Te is felteszed magadnak minden héten ezt a kérdést: Mit főzzek a hétvégén? Nincs, ötleted mit főzzél a családnak? Mutatunk néhány egyszerű receptet!A heti menü összeállítása a mai rohanó kapkodó világban még a gyakorlott háziasszonyoknak sem egyszerű. Az ételek legyen változatosak, finomak, gyorsan elkészíthetők, és még egészségesek is.
Mutatunk neked 3 leves és 3 főétel kombinációt, és kedvedre variálhatod őket a konyhádban. Unja már a család a megszokott rántott húst és pörkölt variációkat? Akkor készíts nekik ezen a héten valami új és izgalmas hétvégi menüt.
Jókai bableves recept
Hozzávalók (4 személyre):
1 kis füstölt sertéscsülök
30 dkg szárazbab
20 dkg sárgarépa
10 dkg gyökér
1 ek zsír
1 ek liszt
1 közepes vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kk. pirospaprika
2,5 dl tejföl
1 mk. só
A csipetkéhez: 4 ek. Liszt, 1 tojás, 1 mk. Só
Elkészítés:
A szárazbabot jól megmossuk, és a főzés előtti este vízbe áztatjuk másnap reggelig. A csülköt ajánlatos már ugyancsak előző este megfőzni, mert nem csak a csülökhúst használjuk fel, hanem azt a másfél liter levet is, amelyben főtt. Ebben a lében tesszük fel a babot főni.
A zsírban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, sóval, paprikával, szétnyomott fokhagymával, majd a liszt hozzáadásával elkészítjük a rántást, amit hideg vízzel és a tejföllel csomómentesre keverünk. Ha a bab megpuhult, hozzáöntjük a rántást, és a kis darabokra vágott csülökhússal, a csipetkével még negyed óráig főzzük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Májpüré leves recept
Hozzávalók:
2 kicsi (vagy 1 nagy) doboz májkrém (lehet szárnyas-, sertés- vagy marhamájkrém)
2 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt
1 csapott evőkanál vegeta
2 dl tejföl
1 csokor petrezselyemzöld
1 mokkáskanál majoránna
1 mokkáskanál törött fekete bors.
Elkészítés:
A májkrémet 1 dl vízzel simára keverem, majd 7 dl vízzel kis fazékba öntöm, és felforralom. Közben az olajjal a lisztet világosra pirítom, 3 dl vízzel felengedem, és simára keverem. Szűrőn keresztül a májas léhez öntöm. Beleszórom a majoránnát, a Vegetát, és a törött borsot, majd felforralom. Ezután egy kis merőkanálnyi forró levest a tejföllel simára keverek, és hozzáöntöm a forrásban lévőhöz. 1-2 percig forralom, végül a tetejére szórom a nagyon finomra vágott zöldpetrezselymet, de a lángot azonnal elzárom alatta. Csak 10 percnyi állás után, csészében tálalom. (Friss májból is készíthető a következőképpen: 15 dkg sertés-, marha- vagy bármilyen szárnyas májat kevés, forrásban lévő vízbe teszek, és fehéredésig forralom. Ezután ledarálom, majd a rántással összekeverem, és a vízzel felengedem. Ezután a már leírt módon folytatom tovább a leves főzését.)
Köménymagleves (rántott leves) recept
Hozzávalók:
3 evőkanál olaj
5 dkg liszt
1 teáskanál köménymag
1 teáskanál piros fűszerpaprika
1 csapott evőkanál vegeta
A levesbetéthez
1 zsemle vagy 1 szelet kenyér
1 evőkanál olaj.
