Ezért ne hagyjuk, hogy a gyerek túl sokat tévézzen!



A skóciai Glasgow-i Egyetem kutatói összesen 11 000 öt és hét év közötti gyerek adatait vizsgálták meg a 2000 és 2002 közötti időszakból. A gyerekek szülei töltötték ki a kérdőíveket, melyeken olyan kérdések szerepeltek, hogy naponta mennyi időt töltenek a gyerekek tévézéssel, számítógépezéssel és videojátékozással.



Ötéves korukban a megkérdezett gyerekek közel kétharmada nézett naponta legalább 1-3 órán át televíziót, 15 százalékuk több mint 3 órát töltött a képernyő előtt, és kevesebb, mint 2 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem néznek tévét. Az ötéves gyerekek csupán 3 százaléka játszott naponta 3 óránál is többet a számítógépen vagy konzolos videojátékokkal, derült ki a felmérésből.

A glasgow-i kutatók miután figyelembe vették a gyereknevelési faktorokat és a családi körülményeket is, megállapították, hogy a három óránál hosszabb tévézési idő hatására a gyerekek hétéves korára egy kis mértékben megemelkedett az antiszociális viselkedés valószínűsége, azonban a túl sok tévénézés nem köthető közvetlenül össze az érzelmi problémákkal és a figyelemzavarral, jegyezték meg a kutatók.

„A felmérés eredményei egyértelműen azt igazolják, hogy a túl sok televíziózás káros hatással lehet az 5-7 éves gyerekek fizikai egészségére és tanulmányi előmenetelükre, ezért feltétlenül szükséges a szülők odafigyelése” - mondta Alison Parkes, a Glasgow-i Egyetem kutatója, a tanulmány szerzője. A brit kutatás részletei az Archives of Disease in Childhood című tudományos szakfolyóirat online kiadásában jelentek meg.

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.