Mammográfia az emlőrák korai felismeréséért

A mammográfia az emlők lágyrészének vizsgálata röntgenfelvétel segítségével a mellrák felismerésére, amely az egyik leggyakoribb rákos megbetegedés a nők körében. Hogyan zajlik a vizsgálat, illetve kinek és hol érdemes elvégeztetnie? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. 

Miért van szükség mammográfiára?

A mammográfiát a rendszeres fizikális vizsgálat részeként végzik el, hogy ellenőrizzék az emlő bármilyen szokatlan elváltozását: ez a legjobb szűrővizsgálat az emlőrák okozta halálozás kockázatának csökkentésére. A mammográfia segíthet eldönteni, hogy a mellben lévő  elváltozás igényel-e további vizsgálatot, illetve kimutatja azokat a csomókat is, amelyek túl kicsik ahhoz, hogy a fizikális vizsgálat során kitapinthatóak legyenek. 

Az Európai Unióban, így Magyarországon is az Egészségügyi Világszervezet (WHO), illetve a Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) ajánlásai alapján a 45-65 éves nőknek 2 évente szükséges mammográfiás szűrővizsgálaton részt venniük, 65 éves kor után pedig már évente el kell látogatni a mellrákszűrésre. Ha a családban előfordult emlőrák, ennél korábban is elkezdhetőek a szűrővizsgálatok, amelyekre az orvos javaslatára gyakrabban is sor kerülhet.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálatot röntgenasszisztensek végzik, a röntgenfelvételeket pedig egy képalkotó vizsgálatok értelmezésére szakosodott radiológus orvos elemzi.

  • Miután levetted az ékszereidet, illetve derék felett a ruháidat, az asszisztens az emlőidet egyenként egy lapos röntgenlemezre helyezi, majd egy kompresszor enyhe nyomással ellapítja a mell szöveteket, hogy tisztább kép keletkezzen az emlőkről.
  • Ez néhány másodpercig erejéig tartó kellemetlenséggel járhat, amíg elkészül a röntgenfelvétel.
  • A mellet több pozícióban fogják felvenni, hogy a radiológus az összes szövetet láthassa. A rutinszerű emlőszűrés során mindkét emlőről két kép készül: az egyik ferde irányú, a másik pedig lefelé irányul.
  • A felvételek megtekintése után a radiológus a pontosabb diagnózis érdekében további képeket vagy ultrahangot is kérhet.

Hogyan készülj fel a vizsgálatra?

A mammográfiás vizsgálat napján kerüld a következő anyagok alkalmazását, mivel ezek fehér foltként jelenhetnek meg a röntgenfelvételen:

  • dezodor,
  • hintőpor,
  • parfüm, illetve
  • krém vagy testápoló a mellen vagy a hónaljon. 

A vizsgálat előtt feltétlenül tájékoztasd a vizsgálatot végző szakdolgozót, ha babát vársz vagy szoptatsz, mivel ilyenkor nem végezhető el a szűrés, de ha szükséges, orvosod más módszert, például ultrahangvizsgálatot is elrendelhet ezekben az esetekben. 

Miért érdemes magánklinikán elvégeztetni a szűrést?

Szeretnéd olyan időpontban elvégeztetni a vizsgálatot, amely számodra a legmegfelelőbb, amikor például a legkevésbé érzékenyek a melleid, és nem akkor, amikor véletlenszerűen időpontot kapsz az állami egészségügyben? Hosszas várólista és tömött váróterem nélkül szeretnél sort keríteni a szűrésre egy modern, jól felszerelt magánklinika fejlett diagnosztikai eszközeinek segítségével? 

Az Újbuda Medical Centerben nemcsak a mammográfiai vizsgálatra foglalhatsz időpontot gyorsan és kényelmesen, de egyéb széleskörű diagnosztikai és terápiás szolgáltatásokat is igénybe vehetsz csekély várakozási idővel, kiemelkedő minőségben, udvarias, páciensközpontú hozzáállás mellett a legkiválóbb szakemberek közreműködésével.

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.