Így készíts húsvétra gluténmentes kalácsot

Közeleg a húsvét, amikor nem hiányozhat reggel a húsvéti asztalról a kalács. Megmutatjuk, hogyan készíts gluténmentes kalácsot. A gluténérzékenyeknek sem kell lemondani a húsvéti kalácsról, mindössze a sima lisztet kell lecserélni kukorica és rizslisztre.

Gluténmentes húsvéti kalács recept          

Hozzávalók:

30 dkg kukoricaliszt

30 dkg rizsliszt

2 egész tojás

15 dkg cukor

10 dkg margarin

2 dkg élesztő

3-4 dl tej

kevés só

 

Elkészítés:

 Az élesztőt morzsold bele egy bögre langyos tejbe. Fontos, hogy a tej ne legyen túl forró, mert akkor az élesztő baktériumok elpusztulnak. A rizs és kukoricalisztet tedd bele egy nagyobb tálba, és keverd össze a sóval és a cukorral.

A tojásokat verd fel egy habverővel, és a lisztes keverékhez add hozzá a megkelt élesztővel együtt. Ezután kézzel jó alaposan gyúrd össze. Dagasztás közben apránként keverd hozzá a langyos margarint is, és ezt is dolgozd bele.

A tésztát addig gyúrd és dagaszd, amíg el nem válik az edény falától. Ezután takard le egy tiszta konyharuhával és meleg helyen keleszd kb. egy órán keresztül. Azután még egyszer gyúrd át a tésztát, formázz belőle kalácsot, kend meg a tetejét tojássárgájával, és kivajazott tepsibe téve előmelegített sütőben kb. 180 C fokon 30-40 perc alatt süsd meg. Tűpróbával ellenőrizd, hogy átsült rendesen a tészta.

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.