Az inszemináció jelentése és folyamata

 A gyermekvállalás gondolata lehet álom és rémálom is egyaránt. Vannak szerencsés helyzetben lévő párok, akik maguk tudják irányítani, hogy mikor érkezzen az áhított gyermek és vannak olyan párok is, akik mindent megtesznek a gyermek megfoganása érdekében, mégsem járnak sikerrel.

Inszemináció folyamata:

Az otthoni próbálkozásra egy évet kell szánni. Azonban ha egy év után sincs útban a baba, akkor érdemes felkeresni egy nőgyógyászt majd az ő tanácsára egy  meddőségi centrumot. Szeretném tudatosítani mindenkiben, hogy nem szégyen orvosi segítséget kérni. Az orvosok első lépésben a petevezeték átjárhatóságát vizsgálják. Amennyiben nagyobb eltérést nem találnak, akkor a mesterséges megtermékenyítés első lépcsőfoka, az inszemináció következik.

A folyamat a női tüsző stimulálásával kezdődik, melyet kezelhetnek gyógyszerrel, mint például a Clostylbegyt tabletta, de az esetek többségében inkább peteérést serkenő injekciót használnak, melyek közül az egyik legnépszerűbb a Puregon. Természetesen mindegyik készítmény vényköteles és az áruk patikánként változó. Az biztos, hogy bár az eljárást az OEP támogatja, az injekciók megvásárlásakor elég mélyen a pénztárcánkba kell nyúlni. A peteérés serkentése szigorú orvosi ellenőrzés mellett zajlik.

 

A vizsgálatok hüvelyultrahang segítségével történnek. Amikor a tüsző eléri a 18 mm-es nagyságot, akkor már van remény. Ezután az esetek többségében Choragon injekció segítségével időzítik a tüszők repedését. Az inszemináció során a petesejt megtermékenyítése a méhen belül zajlik. A leendő apa által adott spermiumot egy vékony katéteren keresztül fecskendezik be.

A műveletet kb. egy óra alátámasztott csípővel történő fekvés követ. Az inszemináció után otthon még két napig ajánlott rásegíteni a gyermekáldás megfoganására. Az inszeminációt követően az Utrogestan hüvelykúp elősegítheti a beágyazódást, melyet két hétig kell felhelyezni. Az inszemináció sikerességének mértéke átlagosan 20%. Az egymás után elvégezhető inszeminációs eljárások mennyisége függ a nő korától.


Harminc év alatt 5-6 inszeminációt végeznek el (ennek száma a nő éveinek számával fordítottan csökken), ezután már a lombik program jön, de ez az orvos döntésétől függően előbb is bekövetkezhet. A folyamatos orvosi vizsgálatokra járás, az anyagi terhek igencsak megedzik a párkapcsolatot. Azonban amikor egy sikeres beavatkozás eredményeként meglátja a leendő anyuka és apuka az aprócska „pontot” az első ultrahang képen, minden befektetett idő és pénz megtérülni látszik, és a felhőtlen öröm és boldogság minden addigi gondot és kellemetlenséget elfeledtet velünk.

Szerző: Vízhányó Ferencné

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.