Közeleg a húsvét, amikor nem hiányozhat reggel a húsvéti asztalról a kalács. Megmutatjuk, hogyan készíts gluténmentes kalácsot. A gluténérzékenyeknek sem kell lemondani a húsvéti kalácsról, mindössze a sima lisztet kell lecserélni kukorica és rizslisztre.
Gluténmentes húsvéti kalács recept
Hozzávalók:
30 dkg kukoricaliszt
30 dkg rizsliszt
2 egész tojás
15 dkg cukor
10 dkg margarin
2 dkg élesztő
3-4 dl tej
kevés só
Elkészítés:
Az élesztőt morzsold bele egy bögre langyos tejbe. Fontos, hogy a tej ne legyen túl forró, mert akkor az élesztő baktériumok elpusztulnak. A rizs és kukoricalisztet tedd bele egy nagyobb tálba, és keverd össze a sóval és a cukorral.
A tojásokat verd fel egy habverővel, és a lisztes keverékhez add hozzá a megkelt élesztővel együtt. Ezután kézzel jó alaposan gyúrd össze. Dagasztás közben apránként keverd hozzá a langyos margarint is, és ezt is dolgozd bele.
A tésztát addig gyúrd és dagaszd, amíg el nem válik az edény falától. Ezután takard le egy tiszta konyharuhával és meleg helyen keleszd kb. egy órán keresztül. Azután még egyszer gyúrd át a tésztát, formázz belőle kalácsot, kend meg a tetejét tojássárgájával, és kivajazott tepsibe téve előmelegített sütőben kb. 180 C fokon 30-40 perc alatt süsd meg. Tűpróbával ellenőrizd, hogy átsült rendesen a tészta.