5 egyszerű és finom muffin recept hétvégére

 A muffin mindig jó választás, ha gyors és finom édességre vágysz. Remek önmagában is, de tea, kávé vagy egy pohár tej mellé is kiváló kísérő. Rengeteg változatban készíthető, így csak a fantáziád szabhat gátat a variációk számának. Mutatunk neked 5  muffin receptet, mely biztosan mosolyt csal az arcodra a hétvégi napokon!

1.Habkönnyű muffin fahéjas kabátban

 

Ez a fahéjtól illatozó puha muffin az ünnepi időszakot fogja felidézni.

 

Hozzávalók:

24 evőkanál liszt

8 evőkanál cukor

1 tojás

5 evőkanál vaj

1,5 teáskanál sütőpor

120 ml tej

egy csipet őrölt szerecsendió

egy csipet őrölt gyömbér

egy evőkanál citromlé

csapott kávéskanál só

a fahéjas kabáthoz: 6 evőkanál olvasztott vaj, 8 evőkanál cukor, egy teáskanál őrölt fahéj

 

Elkészítése:

Az 5 evőkanál vajat olvassz meg, aztán hagyd lehűlni. Add hozzá a cukrot és a tojást, és addig keverd a robotgéppel, míg világos, krémes állagot nem kapsz. Egy másik tálban keverd össze a száraz hozzávalókat, lisztet, sütőport, sót, fűszereket. Fokozatosan keverd bele a tojásos keverékhez, és add hozzá a tejet és a citromlevet is. Mikor homogén masszát kaptál, töltögessd meg a muffinformákat maximum kétharmad magasságig a muffintésztával, és előmelegített sütőben süsd 170-180 fokon kb. 25 percig. Míg sülnek, egy tálban keverd össze a cukrot a fahéjjal, egy másikba tedd az olvasztott vajat. Mikor a muffinok megsültek, mártsd meg őket a vajban, aztán a fahéjas cukorban, és még melegen tálald őket.

  1. Édesburgonyás fűszeres muffin

Egy egészséges muffin teljes kiőrlésű liszttel és édesburgonyával a főszerepben.

Hozzávalók:

40 evőkanál teljes kiőrlésű liszt

12 evőkanál cukor

1 evőkanál sütőpor

1 kávéskanál szódabikarbóna

1 evőkanál őrölt fahéj

1 csapott kávéskanál őrölt szerecsendió

egy pohárnyi (250 ml) passzírozott édesburgonya püré

1 tojás                                                              

250 ml tej

egy teáskanál citromlé

két csipet só

 

Elkészítése:

Az édesburgonyát párolással vagy sütőben sütéssel főzd vagy süsd puhára, ezután könnyűszerrel tudod pürésíteni. Addig puhuljon, míg a villa olyan könnyen beleszúrható, mint a puha vajba.

Egy keverőtálban állítsd össze a száraz hozzávalókat, egy másikban pedig keverd össze a nedves hozzávalókat. Add hozzá a sütőtökpürét. Ha túl sűrű lenne a tészta, adj hozzá még tejet. Töltsd meg kétharmadig a muffinformákat, és 170 fokon süsd a muffinokat 20-25-percig.

  1. Gluténmentes narancsos muffin

Ha szereted a muffint, de kihagynád a glutént, akkor ez a recept neked való.

Hozzávalók:

21 evőkanál mandulaliszt

3 tojás        

egy csomag vaníliáscukor

60 ml narancslé

2 evőkanál reszelt narancshéj        

2 evőkanál agave nektár

3 evőkanál kókuszolaj vagy más növényi olaj

egy teáskanál sütőpor

egy teáskanál szódabikarbóna

2 csipet őrölt fahéj

csipet só

 

Elkészítése:

Egy tálban keverd össze alaposan a nedves hozzávalókat, egy másikban pedig a száraz hozzávalókat. Tedd a száraz hozzávalókba a nedves keveréket, és addig kavargasd, míg sima, homogén masszát nem kapsz. Töltsd meg a masszával a muffinformákat maximum kétharmad magasságig, majd süsd előmelegített sütőben 175 fokon kb. 15-20 percig. Végezz tűpróbát, mielőtt kiveszed.

 

4.Csokoládés-banános muffin

 

Banános muffin csokoládédarabkákkal: egészséges és csábítóan finom.

 

Hozzávalók:

16 evőkanál liszt

5 evőkanál cukor              

5 evőkanál puha vaj

egy tojás

egy csomag vaníliáscukor

2 közepes, érett banán

egy evőkanál sütőpor

egy csapott kávéskanál őrölt fahéj

egy csapott kávéskanál őrölt gyömbér

egy tábla étcsokoládé

 

Elkészítése:

Egy tálban keverd össze a vajat, tojást és a banánt, egy másikban a lisztet, cukrot, sütőport és a fűszereket. Ezután keverd össze a száraz hozzávalókat a nedves keverékkel, míg szép, sima masszát kapsz. A tábla csokoládét törd össze tetszőleges nagyságú darabokra, és keverd a masszába. Töltsd meg kétharmadig a muffinformákat, és süsd a muffinokat előmelegített sütőben 170-180 fokon 20-25 percig.

 

5.Áfonyás-kókuszos muffin

 

Áfonya és kókusz egy muffinban, ez biztosan nyerő párosítás. Az áfonyát fagyasztott formában is beleteheted a tésztába.

 

Hozzávalók:

32 evőkanál liszt

8 evőkanál cukor

8 evőkanál kókuszreszelék

egy evőkanál sütőpor

1 tojás

4 evőkanál olvasztott vaj

250 ml tej

egy pohárnyi friss vagy fagyasztott áfonya

2 csipet só

 

Elkészítése:

Egy tálban keverd össze a száraz összetevőket, egy másikban a nedves összetevőket. Az áfonyákat hempergesd meg kevés lisztben, így nem fognak majd lesüllyedni a muffin aljára. A sima masszába keverd bele a lisztezett áfonyákat, majd oszd szét a muffinformákba a tésztát. Töltsd kétharmadig a muffinformákat a masszával. Előmelegített sütőben 180 fokon süssed 15-20 percig.

Jó étvágyat a finom muffinokhoz!

Még több muffin receptet itt olvashatsz: 3 egyszerű muffin recept,amelyek percek alatt elkészülnek

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.