Ha stresszel a kismama, szívbeteg lehet a baba

 

A veleszületett szívrendellenességek a leggyakoribb születési problémák újszülöttek esetében, melyek legtöbbjét az orvosok egy egyszerű műtét segítségével helyre tudják állítani, sok esetben azonban még műtétre sincs szükség, mert a gyerek egyszerűen kinövi a problémát.

A mostani vizsgálat során a szakemberek közel 1,8 millió, 1978 és 2008 között Dániában született gyereket követtek nyomon, és megállapították, hogy a veleszületett szívrendellenesség nagyobb arányban fordult elő azoknak az anyáknak a gyermekeinél, akik a fogantatás és a szülés közötti időszakban veszítették el szülőjüket, gyermeküket, testvérüket vagy párjukat. A tanulmány készítésében részt vevő dr. Jorn Olsen, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem Közegészségügyi Iskolájának professzora úgy véli, felmerül annak a lehetősége is, hogy a rendellenesség a családon belül öröklődött, és a rokonok halálának hátterében is ott állt, ugyanakkor az sem kizárt, hogy a stressz hatására a várandós anyák tettek valami olyat, amivel kockáztatták magzatuk egészségét. Végül az is lehetséges, hogy a stresszhormonok megváltoztatják a méhben fejlődő magzat DNS-ét, és ez vezet valamilyen szívbetegséghez.

Dr. Edward McCabe, a March of Dimes nevű, többek között újszülöttkori rendellenességekkel is foglalkozó brit alapítvány elnökhelyettese hangsúlyozta, a mostani vizsgálat eredményei arra hívják fel a figyelmet, hogy a különféle nehéz, stresszes helyzetbe került kismamákra jobban oda kell figyelniük a kezelő orvosaiknak, az anyáknak pedig – ha már arra nincs befolyásuk, hogy milyen hatások érik őket -, az a felelősségük, hogy a stresszt megfelelő módon kezeljék, semmiképpen ne úgy (például dohányzással),hogy azzal a magzatnak ártanak.

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.