Cukorbetegséghez vezethetnek a terhességi szövődmények

 

A munkálatokat vezető Denice Feig, a Torontói Egyetem munkatársa kollégáival együtt rávilágított, hogy a magas vérnyomással, fokozott folyadék-visszatartással és fehérjevizeléssel járó terhességi mérgezés, valamint a terhességi magas vérnyomás sok évvel a várandósság után is kétszeresére növelheti a diabétesz kialakulásának kockázatát. Sőt, a szerzők eredményei alapján amennyiben terhességi cukorbetegség is fennállt, a terhességi mérgezés és a terhességi magas vérnyomás tizenháromszorosára emelte a veszélyt ahhoz képest, amennyivel csak a terhességi cukorbetegség esetén lehet számolni.

A szakértők a kanadai egészségügyi adatbázis segítségével egy ontariói kórház 1994 és 2008 között szülő pácienseit vizsgálták, akiknek terhességi mérgezésük, terhességi magas vérnyomásuk vagy terhességi cukorbetegségük volt. Ezután az Ontariói Diabétesz Adatbázisból megállapították, hogy az érintetteknél kialakult-e cukorbetegség a 180 nappal a szülés utáni időszaktól kezdve 2011 márciusáig. A 1 010 068 vizsgált nő közül 22 933-nak volt csak terhességi mérgezése, 27 605-nek csak terhességi magas vérnyomása, 30 852-nek csak terhességi cukorbetegsége; 2100-nak terhességi cukorbetegsége és terhességi magas vérnyomása, s 1476-nak terhességi cukorbetegsége és terhességi mérgezése. Összesen 35 077-en lettek közülük később cukorbetegek, ami 3,5 százalékos arányt jelent a követési időszakban.

Kiderült, hogy csak terhességi magas vérnyomás fennállása esetén 1,95-szorosára nő a későbbi diabétesz kockázata. Ez az arány csak terhességi mérgezés esetén 2,08, míg terhességi cukorbetegségnél 12,77. Terhességi cukorbetegséggel kombinálva azonban a terhességi magas vérnyomás 18,49-szorosára, a terhességi mérgezés pedig 15,75-szörösére növelte a veszélyt.

A cukorbetegség jelei

A cukorbetegség a mai kor egyik leggyakoribb betegsége, szinte minden családban előfordul egy cukorbeteg. Ismerjük meg egy kicsit jobban ezt az alattomos betegséget.

A cukorbetegség, vagyis más néven diabétesz az anyagcsere krónikussá vált rendellenessége. A betegség tünetei a szomjúságérzet, a gyakori vizelési inger, és a megnövekedett étvágy.
A cukorbetegség akkor alakul, ki ha a szervezet nem képes elég inzulint termelni, vagy ha a szervezet ellenállóvá válik az inzulinnal szemben, ilyenkor a vércukor nem képes bejutni a sejtekbe.

A legtöbb ember nem is ismeri fel a betegséget, pedig érdemes időben kezeltetni, mert később komoly szövődmények léphetnek, fel pl. vesebetegség, szemkárosodás, fekély.

Sajnos kisgyerekeknél is kialakulhat ez a betegség, van, amikor a nagyszülőtől örökli a gyermek. Ilyenkor gyermekünk ingerlékeny, gyakran viszket a bőre, gyengének és fáradtnak érzi magát.
Súlyosabb esetben a diabétesz akár eszméletvesztéshez is vezethet, ilyenkor érdemes egy kis cukros vizet, vagy két szem szőlőcukrot adni a betegnek. A cukorbetegségnek két fő fajtáját különböztetik meg az I.tipusu, vagyis inzulin érzékeny diabéteszt, és a II. típusú, vagyis a nem inzulin érzékeny diabétesz. Az I. típusnál a legtöbbször a hasnyálmirigy betegszik meg, a bétasejtek teljesen tönkremennek, és mivel ezek a felelősek az inzulin termelésért, a betegek életük végéig inzulin adagolására vannak rászorulva.
A cukorbetegek 80 %.-a a II. fajtába szenved. Ekkor a túlsúly a legjellemzőbb tünet, és ha sikerül lefogyni a vércukor szint is normalizálódik. Számukra lényeges a diéta, mert ha betartja a helyes étrendet, nincs szükség komolyabb orvosi beavatkozásra. Épp ezért fordítva is igaz, aki túlsúllyal rendelkezik, ott kialakulhat a cukorbetegség, épp ezért érdemes lefogyni.

Kerüljük a szénhidrátok fogyasztását, és helyette együnk sok rostban gazdag ételt. Az alma például az egyik legjobb gyümölcs, amivel kordában tarthatjuk súlyunkat.
De csökkenti a vércukor szintet a zeller, a vöröshagyma, és a fokhagyma is. A nyers káposzta leve és a nyers sárgarépa is nagyon jó. Fontos mellé a megfelelő testmozgás, hetente háromszor kb. 1-1,5 órát kell mozogni.
A mozgást pedig úgy végezzük, hogy pulzusszámunk legalább 50 %-al megemelkedjen.

