Több ételt szednek a gyerekek a nagyobb tányérba



„A vizsgálati eredmények alapján megfigyeltük, hogy a kutatásban résztvevő gyerekek átlagosan 90 kalóriával több ételt fogyasztottak, ha nagyobb tányért tettek eléjük. Kiderült, hogy a gyerekek esetében is megfigyelhető a jelenség, hogy a szemük jobban kívánja az ételt, mint a gyomruk, mivel a kiszedett többlet ételnek átlagosan csak a felét tudták megenni a gyerekek” - jegyezte meg Katherine DiSantis, a pennsylvaniai Arcadia Egyetem közösségi és globális közegészségügyi docense, a tanulmány szerzője. A kutatásban összesen 41 philadelphiai első osztályos tanuló vett részt.



Korábbi kutatások már megállapították, hogy a felnőttek annál több ételt szednek maguknak, minél nagyobb a tányérjuk, és azt is igazolták, hogy a gyerekek többet esznek, ha több ételt tesznek eléjük, de a mostani volt az első kísérlet, ami azt bizonyítja, hogy a gyerekek esetében is megfigyelhető az a jelenség, hogy a tányér méretének függvényében több ételt szednek maguknak.

„Összességében nem ettek a gyerekek sokkal több kalóriát, akik a nagyobb tányér miatt több ételt szedtek ki maguknak, de ha nap, mint nap többet esznek a gyerekek, a többletkalória összeadódik, ezért ajánlatosabb kisebb tányért adni a gyereknek” - mondta DiSantis.

A gyerekkori elhízottság egyre növekvő probléma az Egyesült Államokban. Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai alapján a 2-19 éves korú gyerekek közel 17 százaléka túlsúlyos. Az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium által finanszírozott kutatás részletei a Pediatrics című gyermekorvosi szakfolyóirat áprilisi online számában jelentek meg.

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.