Az igazi babgulyás bográcsban készül, de ez nem jelenti azt, hogy odahaza egy jó nagy fazékban nem készíthetsz mennyei babgulyást. Ahány ház, annyi babgulyás recept. Mi most mutatunk neked egy ínycsiklandó változatot füstölt csülökkel és csipetkével, és eláruljuk, mire figyelj a babgulyás készítése során, különösen, ha még nem készítettél.
Kezdő szakácsként szeretnél belevágni a babgulyás készítésébe? Nem könnyű feladat, de nem is ördöngösség. Babgulyást a legjobb nyáron készíteni egy jókora bográcsban, de akkor se mondjunk le erről a tartalmas finomságról, ha tél van. Megajándékozunk egy egyszerű recepttel, amiben felfedezhetsz néhány jótanácsot és apró trükköt, ami segít, hogy a levesed igazán finom legyen.
Babgulyás recept
Hozzávalók:
1 db füstölt csülök
1 kg marhalábszár
500 gramm tarkabab
2 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
1 nagy paradicsom (vagy egy evőkanál sűrített paradicsom)
2 zöldpaprika
3 közepes sárgarépa
1 fehérrépa
fél zellergumó
őrölt, édes pirospaprika
őrölt kömény
só, bors ízlés szerint
disznózsír vagy olaj
Elkészítése:
- A babot előző nap áztasd be. Ez nagyon fontos, mert így puhábbra fog főni.
- A babgulyáshoz disznózsírt használj, de ha könnyebben emészthető és alacsonyabb kalóriatartalmú ételt szeretnél, akkor használj helyette napraforgóolajat.
- A füstölt csülök mennyei ízt kölcsönöz a babgulyásnak, de óvatosnak kell lenni vele, mert sokszor túlságosan sós. Annak érdekében, hogy biztosan ne sózza túl a babgulyást, tedd fel a csülköt egy lábos hideg vízben. Forrald fel a vizet, és forrald 5-6 percig a csülköt. Aztán öntsed le róla a levet, kockázd fel a csülköt, és tedd félre.
- Készítsd el a pörköltalapot. Kockázd fel a marhalábszárat, és forgasd meg lisztben. Ez ad később sűrűbb állagot a levesnek. Vágd fel a hagymát, fokhagymát, és dinszteld üvegesre. Tegyél rá 3 evőkanál őrölt paprikát, keverd el a zsiradékban, aztán add hozzá a felkockázott húsokat, a csülköt és a marhahúst is. Fűszerezd borssal, őrölt köménnyel, babérlevéllel, sóval. Mikor a húsok már félig puhák lettek fedő alatt dinsztelve, tedd bele a felkockázott paradicsomot, feldarabolt paprikákat, zellergumót, feldarabolt sárgarépát és fehérrépát, valamint a babot. Öntsed fel kb. 3 liter vízzel, és addig főzd a levest, míg a bab és a hús teljesen megpuhul.
- Levesbetétnek apró csipetkével gazdagítsd. Ízlés szerint egy evőkanál tejföllel is kínálhatod.
Jó étvágyat!