A cukorbetegségre ihatunk gyógyteát is.

Keverjünk össze: 20 % kukoricabajusz, 20 % feketeüröm,25 % fekete áfonya, 25% babhüvely, 15 % útifű, 10 % katángkóró, gyógynövényeket, és ezt fogyasszuk naponta.

Ha cukorbeteg csak diétán van, akkor egy vagy két hónapig igya a teát, ha tablettás gyógyszert szed, akkor 3-4 hónapig, ha pedig inzulint is kap, akkor 4-6 hónapig.
A kúrák között érdemes egy vagy két hét szünetet beiktatni.
Nagyon jó pl. salátába téve a gyermekláncfű is, bár az íze kissé kesernyés, de más zöldségekkel összekeverve egész élvezetes.


Ha ellátogatunk, egy gyógynövény szaküzletbe az eladó biztos sokat tud nekünk segíteni a különböző gyógyteákban, hiszen ma már készen bekevert teát is vásárolhatunk.
Kiegészítő kezelésnek használhatunk még illóolajt, vagy a reflexológia is hatásos.

A táplálék kiegészítők szedése előtt mindenképp érdemes a kezelőorvossal konzultálni, mert néha több kárt okozunk saját magunknak. A gyógyszer és a természetes tabletták sokszor ütik egymást.
Nyugati források legtöbbször a króm, az L karnitin, a B vitamin, C vitamin és E vitamin szedését javasolják. Aki bármilyen tünetet észlel magán ami a cukorbetegségre utalhat ,mindenképp keresse fel orvosát, mert ott pár perc alatt megmérik a vércukorszintünket.

Nem előzi meg a sport a terhességi cukorbetegséget

Egy tanulmány szerint nincs kevesebb esélyük a terhességi cukorbetegség kialakulására azoknak az anyáknak, akik várandósságuk második felétől rendszeresen sportolnak.

Norvég kutatók 855 kismama vizsgálatával jutottak arra a következtetésre, hogy a rendszeres testmozgás nem csökkenti a terhességi diabétesz kialakulásának kockázatát. A kísérletükben részt vevő sportoló nők hét-, míg a passzív életmódot folytatók hat százalékánál jelent meg a diabétesz.

A kutatás vezetője, a Norvég Technológiai- és Tudományegyetem munkatársa, Signe N. Stafne elmondta, hogy meglepte őket ez az eredmény, főleg, mivel a mozgás fontos szerepet játszik a kettes típusú cukorbetegség megelőzésében. Ennek ellenére persze számos oka van, amiért ajánlatos, hogy a kismamák sportoljanak: jót tesz az általános egészségi állapotuknak, és segít megfelelő keretek között tartani a súlygyarapodásukat is.

A várandós anyáknak világszerte nagyjából 14 százalékánál jelenik meg a terhességi cukorbetegség. Noha az állapot a szülést követően általában magától elmúlik, számos egyéb komplikáció veszélyét rejti magában – ilyen például a túl nagyra növő magzat, ami gyakran teszi szükségessé a császármetszést. Az érintett nőknél később gyakrabban alakul ki kettes típusú diabétesz is.

Az Obstetrics & Gynecology című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői 18-22 hetes terhes anyákkal kezdték meg a vizsgálatot. A résztvevők egyik fele hetente háromszor végzett alacsony intenzitású aerob gyakorlatokat nyújtással és erősítéssel kiegészítve. Annak, hogy a két csoport között nem mutatkozott jelentős eltérés, az is oka lehet, hogy az adatok szerint a sportoló asszonyok 55 százaléka hagyta abba menet közben a mozgást – vélekedett Dr. Rita W. Driggers, a Washingtoni Kórházi Központ dolgozója. Ez is jelzi, hogy milyen nehéz várandósan rászokni a mozgásra – éppen annyira, mint bármilyen más élethelyzetben.

Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyészati Kollégium ajánlása szerint az állapotos nőknek naponta legalább harminc perc mérsékelt intenzitású testmozgást kéne végezniük. Erre megfelelő a rendszeres séta is. Stafne szerint azonban mindezt már késő a második trimeszterben elkezdeni. „A várandósság alatti megváltozott anyagcsere miatt a fogantatás előtti és a koraterhességi mozgás talán még fontosabb lehet” – vélekedett.

Azt is hozzá kell tenni, hogy jelen kutatásba normál testalkatú nőket vontak be, akik körében viszonylag alacsony a probléma kialakulásának veszélye. A rizikócsoportba tartozó túlsúlyos és elhízott kismamák esetében lehet, hogy más eredményre jutottak volna a szakemberek.

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.