Elkészítés:
Az olajat gyengén felhevítem, majd a lisztet rászórom, és állandó, folyamatos keverés közben barnára pirítom. Ezután belekeverem a köménymagot, és a tűzről lehúzva, de folyamatosan kevergetve kipattogtatom. A pirospaprikát is belekeverem, felöntöm 3 dl hideg vízzel, és simára keverem. A tűzre visszateszem, és jól felforralom. Ezután átszűröm. Közben egy kis fazékban felteszek 8 dl vizet, beleszórom a vegetát, és beleöntöm a leszűrt, köménymagos rántást. Kevergetve felforralom. A zsemlét apró kockákra vágva az olajon barnára pirítom. Tálalás előtt közvetlenül a tányérokba osztom, és rámerem a forró levest. (Bizonyos szigorú diéta esetén a rántott levest úgy is készíthetjük, hogy a lisztet csak szárazon pirítjuk, majd húsleveskockával ízesített vízzel felengedve, összeforraljuk. A már kész levesbe keverjük az evőkanálnyi hideg olajat.)
Almás csirkemell recept
Hozzávalók:
4 kicsi vagy két nagy csirkemell
50 dkg alma (birsalma is lehet)
2 evőkanál liszt
1 dl tejszín
15 dkg reszelt trappista sajt
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 negyed gyömbér
Csipet fahéj
Ízlés szerint só, törött fehér bors, kevés cukor
Elkészítés:
A lebőrözött csirkemellet úgy csontozom ki, hogy lapjában szeletelhető legyen. Szép szeleteket vágok belőle, és jól megsózom. Tűzálló tálba fektetem a felét és beborítom a meghámozott, kicsumázott és gerezdekre vágott alma felével. Csipetnyi sóval és cukorral megszórom, majd a maradék mellszeletekkel és az almával folytatom a rétegezést.
Ezután belekeverem a tejszínbe a fűszereket, kevés sót és cukrot is adok hozzá, és a mellszeletekre locsolom.
A tálat szorosan lefedem, és előmelegített forró sütőben 40 percig közepes lángon párolom.
A sütés befejeztével a fedőt leveszem, rászórom az ételre a reszelt sajtot, és csak annyi időre teszem vissza a sütőbe, hogy a sajt elolvadjon.
Párolt rizzsel kínálom!
Chili con carne recept
Hozzávalók:
50 dkg darált marhahús
2 konzerv vörös bab
1 nagy fej vöröshagyma
3 nagy paradicsom
1 kis fej zellergumó
2 szál sárgarépa
2 szál petrezselyemgyökér
1-2 chilipaprika (elhagyható)
olaj, só, bors
pirospaprika
chilipor
Elkészítés:
Forró olajban megpirítom a darálthúst, hozzáadom a kockára vágott hagymát, kissé tovább pirítom, majd meghintem chiliporral, sóval, borssal és pirospaprikával. Belekeverem a kockára vágott zellergumót, sárgarépát és petrezselyemgyökeret. Hozzáadom a babot és elkeverem. A paradicsomot leforrázom, és a héját lehúzom. Negyedekre vágom, és ezt is beleteszem. Lassú tűzön kb. 1 órát főzöm. Aki csípősen szereti, főzhet bele 1-2 chilipaprikát is. Tálaláskor rizst vagy friss kenyeret adok hozzá vörösborral.
Almafánk recept
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
50 dkg savanykás, tisztított, reszelt alma
1 zacskó szárított élesztő
1 evőkanál porcukor
5 dl tej
4 dkg margarin
2 egész tojás
1 mokkáskanál só
Olaj a sütéshez
A sütemény behintéséhez: fahéjas porcukor.
Elkészítés:
1 dl tejben elkeverjük az élesztőt és a porcukrot, majd letakarva, langyos helyen felfuttatjuk. Mély tálba szórjuk az előzőleg átszitált lisztet, és a közepébe egy mélyedést vájunk. Ide öntjük a megkelt élesztőt, a sót, az egész tojásokat és a margarint. Annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. A cipóvá formált tésztát lisztezett tálba tesszük, a tetejére is szórunk egy keveset, majd tiszta ruhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután beledolgozzuk a reszelt almát. A 1/2 cm vastagra kinyújtott tésztát közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Bő, forró olajban, fedő alatt sütjük a fánkok alsó felét, majd fedő nélkül a másik felét is pirosra sütjük. Papírtörülközőre vagy itatóspapírra szedjük a megsült fánkokat, hogy az a felesleges olajat felszívhassa. Fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.