Hagyományos babgulyás recept

 A babgulyás egy hagyományos magyar étel, mely nagy népszerűségnek örvend. Nem is csoda. Hiszen imádjuk a babot, és imádjuk a gulyást is, ha a kettőt összetesszük, abból csakis valami szuper finomság születhet. A konyhában készítve is remek, de ha itt a nyári szezon, használd ki, és mindenképpen készítsd el bográcsban is, mert úgy az igazi!

Babgulyás készítés

A babgulyás nem egy gyorsan elkészülő étel, a húsnak és a babnak is idő kell, míg puhára fő. De egy picit mégis fel lehet gyorsítani a folyamatot, ha konzerv babot használsz. Ez nem túl autentikus, de praktikus megoldás. Annak érdekében, hogy tudjál választani, megosztjuk veled a hagyományos receptet, és a konzerv babos változatot is. Ízleni biztosan mindkettő fog!

 

Hagyományos babgulyás fejtett babból

 

Hozzávalók:

50 dkg marhahús (marhalábszár vagy nyak)

30 dkg fejtett bab

1 nagy fej vöröshagyma

2-3 gerezd fokhagyma

3 db tévépaprika

ízlés szerint egy erőspapika (elhagyható)

2 szem paradicsom

2 közepes szál répa

1 szál fehérrépa

1 kicsi zeller

egy evőkanál fűszerpaprika

babérlevél

zsír vagy olaj

só, bors

 

Elkészítése:

A babot már előző nap áztasd be. A vöröshagymát vágd finomra, és 4 evőkanál zsíron vagy olajon dinszteld üvegesre. Tedd hozzá a felszeletelt fokhagymát, és forgasd át párszor a zsiradékon, hogy kicsit megdinsztelődjön. A felkockázott húst forgasd meg lisztben, a felesleget rázd le róla, aztán dobd a hagymára, és pirítsd fehéredésig. A liszt el is hagyható, de ettől kap az alap egy kis sűrűséget, ami nem fog a leves kárára válni. Kockázd fel a paprikát, paradicsomot, szeleteld fel a répákat, és a félbevágott zellert. A zellert kockára is vághatod, ha a család szereti és meg fogja enni, de ha nem, akkor érdemes csak kettévágni, hogy ki lehessen dobni, ha elkészült a leves. A zöldségeket hagyd pár percig dinsztelődni, majd szórd hozzájuk a pirospaprikát, keverd el a zsiradékban, aztán dobd hozzá a babérlevelet is. Öntsd fel vízzel, és mikor már forr, tedd bele a babot, sózd, borsozd ízlés szerint, és addig főzd a levest, míg a bab és a hús is vajpuha lesz.

 

Babgulyás készítése konzerv babból

 

Hozzávalók:

40 dkg marhahús

2 fehérbab konzerv

egy nagy fej vöröshagyma

1 közepes paradicsom

2 közepes szál sárgarépa

2 zöldpaprika

1 szál fehérrépa

1 csokor petrezselyemzöld

1 fél zeller

őrölt kömény

őrölt pirospaprika

babérlevél

zsír vagy olaj

só, bors

 

Elkészítése:

A finomra vágott vöröshagymát zsiradékon dinszteld üvegesre. Add hozzá a felaprított fokhagymát is, és egy percig dinszteld tovább. A felkockázott húst dobd a hagymára, és pirítsd fehéredésig. (Lehet itt is lisztben forgatott hús, mint az előző receptben). Ezután keverj hozzá egy evőkanálnyi őrölt pirospaprikát, majd önts rá kevés vizet, hogy ne keseredjen meg. Párold a húst félpuhára. Ezután add hozzá a felkockázott paradicsomot, paprikát, felkarikázott répákat. Öntsd fel vízzel, ízesítsd sóval, borssal, köménnyel. Mikor már puha a hús és a zöldségek, a leszűrt konzervbabot is tedd a levesbe, add hozzá a felaprított petrezselyemzöldet, forrald vissza a levest, és mikor egyet rottyan, már kész is.

 

A babgulyás tradicionálisan marhahússal készül, de sertéshússal is finom. Ha utóbbit választod, akkor sertéslapockával érdemes megfőzni.

 

Jó étvágyat!

A cikk folytatásában: 3 villámgyors kevert süti recept hétvégére

 

 

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.