Sűrű tunkolni való babgulyás, ezekre figyelj, ha kezdő szakács vagy

Az igazi babgulyás bográcsban készül, de ez nem jelenti azt, hogy odahaza egy jó nagy fazékban nem készíthetsz mennyei babgulyást. Ahány ház, annyi babgulyás recept. Mi most mutatunk neked egy ínycsiklandó változatot füstölt csülökkel és csipetkével, és eláruljuk, mire figyelj a babgulyás készítése során, különösen, ha még nem készítettél.

Kezdő szakácsként szeretnél belevágni a babgulyás készítésébe? Nem könnyű feladat, de nem is ördöngösség. Babgulyást a legjobb nyáron készíteni egy jókora bográcsban, de akkor se mondjunk le erről a tartalmas finomságról, ha tél van. Megajándékozunk egy egyszerű recepttel, amiben felfedezhetsz néhány jótanácsot és apró trükköt, ami segít, hogy a levesed igazán finom legyen.

 

Babgulyás recept

Hozzávalók:

1 db füstölt csülök

1 kg marhalábszár

500 gramm tarkabab

2 nagy fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

2 db babérlevél       

1 nagy paradicsom (vagy egy evőkanál sűrített paradicsom)

2 zöldpaprika

3 közepes sárgarépa

1 fehérrépa

fél zellergumó

őrölt, édes pirospaprika

őrölt kömény

só, bors ízlés szerint

disznózsír vagy olaj

 

Elkészítése:

 

  • A babot előző nap áztasd be. Ez nagyon fontos, mert így puhábbra fog főni.
  • A babgulyáshoz disznózsírt használj, de ha könnyebben emészthető és alacsonyabb kalóriatartalmú ételt szeretnél, akkor használj helyette napraforgóolajat.
  • A füstölt csülök mennyei ízt kölcsönöz a babgulyásnak, de óvatosnak kell lenni vele, mert sokszor túlságosan sós. Annak érdekében, hogy biztosan ne sózza túl a babgulyást, tedd fel a csülköt egy lábos hideg vízben. Forrald fel a vizet, és forrald 5-6 percig a csülköt. Aztán öntsed le róla a levet, kockázd fel a csülköt, és tedd félre.
  • Készítsd el a pörköltalapot. Kockázd fel a marhalábszárat, és forgasd meg lisztben. Ez ad később sűrűbb állagot a levesnek. Vágd fel a hagymát, fokhagymát, és dinszteld üvegesre. Tegyél rá 3 evőkanál őrölt paprikát, keverd el a zsiradékban, aztán add hozzá a felkockázott húsokat, a csülköt és a marhahúst is. Fűszerezd borssal, őrölt köménnyel, babérlevéllel, sóval. Mikor a húsok már félig puhák lettek fedő alatt dinsztelve, tedd bele a felkockázott paradicsomot, feldarabolt paprikákat, zellergumót, feldarabolt sárgarépát és fehérrépát, valamint a babot. Öntsed fel kb. 3 liter vízzel, és addig főzd a levest, míg a bab és a hús teljesen megpuhul.
  • Levesbetétnek apró csipetkével gazdagítsd. Ízlés szerint egy evőkanál tejföllel is kínálhatod.

 

Jó étvágyat!

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.