Milyen esernyőt válasszak?

Az ember nem is gondolná, hogy egy szimpla esernyő választásnak is lehet speciális forsza, és persze tényleg letudhatjuk úgy is, hogy berohanunk egy kínaiba vagy az aluljáróba, és veszünk egyet 800-ért. Ez szuper megoldás, ha váratlanul épp zuhogni kezd, ám ha nem akarjuk, hogy a zivatar végeztével vagy rosszabb esetben az első nagyobb széllökésnél a kukában végezze az esernyőnk, ennél muszáj lesz kicsit előrelátóbbnak lenni.

A megfelelő esernyő kiválasztásának szempontjai

 

Egy esernyőnek, amit hosszabb távú kényelmes használatra szánunk, elég sokféle szempontnak kell megfelelnie, melyek között elsősorban a praktikum kérdései játsszák a  főszerepet, de mivel egy markáns kiegészítőről beszélünk, az esztétikum is legalább annyit nyom a latban. Itt most az összecsukható ernyők jellemzőit járjuk körül.

Méret

Az összecsukható ernyők hossza becsukott állapotban nagyjából 20 és 30 cm között mozog. Ha rendszeresen a táskánkban szeretnénk hordani az esernyőt, jó, ha az viszonylag kicsire összecsukható, azaz nem nagyobb 21-24 cm-nél. A méretkülönbség részben a fogantyú kialakításából ered, tehát erre a szempontra is érdemes odafigyelni.

Ritkábban gondolunk rá, de az esernyők mérete kinyitott állapotban is  jelentősen eltérhet: az ernyőkupola átmérője nagyjából 90 és 110 cm között szokott lenni. Egy nagy átmérőjű ernyő alkalmas arra, hogy két embert is megóvjon az elázástól, és minél kisebb a kupola, értelemszerűen annál kisebb felületen véd, ám összecsukva kisebb helyet foglal.

Súly

A rendszeresen táskában hordott esernyő talán legkardinálisabb paramétere a súly, hiszen nem mindegy, hogy a válltáskánkban cipelt ezerféle holmin felül mekkora plusz súllyal terheljük még. Ilyen célra mindenképpen érdemes ultra könnyű kivitelt keresni, amiből akár 10 dkg alattit is találhatunk. Gondoljunk bele: épp csak annyi, mint egy zacskó cukorka! Amúgy az összecsukható ernyők átlagos súlya 250-350 g között mozog, ám ez nagyobb stabilitással és általában automata vagy félautomata kivitellel párosul, tehát érdemes a szempontokat mérlegelni.

Stabilitás

Mindannyian tapasztaltuk már, mekkora ereje lehet egy heves viharnak, ami képes kifordítani vagy akár kitépni a kezünkből az ernyőt. Éppen ezért a jobb minőségű esernyőket 100-150 km/h-s szélcsatornában tesztelik, és amelyek garantáltan kiállják a próbát, arra akár 3-5 év garancát is ad a gyártó.

Ezt elsősorban a vázszerkezet határozza meg: egyrészt a küllők száma, másrészt azok anyaga. Az aluminíumhoz képest (ami viszont nagyon könnyű) jóval erősebb az acélszerkezet, ami még jobb tulajdonságokkal bír, ha üveg- vagy karbonszálas acélból készül. Az ilyen carbonsteel esernyők nemcsak könnyűek, de rendkívül masszívak és tartósak, miközben nagyon rugalmasak.

 

Fogás

Egyáltalán nem elhanyagolható szempont a nyél kialakítása – ez, ahogy fent már említettük egyrészt befolyásolja az összecsukott hosszméretet, másrészt a fogás kényelmességét is meghatározza.

A fogó a formája szerint lehet

  • hosszúkás;
  • gombszerű kerek – ennek a legkényelmetlenebb a fogása, viszont összecsukva helytakarékos;
  • lapított;
  • hajlított – összecsukható kivitelben inkább a férfiernyőknél jellemző.

Emellett

  • lehet ergonomikus kialakítású, ami az ujjakhoz jól illeszkedik;
  • boríthatja csúszásmentes bevonat: gumi, neoprén, elegáns bőr, műbőr stb.

Nyitás-csukás

Hogy milyen fontos az, hogy mennyire könnyen és gyorsan tudjuk nyitni és csukni az ernyőt, ahhoz elég csak az autóba vagy buszra való ki-be szállásra gondolni: ugye mennyit tudunk bénázni (és közben jól elázunk) egy nehézkesen működő esernyővel? Ennek áthidalására találták ki a különböző nyitási automatikákat, amelyek azonban némiképp növelik az esernyő súlyát.

Kézi nyitású

A kézi nyitású ernyőnél nincsen semmilyen automatika, simán fel- és lehúzva nyitjuk-csukjuk, cserébe ez az ernyőtípus általában kisebb súlyú, ami lényeges szempont lehet.

Félautomata

A félautomata ernyőknél a nyitás gombnyomásra történik, becsukni viszont manuálisan kell. Ez elég jó megoldás, hiszen általában a kinyitásnál fontos a gyorsaság, egyszerűség.

Automata

Az automata ernyő nyitását és csukását is az oda-vissza automatika biztosítja gombnyomásra, ami után csak a nyelet kell egyetlen mozdulattal betolnunk. Természetesen ez a legkényelmesebb megoldás, gondoljunk csak az autóba való beszállás bonyodalmaira, vagy arra, ha az egyik kezünk foglalt. Noha az automata ernyők jellemzően nehezebbek a kézi nyitásúaknál, a carbonszálas acélvázzal ellátott ernyő lehet egyszerre nagyon könnyű és rendkívül stabil, rugalmas.

Esztétikum

Mivel egy női esernyő alapvetően kiegészítőként is funkcionál, méghozzá elég hangsúlyos darabról van szó, cseppet sem elhanyagolható szempont a színe és mintája. Ennek alapján is rengetegféle kapható a decens, letisztult elegánstól a nagyon színestől a különböző mintásig. Minden hölgyet csak arra tudunk biztatni, hogy keresse meg ebből a szempontból is a hozzá legjobban illő darabot.

 

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.