Mikor van szükség neurológiai vizsgálatra?

Az idegrendszeri eredetű problémák sajnos nagyon sokfélék lehetnek, ebből kifolyólag a panaszok is sokrétűek. Neurológushoz kell fordulni, ha ismeretlen eredetű gyengeséget tapasztalunk, ha gyakran fáj a fejünk, ha zsibbad a karunk vagy látászavarunk van. 

Ezeket a tüneteket komolyan kell venni, ugyanis súlyosabb problémák is kialakulhatnak, ha nem vizsgáltatjuk ki magunkat. Ehhez neurológiai konzultációra kell jelentkeznünk, ahol az orvos elvégzi a szükséges vizsgálatokat, majd pedig az eredmények alapján felállítja a kórképet.

Milyen panaszok esetén kell kivizsgáltatni magunkat? 

A hosszú ideje fennálló vagy gyakran visszatérő fejfájás árulkodó jele lehet annak, hogy szükség van egy neurológiai kivizsgálásra. Szerencsés esetben nincs komolyabb probléma a háttérben, ám mindenképp érdemes biztosra menni. 

Ugyanez igaz akkor is, ha gyakran tapasztalunk szédülést, egyensúly- és koncentrációzavart. Ezek is utalhatnak arra, hogy valami gond van az idegrendszer működésében. Különböző vegetatív zavarok is előfordulhatnak, ilyen többek között a remegés, a heves szívdobogás és az emésztőrendszeri panaszok.  Ha néha-néha nem jut eszünkbe egy név vagy cím, az teljesen normális. Amennyiben viszont komolyabb memóriazavarokat tapasztalunk vagy zavart észlelünk a gondolkodásunkban, akkor is szükséges a neurológia egyik szakértőjének felkeresése.

Ha magánorvost keres, de még nem tudja, hogy kihez forduljon, akkor a Foglaljorvost.hu oldalon választhat szakembert. 

Mi történik a neurológiai szakrendelésen?

Először egy beszélgetésre kerül sor, aminek keretén belül a szakember különböző kérdéseket tesz fel. Például, hogy milyen panaszunk van, mikor és mióta tapasztaljuk őket. Emellett valószínűleg arra is rákérdez, hogy a családunkban milyen betegségek fordultak elő.

Olyan kérdéseket is feltesz az orvos, amikkel a mentális állapotot, illetve a beszédkészséget méri fel. Minimális aktivitást igénylő feladatokra is sor kerülhet, amik pedig a mozgás koordináció felmérésére szolgálnak. Ezt követően pedig reflex kalapács használatával a reflexeket is ellenőrzi. 

(X)

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.