A csecsemő helyes ápolása, gondozása

A parányi szervezetnek még minden új a külvilágban, szervezete fokozatosan alkalmazkodik a kinti élethez, így védeni kell őt még minden betegségtől, veszélytől. Ma már szinte pár napon belül kiadják a mamát és a babát a kórházból, de azért ezalatt a  pár nap alatt is sokat lehet tanulni a kórházi ápolóktól, és gondozóktól.

A köldökcsonk helyes ápolása:

Az egyik ilyen fontos feladat a köldökcsonk helyes ápolása, amelyet az első napokban még az ápolónők elvégeznek, ám ez otthon a szülők feladata lesz. Mivel ez egy nyílt seb, veszélyforrást jelenthet a baba számára, hiszen bármilyen fertőzés megtámadhatja a seben keresztül a csöppséget. Gézzel vagy steril sebkötözővel kell a sebet lefedni, de előzőleg egy fertőtlenítő szerrel kell lekezelni a sebet. Mielőtt a babához érünk, okvetlenül mossuk meg kezünket akár naponta többször is, így is sokat tehetünk a védelmében. A köldökcsonk sebet fertőtlenítés után szórjuk be hintőporral, és csak ezután fedjük le a gézlappal. A pelenkázásánál vigyázzunk, hogy olaj ne kerüljük a seb közelébe, mert akkor a hintőpor és az olaj összekeverik és becsomósodik, amely így hátráltatja a gyógyulást. Ezt az eljárás érdemes minden pelenkázásánál elvégezni, így legtöbbször kb. 10 nap alatt a köldökcsonk magától leesik. Ha mégsem, keressük fel a gyermekorvost és kérjük ki a véleményét. Fürdővízbe csak akkor merítsük majd teljesen bele a babát, ha a köldökcsonk már magától leesett.

A csecsemő pelenkázása:

A másik fontos ápolási feladat a pelenkázásnál adódik, hiszen a vizelet és a baba széklete is ammóniát tartalmazz, amely maró hatású anyag, így hamar kicsípi a pici bőrét. A babát érdemes négy óránként tisztába tenni, de természetesen ettől el is lehet térni, ahogy a babának szüksége van rá.


Ha eltávolítjuk a nedves pelenkát, jó alaposan töröljük tisztára a baba bőrét, erre ma már számtalan popsi törlő áll a rendelkezésünkre. Soha ne használjunk szappant, vagy más felnőttek részére kapható tusfürdőt csak speciális babaápoló szert alkalmazzunk. Ha szép tiszta a baba bőre, hintőporozzuk be és krémezzük be a baba popsiját, de egyiket se kenjük túl vastagon.

A gyógyszertárakban lehet olyan krémet, kenőcsöt is kapni, amely az esetleges sebesedést vagy bőrpírt képes gyógyítani, ha esetleg mégis kipirosodna a baba bőre. A pelenka ne legyen túl szoros, mert kidörzsölheti a baba bőrét, és ne feledjük el rendszeresen cserélni.

A csecsemő fürdetése:

A csecsemő fürdetéséhez használjunk szintén speciális babafürdető olajat, vagy önthetünk a vízbe kevés kamillateát, ez megnyugtatja a baba érzékeny bőrét.

Ha odafigyelünk a helyes ápolásra és a higiéniára, mint pl. a cumisüveg rendszeres fertőtlenítésére, kisbabánk egészséges és boldog lesz új otthonában.


3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.