Add hozzá az olajat, és a tejet is. Keverd hozzá kis fokozaton a száraz hozzávalókat is. A masszát öntsd sütőpapírral bélelt tepsibe, és 18 fokon süsd 40 percig. A csokit az olajjal elkeverve olvaszd fel, és csurgasd a kihűlt tészta tetejére. Szórd meg színes cukordrazséval, tedd hűtőbe dermedni, majd felkockázva kínáld.
4.Mézeskalácsos csokis kuglóf
Hozzávalók:
15 evőkanál liszt
15 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliáscukor
3 tojás
1 narancs lereszelt héja és leve
10 evőkanál olaj
2 evőkanál holland kakaópor
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
1 csomag sütőpor
A mázhoz:
1 tábla étcsokoládé (100 gramm)
2 evőkanál olaj
Elkészítése:
A tojásfehérjéket verd kemény habbá, a sárgáját pedig verd krémesre a cukrokkal, narancshéjjal és narancslével, és a 10 evőkanál olajjal. Add hozzá a száraz összetevőket, lisztet, sütőport, mézeskalács fűszerkeveréket, kakaóport, és keverd sima masszává a tésztát. Forgasd bele óvatosan a felvert tojásfehérje habot. Öntsd a masszát kiolajozott kuglóformába, és süsd 170-180 fokon 45-50 percig. Közben az étcsokit olvaszd fel az olajjal, és a kész kuglófot csurgasd meg vele.
5.Mézes puszedli
Hozzávalók:
4 tojás
15 evőkanál cukor
30 púpozott evőkanál liszt
3 evőkanál tejföl
2 evőkanál zsír vagy vaj
4 evőkanál méz
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
1 csapott evőkanál szódabikarbóna
ízlés szerint mazsolát is keverhetsz a tésztába
A mázhoz:
3 tojásfehérje
15 evőkanál porcukor
Elkészítése:
Egy egész tojást és három tojássárgáját keverj ki alaposan a cukorral, tejföllel, zsírral, mézzel, majd add hozzá a szódabikarbónával elkevert lisztet. Ha szeretnél bele mazsolát keverni, azt is add hozzá. Pihentesd pár órát a tésztát, majd nyújtsd ki egy cm vastagon, majd szaggasd ki pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral. Süsd aranyszínűre előmelegített sütőben. A fehérjét verd a porcukorral kemény habos krémmé, és ezzel kend meg a kisült, meleg puszedlik tetejét.
Jó étvágyat a finom mézeskalács ízű sütikhez!
A cikk folytatásában: 5 szuper finom puha mézeskalács recept karácsonyra