A Himalája környékéről származó basmati rizs már régóta nagy kedvence az egészséges életvitelt folytató személyeknek. Nem véletlenül: a szóban forgó rizs nem csupán a különleges íz-világáról ismert, de a szervezet működésére is nagyon jó hatással van.
Ma már elsősorban Indiában termesztik
Bár a Himalája környékén őshonos, napjainkban elsősorban Indiában termesztik a basmati rizst. Világszerte hatalmas népszerűségnek örvend, és ezt a sokoldalú felhasználhatósága is indokolttá teszi. A finomság köretként elkészítve ugyanis nem csupán a csirkehúshoz, de a tenger gyümölcseihez és a halakhoz is remekül passzol.
Beszédes elnevezés
A basmati rizs nevének magyarra fordításával már kiváló képet kapunk arról, milyen eredményre számíthatunk, ha a vacsorához a szóban forgó finomságnak szavazunk bizalmat. A basmati szó ugyanis magyarul „teljes illatot” jelent – ez a rizs kétségtelenül az egyik legillatosabb, legkülönlegesebb aromájú a társai soraiban.
Milyen hatással van az egészségünkre?
Az aromás, hosszúkás szemű basmati rizs a fogyókúrázók nagy kedvence. Ezen cseppet sem csodálkozhatunk, hiszen a glikémiás indexe közepes, kevés kalóriát tartalmaz, emellett a szénhidrátjai lassan szívódnak fel. Pozitívan befolyásolja az emésztőrendszer működését, jó hatással van az anyagcserére. A basmati finomság gazdag forrása a B-vitaminnak is. A rendszeres fogyasztásával mind a koleszterinszintünket, mind a vércukorszintünket optimálisan tarthatjuk. A tapasztalatok azt mutatják, a rizs a szív- és érrendszer megfelelő működésében is nagy szerepet játszik, sőt, az izmok fejlődésében is besegít.
Hogyan készítsük el?
A rizs elkészítésének első fázisa a mosás, illetve az áztatás. Miután többször is átmostuk a szemeket, áztassuk a rizst legalább 20-30 percig hideg vízben. A főzéshez a rizs mennyiségéhez képest használjunk másfélszer annyi vizet. Az elkészítése körülbelül 20 percig tart, és lassú tűzön történik. Az eredmény pedig önmagáért fog beszélni. Az elkészült finomság fantasztikus lesz, nemcsak ízében, de küllemében is – a rizsszemek nem tapadnak össze, szépen peregnek.