Az illatos basmati rizs egészségügyi hatásairól és elkészítéséről

A Himalája környékéről származó basmati rizs már régóta nagy kedvence az egészséges életvitelt folytató személyeknek. Nem véletlenül: a szóban forgó rizs nem csupán a különleges íz-világáról ismert, de a szervezet működésére is nagyon jó hatással van.

Ma már elsősorban Indiában termesztik

Bár a Himalája környékén őshonos, napjainkban elsősorban Indiában termesztik a basmati rizst. Világszerte hatalmas népszerűségnek örvend, és ezt a sokoldalú felhasználhatósága is indokolttá teszi. A finomság köretként elkészítve ugyanis nem csupán a csirkehúshoz, de a tenger gyümölcseihez és a halakhoz is remekül passzol.

Beszédes elnevezés

A basmati rizs nevének magyarra fordításával már kiváló képet kapunk arról, milyen eredményre számíthatunk, ha a vacsorához a szóban forgó finomságnak szavazunk bizalmat. A basmati szó ugyanis magyarul „teljes illatot” jelent – ez a rizs kétségtelenül az egyik legillatosabb, legkülönlegesebb aromájú a társai soraiban.

Milyen hatással van az egészségünkre?

Az aromás, hosszúkás szemű basmati rizs a fogyókúrázók nagy kedvence. Ezen cseppet sem csodálkozhatunk, hiszen a glikémiás indexe közepes, kevés kalóriát tartalmaz, emellett a szénhidrátjai lassan szívódnak fel. Pozitívan befolyásolja az emésztőrendszer működését, jó hatással van az anyagcserére. A basmati finomság gazdag forrása a B-vitaminnak is. A rendszeres fogyasztásával mind a koleszterinszintünket, mind a vércukorszintünket optimálisan tarthatjuk. A tapasztalatok azt mutatják, a rizs a szív- és érrendszer megfelelő működésében is nagy szerepet játszik, sőt, az izmok fejlődésében is besegít.

Hogyan készítsük el?

A rizs elkészítésének első fázisa a mosás, illetve az áztatás. Miután többször is átmostuk a szemeket, áztassuk a rizst legalább 20-30 percig hideg vízben. A főzéshez a rizs mennyiségéhez képest használjunk másfélszer annyi vizet. Az elkészítése körülbelül 20 percig tart, és lassú tűzön történik. Az eredmény pedig önmagáért fog beszélni. Az elkészült finomság fantasztikus lesz, nemcsak ízében, de küllemében is – a rizsszemek nem tapadnak össze, szépen peregnek.

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.