Több nő kellene az IT szektorba

Az IT területtel kapcsolatban sokféle sztereotípia él a legtöbbünk fejében – az egyik ilyen, hogy az informatika egyenlő a hardcore programozással; a másik, hogy a programozók mind „kockák”, na és persze evidensen férfiak. Kedves hölgytársaim, itt az ideje szakítani ezen előítéleteinkkel, mert az a helyzet, hogy alapvetően egyik sem állja meg a helyét! Vagyis: 1. az IT egy nagyon sokrétű, változatos terület, melyben szép számmal vannak kreatív és kommunikatív feladatok; 2. bizonyított tény, hogy a nőkre nagyon is nagy szükség van itt is. És a bónusz: a legjobban fizetett szektorról beszélünk – már miért is zárnánk ki belőle magunkat?!

Fontos az, amit csak a nők tudnak

A legutóbbi évtized(ek) gazdasági és munkaerőpiaci kutatásai egyértelműen azt bizonyítják, hogy a nők nagyobb arányú foglalkoztatása minden szektorban kézzel fogható gazdasági eredményekkel jár a piaci sikeresség tekintetében csakúgy, mint a munkahelyi légkör és elkötelezettség vonatkozásában. Úgy tűnik, hogy azok a készségek és értékek, amelyeket elsősorban a női munkavállalók tudnak megteremteni vagy felerősíteni egy cég működésmódjában – legyen ez a férfiakétól eltérő szemlélet- és gondolkodásmód, az odafigyelés, a kommunikáció és a személyesség felértékelődése például –, még a hagyományosan férfiasnak titulált szakmákban is inspirálólag hat a vállalati folyamatokra. Ennek köszönhetően a „sokszínű” munkahely és azon belül a nők magasabb reprezentációja ma már minden iparágban a tudatos munkaerőpiaci stratégia része – még ha ez lassan érezteti is hatását a gyakorlatban.

Az IT nem egyenlő a programozással

Na nem mintha a nők számára ne lehetne elérhető vagy testhezálló feladat a programozás: ha van egyfajta analitikus-logikus gondolkodásmódod, jó a problémamegoldó készséged, képes vagy fókuszáltan és precízen dolgozni, és nem kapsz idegbajt attól, hogy napi nyolc órán át a képernyőt bűvöld, viszonylag kevés közvetlen emberi interakcióval, akkor akár ez a terület is neked való, és érdemes belevágnod egy programozó képzésbe, ahol elsajátíthatod az alapvető programozói nyelveket és szakismereteket.

Ám az egyre diverzifikáltabb, mind több szakterületre specializálódó IT szektorban az a jó, hogy rengetegféle egyéb lehetőség és feladatkör is rejlik. Ezek egy része szorosabban kötődik a fejlesztői munkához, azonban van sok olyan terület is, amely jóval több kommunikatív és marketing jellegű készséget igényel, mások pedig már inkább a kreatív szektor határán mozognak.

A teljesség igénye nélkül néhány példa:

  • Front-end fejlesztő: weboldalakat hoz létre és tart karban, azaz azonnali kézzelfogható eredménye van a munkájának, amihez nagyon jól kell tudnia átlátni és megvalósítani az ügyfél részéről megfogalmazott igényeket és elvárásokat.
  • UX-tervező: a felhasználói élményért felelős, vagyis az a feladata, hogy egy digitális termék vagy felület (gondoljunk például egy időpontfoglaló rendszerre vagy egy kommunikációs platform felületére) könnyen kezelhető és jól átlátható legyen, amit szívesen és gördülékenyen használnak a felhasználók. Itt a kreativitás mellett igencsak fontosak a szociálpszichológiai és marketing megközelítések is.
  • UI-designer: a felhasználói felület látványvilágának megtervezéséért felelős, itt már grafikai munkák, webdesign, animációk stb. megalkotásáról van szó, együttműködésben persze a fejlesztőkkel. De például a számítógépes játékok fejlesztésére egy egész külön iparág szakosodott, ahol ennél is specifikáltabb részterületekkel találkozunk, többek között az animálás, a 3D látványvilág és a hangeffektek tervezése terén.

Bármilyen irány is tűnik vonzónak és testhezállónak számodra, érdemes egy általános szoftverfejlesztő képzéssel kezdeni, és aztán esetlegesen onnan továbblépni egy speciális területre.

Személyes előnyök az IT karrierben

  • Az egyik legnyilvánvalóbb személyes hozadéka az IT szakmáknak, hogy a legjobban fizető állásokat itt találjuk.
  • Rendkívül dinamikusan felfutó terület lévén számos esetben hiányszakmákról van szó, rengeteg álláslehetőséggel.
  • Gyors előrelépési és sokféle irányba való specializálódási lehetőség adott.
  • Nagyon sok munkakör részben vagy egészében távmunkában vagy home office-ban is végezhető, ami nőként, család és kisgyerekek mellett fontos szempont lehet.
  • Van lehetőség kisebb cégek és nagy multik alkalmazottjaként is elhelyezkedni, ám számos olyan terület van, amelyet egyéni vállalkozóként is lehet végezni, ami nagyfokú rugalmasságot tesz lehetővé, és szintén előny lehet családos nők számára.
  • Mindezek miatt karrierváltási céllal is – például gyes mellett – jó opció az informatikai szektorban gondolkodni.

(X)

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.